Agenda: hoofdpijn belegger handelsoorlog verzacht

Dit artikel verscheen op 8 juni 2019 op detelegraaf.nl

Beursvooruitblik

Door THEO BESTEMAN, De Telegraaf 

Beleggers op het Damrak deinen na een goede week, en een sterk handelsjaar, komende dagen mee op het handelsconflict tussen de VS, China en Europa. De wereldeconomie lijdt steeds meer schade, de centrale banken zouden, de VS voorop, deze zomer bijspringen. De markt vreesde daarom de nieuwe 5% importheffingen van de VS op Mexicaanse goederen, maar die werden zaterdag in de ijskast gezet.

Nederlandse bedrijfsresulaten ontbreken komende week op de beleggersagenda. Veel bestuurders van beursfondsen zijn op road show langs hun grote beleggers. „Mogelijk komt daarvan nog interessant nieuws naar buiten”, tipt Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer.

Vrijdag viel het cijfer van het meest recente Amerikaanse banenrapport tegen. Andere macrocijfers, zoals het ADP-banenrapport van woensdag met de zwakste toename sinds begin 2010, bleven gemiddeld ook achter.

Beurzen koersen sterk voorwaarts, optimistisch over de steun die beleggers verwachten. Op de Amsterdamse beurs eindigde de AEX-index (+1,8%) net boven de 550 punten. Inclusief herbelegging verdiende de AEX dit jaar 15,3%.

Sterke opmars

Verzekeraar NN, die concurrent Vivat (Reaal, Zwitserleven, Actiam) overnam, boekte als lijstaanvoerder ruim 6% winst over de week, vlak voor Aalberts Industries. NN staat dit jaar 60% in de plus. Onderin verloor betalingsverwerker Adyen met -1,8% het meest.

Technisch dienstverlener TKH – dat woensdag nieuws over zijn strategie meldt – en kunstmestfabrikant OCI namen ruim 11% winst mee in de Midkap. Een groot gat vormend met telecombedrijf Altice (-5,7%) op de bodem. De yield voor Nederlandse tienjaars staatsrente stond negatief bij -0,09%.

Ook Wall Street won de Dow Jones-index 4,7% over de week, terwijl technologieaandelen als Facebook, Amazon en Google (Alphabet) aanvankelijk wegvielen op de vrees van miljardenboetes wegens marktmisbruik.

Het zwakke Amerikaanse banenrapport geeft voeding aan het idee dat zijn stelsel van centrale banken eerder ingrijpt en de belangrijkste beleidsrente verlaagt. Dat biedt de markt ruimte om miljarden meer goedkoop te lenen, te investeren en uiteindelijk de consumptie te vergroten.

De kans op zo’n renteverlaging tijdens de volgende bijeenkomst van de Federal Reserve in juni is in een week tijd gestegen van 22% naar 76%, aldus analist Corné van Zeijl (Actiam Vermogensbeheer), verwijzend naar de Amerikaanse geldmarkt.

\”Moeilijk om nog rendement op obligaties te maken\”

In Europa zal de inflatie, die al van 1,7% naar 1,3% is teruggezakt, weg glijden, aldus econoom Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet zijn doel, een stijgende inflatie richting maar wel onder 2%, vervagen.

De rente verder verlagen is bijna niet mogelijk. Inmiddels staat 11.000 miljard uit met een negatieve rente, stelt Van Zeijl. „Het wordt heel moeilijk om nog een beetje rendement op obligaties te maken.”

Schuldpapier van sterke landen als Duitsland en Nederland is daarom uiterst schaars. De markt maakt uitstapjes naar risicogebieden als Italië.

„De suggestie die eerder werd gedaan om de Japanse markt te volgen, en zoals zijn centrale bank ook aandelen te laten opkopen, zou denkbaar zijn. Het kan een goede steun voor de Europese aandelenmarkt worden”, zo kijkt Bender in de gereedschapskist van de ECB.

„Zo’n onorthodoxe stap zou tot paniek kunnen leiden, maar als je tegelijkertijd puts op de Europese aandelen krijgt, dan weet de markt daar raad mee. En het zou wel de ultieme aanjager kunnen zijn.”

Het accent ligt komende week echter vooral op handelsoorlog tussen de VS en China na de deal met Mexico, zegt Bender. „En verder alles wat uit het hoofd van Trump komt”, zegt macro-econoom Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. „Onderschat het niet. Trumps zweetgedrag is een constante, instabiele factor voor beleggers. Dat went niet. Vorige week werd de markt totaal verrast door zijn tweet over ingrepen tegen Mexico. Maar ook zijn eigen kabinet werd erdoor verrast, met gevolgen voor de wereldeconomie.”

Brits bbp en Amerikaanse vacatures

Grote punten ontbreken op de beursagenda. Maandag blijkt in hoeverre de Britse economie reageert op de naderende Brexit, ’s middags volgt het cijfer van het aantal Amerikaanse vacatures.

Woensdag staat het rentebesluit van de Turkse centrale bank op de agenda. Turkije is officieel uit recessie. Daarna volgt het cijfer van Amerikaanse hypotheekaanvragen, de Amerikaanse olievoorraad en in de avond het maandrapport van oliekartel OPEC. De prijs ging afgelopen weken fors omhoog en omlaag.

„De markt gaat er vanuit dat de olieprijs vrij constant blijft en dat de productie op termijn omhoog gaat. Er ligt al behoorlijke steun onder die markt”, aldus econoom Bender van Mercurius.

Hier de hele agenda:

Maandag 10 juni

01.50 Japan: Economische groei eerste kwartaal

05.00 China: Handelsbalans (mei)

10.30 VK: Bouwproductie, industriële productie (april)

Dinsdag

08.00 China: Autoverkopen, Japan: machineorders (mei)

10.30 VK: Werkloosheid (april)

12.00 VS: Vertrouwen mkb

14.30 VS: Inflatie (mei)

Woensdag

06.30 NL: faillissementen

14.30 VS: Inflatie

16.30 VS: Wekelijkse olievoorraden

Donderdag

06.30 Inflatie

11.00 EU: Ind. productie

14.30 VS: wekelijkse steunaanvragen

Vrijdag

06.30 NL: Omzet detailhandel (april), handelsbalans (april)

09.00 Beursgang Fastned op Euronext Amsterdam

14.30 VS: Omzet detailhandel (mei)

15.15 VS: Industriële productie (mei)

Overzicht houden? Ontvang gratis elke ochtend gratis deze nieuwsbrief van DFT. Meld je hier aan.

Lees hier het artikel in de Telegraaf

Scroll naar boven