Mercurius vernieuwt met Knox

25-10-2019 – Zo\’n hebben 15 vermogensbeheerders het initiatief genomen om een coöperatieve depotbank op te richten, Knox genaamd. Een van hen is Mercurius dat vernieuwt met Knox. Wat is de gedachte achter Knox en wanneer merkt u er iets van?

Het ontstaan van Knox

Het idee van een coöperatieve depotbank is niet nieuw. Gemeenschappelijk inkopen en de lasten van de individuele bedrijfsvoering omlaag brengen is (vooral in de agrarische sector) al breed toegepast. Het dringt nu ook door in de vermogensbeheerwereld. Toenemende regelgeving en kostendruk zorgen ervoor dat er schaalgrootte moet worden bereikt. Waar sommige partijen ervoor kiezen om dat te bereiken door fusies en overnames, kiezen anderen ervoor om bedrijfsprocessen efficiënter in te richten. In de afgelopen jaren zijn er diverse (software) partijen opgestaan om financiële dienstverleners bij te staan in de aanpassing en vernieuwing van hun bedrijfsprocessen. Één van die partijen is Blanco Services  waar Mercurius Vermogensbeheer een van de klanten van het eerste uur is. Blanco oprichter Joost Walgemoed heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in de financiële wereld. Jarenlang gaf hij leiding aan de professionele afdeling van BinckBank waar Mercurius een deel van haar cliënten heeft ondergebracht.

Walgemoed zag dat de tijd rijp was voor onafhankelijke vermogensbeheerders om de krachten te bundelen aan de inkoopkant en zo de tarieven van hun dienstverlening verder om laag te brengen. Hij initieerde vanuit Blanco de coöperatieve inkoopcombinatie die Knox (lees hier meer over Knox) gaat heten.

De drijfveren voor Mercurius

Mercurius ondersteunt haar bedrijfsprocessen met software waardoor we onze productiviteit verhogen, minder fouten maken en kosten kunnen beheersen. Deze ontwikkeling is continue en we ondersteunen nieuwe initiatieven daarin van harte. Alleen op die manier kan Mercurius haar dienstverlening ook in de toekomst blijven verbeteren en concurrerend blijven aanbieden. Vernieuwing is daarin alles en Mercurius vernieuwt met Knox.

Knox gaat Mercurius in staat stellen om niet alleen de kosten verder te verlagen, maar ook te blijven voldoen aan huidige en toekomstige regelgeving. Voor het label Junior Beleggen is een volledig geautomatiseerd proces essentieel om voor vermogensopbouwrekeningen concurrerend te kunnen zijn.

Als mede-eigenaar van Knox heeft Mercurius ook invloed op het beleid, een essentieel verschil met de huidige depotbanken waarmee Mercurius werkt. Binck en InsingerGilissen hebben een winstoogmerk en zullen hun dienstverlening dus niet tegen kostprijs kunnen aanbieden aan hun relaties. Daarnaast is hun dienstverlening aan vermogensbeheerders niet hun primaire dienstverlening. De continuïteit is dus niet gewaarborgd zoals Mercurius in het verleden al ondervonden heeft bij SNS Securities.

Om een toonaangevende vermogensbeheerder te kunnen zoeken we aansluiting bij toonaangevende bedrijven als Blanco en Knox met een heldere toekomstvisie.

Wanneer merken onze relaties er iets van?

Hoewel de plannen achter Knox uitgewerkt zijn en de achterliggende (IT) infrastructuur in vergevorderde ontwikkelingsfase is, moet de vergunning voor de beleggingsonderneming Knox nog verleend worden. De verwachting is dat dit nog zeker 6 maanden zal duren.

Vanaf het moment dat Knox operationeel is zullen we met een aantal eigen account de dienstverlening van Knox gaan testen om zeker te weten dat alle eventuele weeffoutjes eruit zijn. Als we zeker weten dat de dienstverlening van Knox op het gewenste niveau is zullen we (nieuwe) relaties Knox als mogelijke depotbank aanbieden.

Met de komst van Knox verwachten we dat de bestaande depotbanken hun dienstverlening en tarifering verder zullen verscherpen. Dit zal een direct en gunstig effect hebben voor onze huidige relaties.

Scroll naar boven