Akkoord Delta Lloyd en NN Group – een anticlimax

Bijna drie maanden na het initiële bod dat NN Group deed op Delta Lloyd zijn de partijen tot een akkoord gekomen. Het moederbedrijf van Nationale Nederlanden legt in totaal €2,5 miljard neer voor Delta Lloyd, wat neerkomt op een prijs van €5,40 per aandeel. Nadat Delta Lloyd een eerste bod van €5,30 afwees omdat het een ‘substantiële onderwaardering’ zou weerspiegelen, is een akkoord op €5,40 een tegenvaller verhoging van 2% voor de aandeelhouders van Delta Lloyd.

Aandeelhouders hadden meer verwacht

Na het initiële bod van €5,30 sprong de prijs van een aandeel Delta Lloyd direct naar een niveau boven het geboden bedrag. De enige verklaring hiervoor is dat beleggers ervan uit gingen dat er een hoger tweede bod zou komen. Ook Delta Lloyd gaf destijds aan dat het bod ‘substantieel’ hoger zou moeten zijn wilden ze akkoord gaan. Volgens de Schaal van Mock betekent dit ongeveer 30% hoger. Dat Delta Lloyd nu akkoord gaat met een bod dat slechts 2% hoger is dan het vorige, is dat op zijn minst opmerkelijk te noemen. Wij gaan ervan uit dat De Nederlandsche Bank hierin een prominente rol gespeeld heeft.

Invloed van De Nederlandsche Bank

Het is alsof het bestuur van Delta Lloyd een doorgeladen pistool van De Nederlandsche Bank tegen haar slaap gezet gekregen heeft met het vriendelijke doch dringende verzoek te tekenen bij het kruisje.  Het is niet onlogisch om te denken dat zij hebben aangestuurd op een akkoord tussen deze partijen. Delta Lloyd was het afgelopen jaar een risicovolle speler in de verzekeringsmarkt, met een lage solvabiliteit. Met de overname van dit bedrijf is dit risico uit deze markt weggenomen. Het punt blijft wel dat vanaf de kant van Delta Lloyd niet het onderste uit de kan is gehaald.

Aandeelhouders moeten nog instemmen

Voor het definitief doorgaan van de overname is nog wel instemming nodig van minstens 67% van de aandeelhouders. Niet alle partijen zullen echter even tevreden zijn met het geboden bedrag. De twee grootste aandeelhouders van Delta Lloyd, Highfields Capital Management en Fubon Financial Holding, hebben het aandeel destijds namelijk gekocht voor prijzen boven de €15,-. Deze twee partijen bezitten samen ongeveer 10% van de aandelen. Met het huidige akkoord zouden zij hun verliezen moeten realiseren, en het opwaarts potentieel voor de komende periode aan zich voorbij moeten laten gaan.

NN Group de winnaar in dit verhaal

Dit akkoord mag dan niet direct positief zijn voor Delta Lloyd, voor NN Group kan het een zeer waardevolle deal zijn. Nu NN haar branchegenoot voor een lager dan verwacht bedrag kan overnemen, zijn zij waarschijnlijk de grote winnaar in dit verhaal. Het aandeel van NN reageerde hier vrijdag op met een stijging van bijna 4%. Ook op de lange termijn kan deze deal voor NN waarde opleveren, onder andere door synergievoordelen.

Wat betekent dit voor ons?

Na het initiële bod van NN Group hebben we bij Mercurius een positie in Delta Lloyd genomen in de speculatievere portefeuilles, met de verwachting dat er een verhoogd bod zou komen. Onze verwachting was hierin correct, daar er nu een akkoord over een tweede bod is, maar dit heeft niet direct tot het gewenste resultaat geleid. Omdat de verhoging van het bod marginaal is, is het aandeel iets gedaald ten opzichte van ons instapmoment. We hebben daarop besloten deze positie te liquideren, zij het met een klein verlies, aangezien we de kans klein achten dat de aandeelhouders een akkoord alsnog blokkeren.

Indirect profiteren we alsnog

Zoals hierboven beschreven mag NN Group in haar handjes wrijven met deze deal. Via twee van de fondsen in een aantal van onze portefeuilles profiteren wij hier indirect alsnog van. Zowel het E.I. Sturdza Strategic Europe Value Fund als het Candriam Equities Global Finance Fund hebben namelijk een positie in NN Group. Via deze fondsen profiteerden we vrijdag dus al mee van de stijging van NN Group, en zal ook de toekomstige waardecreatie van deze deal door deze posities meegenomen worden.

Scroll naar boven