Sofina

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170513Sofina_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Op 4 mei hield Sofina haar jaarvergadering. De eerste sinds wij positie namen in deze Belgische houdstermaatschappij en dus een goede aanleiding voor ons om naar Brussel te gaan en polshoogte te nemen.

2016, moeilijk jaar maar een jaar met veel nieuwe kansen …

In een zaal van het hoofdkantoor van Sofina in Brussel waar in totaal 60% van het aandelenkapitaal vertegenwoordigd was met 249 andere aandeelhouders vond de jaarvergadering plaats. Voor Sofina verliep het jaar zoals verwacht moeilijk. De winst daalde met 13%, hetgeen geheel te wijten was aan lagere gerealiseerde winsten. Het gerealiseerde deel viel 22% lager uit dan in 2015 dus we mogen concluderen dat de onderliggende portefeuille van beleggingen zich positief heeft ontwikkeld. Er werden in 2016 meerdere nieuwe posities opgenomen, waar uitvoerig bij stilgestaan werd. Enkele van deze posities hebben we in de nieuwsbrief van eind maart besproken, maar het bestuur stond uitvoerig stil bij de nieuwe positie in Postmates.

Dit Amerikaanse bedrijf brengt doormiddel van zijn mobiele applicatie binnen enkele minuten klanten en koeriers met elkaar in contact en organiseert binnen enkele minuten een bestelling vanuit elk willekeurig restaurant of winkel in de omgeving. Postmates is actief in 40 steden in de VS. Vijf jaar geleden gestart en het bedrijf gaat dit jaar $ 1 miljard omzet boeken. Slechts 1,4% van de totale voeding en boodschappen omzet gaat via online-bezorging. Het bedrijf voorziet dus nog een gigantisch groeipotentieel. In lijn met die groeiplannen wil Postmates in 2019 naar de beurs… Sofina heeft een positie via haar belegging bij Tiger Global Management.

[stock_quote symbol=\”EBR:SOF\” show=\”symbol\”]

 

… en afscheid van oudere beleggingen…

Belangen in Engie, Bower&Wilkins en Total werden afgestoten omdat ze niet langer pasten binnen het beleggingsbeleid van Sofina. De vrijgekomen middelen werden vooral geinvesteerd in bedrijven die een platform ontwikkeld hebben, omdat hier met een relatief lage investering veel schaalgrootte is te behalen. Postmates is hier slechts een voorbeeld van.

We have to move our portfolio in order to enter the nextSequoia before it is closed.

…ten gunste van vooral Sofina Growth.

Beleggingen als Postmates doet Sofina binnen de divisie Sofina Growth. Hier belegt Sofina geld bij andere investeerders zoals Lightspeed Capital, Tiger Capital en Sequoia. Deze clubs beleggen op hun beurt weer in veel technologie start-ups. Enkele namen waar Sofina op die manier in belegde voordat deze bedrijven op de beurs werden geïntroduceerd: Google, WhatsApp, Snapchat….

Snapchat is in maart naar de beurs gegaan en Lightspeed Capital, dat belegd is in Snap mag over enkele maanden haar belang verzilveren. Deze vermogensstijging is voor Sofina dus nog niet gerealiseerd en derhalve ook nog niet verdisconteerd.

Het bestuur van Sofina was zeer verheugd om te kunnen melden dat ze ook heeft kunnen investeren bij Andreessen Horowitz. Deze private equity club investeerde eerder voor de beursgang in onder meer Twitter, Facebook, en Groupon. Momenteel zijn ze belegd in AirBNB en vele andere nu nog onbekende technologie start-ups.

Met recht een basis positie in portefeuilles

In 2016 heeft Sofina een basis positie in onze portefeuilles verworven. Met recht. Onze indruk in Brussel is dat we te maken hebben met een zeer professionele, maar ook transparante investeringsclub die over de juiste ingangen in hoogwaardige netwerken beschikt. Niet alleen posities in zeer bekende bedrijven als Danone, Colruyt en Petit Forrestiere, maar ook voor de massa uit kunnen investeren in Twitter, Facebook, Google, AirBNB, Skype en vele anderen…indrukwekkend.

Wij koesteren onze positie bij onze Zuiderburen en hebben er alle vertrouwen dat ze hun goede resultaten uit het verleden weten te evenaren.

\"\"

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven