Microsoft kwartaalcijfers boven verwachting.

Microsoft kwartaalcijfers boven verwachting. Analisten toch ontevreden?

Microsofts presenteerde woensdag 23 oktober kwartaalcijfers. Zoals de New York Times schreef: “Microsoft doesn’t have an iPhone. It isn’t the Everything Store. It isn’t a verb for ‘search’. But it sure is good at making money.” Microsofts\’ kwartaalcijfers waren boven verwachting, zowel de omzet als de winst steeg wederom dit kwartaal. Waarom waren analisten dan toch ontevreden? En op vrijdag nabeurs onverwachte hulp van Trump die de koers nabeurs 3% hoger zette…

Kwartaalcijfers Microsoft overtroffen verwachtingen

Woensdag presenteerde Microsoft een omzet van $33 miljard over het derde kwartaal. De omzet groeide met 14% ten opzichte van vorig jaar. De winst steeg zelfs met 24%, tot $10,7 miljard. Hoewel de omzetgroei zelfs de hoge verwachtingen van analisten overtrof, werd op de beurs nauwelijks gereageerd op de cijfers. De ogen zijn bij Microsoft namelijk vooral gericht op het onderdeel Azure. Azure is de cloud software tak van Microsoft.

\"\"

Uit de totale omzet over het kwartaal van $33 miljard, bestaat $10,8 miljard uit omzet vanuit de cloud-unit. Hieroner valt Microsoft\’s Azure. De omzet van Microsofts’ Azure groeide met 60% ten opzichte van vorig jaar. Hoewel dat groeicijfers zijn die veel bedrijven jaloers maken, stemt het analisten somber. De groei van Azure was in Q3 van 2018 nog rond de 90%. Dit jaar blijft deze rond de 60% hangen en de groei vlakt af. De totale markt in software zal hard blijven groeien. Daarom is er stevige concurrentie en zullen de winstmarges zullen onder druk komen te staan.

Microsoft groeit in AI & Cloud business

Het is aan Microsoft om de komende jaren aan te tonen dat ze haar marktaandeel kan vergroten of behouden. Dat de markt in digitale innovaties groeiende is, staat buiten kijf. Ter illustratie maakte Novartis en Microsoft begin oktober een samenwerkingsovereenkomst van 5 jaar bekend. Microsoft gaat de pharma-gigant Novartis helpen in al haar bedrijfsonderdelen, van finance tot productie. De kunstmatige intelligentie van Microsoft moet helpen om de processen bij Novartis efficiënter te maken. Ook het ontwikkelen van nieuwe medicijnen zou sneller moeten kunnen gaan. Bijvoorbeeld als algoritmes de data sets van wetenschappelijke proeven kunnen analyseren.

\’Jedi\’ Deal met het Pentagon

Op vrijdagavond werd bekend gemaakt dat Microsoft het zogenaamde \”Jedi\” (Joint Enterprise Defense Infrastructure) contract ter waarde van $ 10 miljard van het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft gewonnen. Grote delen van de data en communicatie zullen verwerkt worden door de rekencapaciteit in de Cloud van Microsoft. Een onverwachte overwinning voor Microsoft. Amazon, dat favoriet was om dit contract binnen te slepen, heeft het nakijken. Opmerkelijk omdat Amazon het enige bedrijf is dat aan de standaarden voor beveiliging voor \”Top-Secrect\”documenten voldoet. President Trump heeft zich op het allerlaatste moment kritisch over het aanbestedingstraject uitgelaten. POTUS heeft regelmatig aanvaringen met Jeff Bezos, de topman van Amazon. De interventie van Trump wordt dan ook als politiek gemotiveerd gezien. Microsoft wordt hiermee favoriet voor andere contracten die in de komende periode door overheden over de hele wereld worden toegekend. Een belangrijke additionele bron van omzet voor het cloudbedrijf…

Onze positie in Microsoft

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor haar relaties positie in Microsoft via het Henderson Technology Fund, Capital Group Investment of America, en Ishares MSCI World ETF. Het is een van de zwaarste wegende aandelen in onze portefeuilles.

Scroll naar boven