Actelion, nog 20% tot eind juni?

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170416Actelion_PDF\”]Lees het als PDF[/pl_button]

In onze nieuwsbrief van eind maart introduceerden wij onze positie in Actelion bij u. Het Zwitserse biofarmaciebedrijf is akkoord met een overnamebod van Sfr 280,- door Johnson & Johnson (hierna J&J). Daarnaast krijgen aandeelhouders van Actelion een superdividend in de vorm van een positie in een nieuw biofarmaciebedrijf, Idorsia genoemd.

Belangrijke hindernis genomen…

Op 5 april gaven de 384 aanwezige aandeelhouders van Actelion (51,13% van de uitstaande aandelen vertegenwoordigend) hun goedkeuring aan de overname door J&J. Het zittende bestuur werd herkozen voor de periode tot de overname definitief is eind juni. Daarnaast gaven aandeelhouders hun goedkeuring om een beursnotering voor Idorsia aan te vragen. Met de goedkeuring van de aandeelhouders ging ook de aanbiedingsperiode van start waarbij de huidige aandeelhouders van Actelion tot 21 april de tijd hebben om hun stukken aan te bieden voor het bod. Op 27 april worden de definitieve resultaten van de aanbieding bekend gemaakt.

\”The company has a very promising future ahead.\”

Jean-Pierre Garnier over Idorsia

… een korte tijdslijn…

De tijdslijn voor de beursnotering is kort. Actelion en J&J hebben aangegeven eea in het tweede kwartaal af te willen ronden. De door het bedrijf gepubliceerde tijdslijn geeft aan dat een week voor de eerste handelsdag het prospectus van Idorsia wordt gepubliceerd. Via de website van Actelion worden beleggers op de hoogte gehouden van de vorderingen rondom de beursgang van Idorsia. Tot 21 april zal er geen nieuws te verwachten zijn. De aanbiedingsperiode loopt dan tenslotte nog. In de maand mei verwachten we helderheid over de datum van de beursintroductie.

\”Idorsia will be similar to Actelion in five years time.\”

Jean-Paul Clozel, CEO Actelion

…tot de waardering van Idorsia.

Voor de waardering van Idorsia kunnen we een aantal indicatoren gebruiken. Idorsia krijgt licentie inkomsten, 8% van de omzet in de medicijnen ponesimod (medicijn voor multiple sclerosis), en cadazolid (medicijn tegen diarree).  Dit geeft in de komende jaren een geschatte inkomsten troom van enkele miljoenen Sfr. Het bedrijf heeft daarnaast een injectie in contanten van Usd 1 miljard gekregen van J&J in ruil voor een belang van 16%. Verder heeft J&J het recht om een lening om te zetten in een belang van nog eens 16%. J&J heeft dus een potentieel belang van 32% in ruil voor Usd 1 miljard. Er staan ruim 100 miljoen aandelen Actelion uit en we gaan uit van een 1 op 1 uitkering van Idorsia aandelen. We komen dan op een prijs van grofweg Usd 30,- per aandeel Idorsia. Voorts nemen we een forse afslag van 30%. Het bedrijf is weliswaar veelbelovend met een bewezen management en veel potentieel succesvolle medicijnen, maar alles zal vallen of staan met het op de markt brengen van de medicijnen. We schatten de introductieprijs dan ook op Sfr 15,- tot Sfr 20,-.

Actelion breder ingezet

Op basis van de positieve en voorspelbare ontwikkelingen hebben we Actelion breder opgenomen in onze beheer portefeuilles vanaf een neutraal profiel. We hebben ING bereid gevonden om een sprinter op Actelion aan te maken. Dit geeft ons een hefboom van 5 waardoor de door ons verwachte stijging van Actelion tot Sfr 300,- en rendement van ongeveer 25% zal geven.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven