Druk op de koersen, maar kansen voor beleggers

In een recente aflevering van de populaire podcast BeursTalk bespreekt Koen namens Mercurius vermogensbeheer uitgebreid hoe voormalig president Trump momenteel flinke onzekerheid veroorzaakt op de financiële markten. Met zijn impulsieve beleid, waaronder grillige uitspraken en wisselende handelstarieven, creëert Trump onzekerheid die beleggers nerveus maakt. Koen beschrijft Trump als een “losgeslagen kracht” die op dit moment sterk bepalend is voor het sentiment op de aandelenbeurzen. Hoewel Trump publiekelijk aangeeft weinig om beurskoersen te geven, benadrukt hij dat dit in werkelijkheid niet klopt. Trump heeft immers belang bij een sterke economie en een groeiende beurs, vooral met oog op aankomende mid-term verkiezingen.

Impact op inflatie en rente

Koen voorziet dat de handelstarieven die Trump introduceert voor extra inflatoire druk zullen zorgen. Dit komt bovenop andere economische factoren zoals de vogelgriep, die al voor hogere voedselprijzen zorgt. Hoewel er recent een tijdelijke opluchting was doordat inflatiecijfers in de VS meevielen, verwacht Koen dat de inflatie nog niet onder controle is en mogelijk verder zal stijgen. Tegelijkertijd ziet hij dat het begrotingstekort in de VS alleen maar oploopt, wat ook gevolgen kan hebben voor renteontwikkelingen en economische groei.

Europa kan profiteren van Amerikaanse onzekerheid

Interessant genoeg biedt deze turbulentie ook kansen voor Europa, benadrukt Koen tegenover host Rob Jansen. Europa kan profiteren als Amerika onder Trump minder aantrekkelijk wordt voor internationaal talent en investeringen, vooral vanuit Silicon Valley. Dit betekent dat Europa zich aantrekkelijker kan presenteren als alternatieve bestemming voor innovatieve bedrijven en ondernemers die Amerika verlaten.

Voor Europa ligt er dan een kans om te groeien in sectoren waar het traditioneel minder dominant was, zoals technologie en softwareontwikkeling. Landen als Spanje en Portugal kunnen profiteren doordat bedrijven hun software- en ontwikkelteams uit de VS de oversteek naar Europa willen maken.

YOYO: You’re On Your Own

Koen benoemt een belangrijk concept: “You’re On Your Own” (YOYO). Dit betekent dat regio’s als Europa, Amerika en China steeds onafhankelijker moeten opereren. Vooral voor Europa geldt dat het niet langer kan rekenen op derden, bijvoorbeeld op defensiegebied of energievoorziening. Het investeren in eigen infrastructuur en defensie is daarom essentieel.

Europa investeert inmiddels fors in defensie, om zijn autonomie te vergroten en zijn afhankelijkheid van de VS en Rusland te beperken. Dit biedt ook weer kansen voor beleggers, die zo kunnen profiteren van investeringen in sectoren als defensie en infrastructuur.

Kansen voor beleggers

Beleggers moeten daarbij vooral letten op bedrijven die minder kwetsbaar zijn voor het grillige beleid van Trump, met name in de technologiesector. Hoewel techaandelen behoorlijk onder druk staan, ziet Koen hier toch mogelijkheden. Hij benadrukt dat bedrijven met gezonde balansen en bewezen bedrijfsmodellen uiteindelijk sterker uit deze turbulentie zullen komen.

Het advies van Koen luidt: zorg dat je als belegger vooral goed op de lange termijn kijkt naar het fundament van een bedrijf, en niet te snel reageert op tijdelijke volatiliteit. Door vast te houden aan solide fundamenten kunnen beleggers deze onzekere periode goed doorkomen.

Aflevering terugluisteren?

Scroll naar boven