Verenigde Staten vs. Europa

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170429VS_Europa_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

In onze nieuwsbrief van eind maart gaven we aan dat we onze overweging in Amerikaanse aandelen via de S&P500, hadden afgebouwd. De haperende Trump rally na de mislukte afschaffing van Obamacare waren voor ons de aanleiding daartoe. Sindsdien hebben beleggers meerdere teleurstellingen van The Donald te verwerken gekregen. Gedraai over het Noord Amerikaanse Handelsverdrag Nafta, een teleurstellend belastingplan en China werd van staatsvijand tot bondgenoot gebombardeerd. Ondertussen zagen we de economische groei stagneren doordat investeerders in de onduidelijkheid aanleiding zien om investeringen uit te stellen. De US Dollar verzwakte door de onduidelijkheid.  Voor ons aanleiding om de accenten in de portefeuille te verschuiven.

“The tax plan will pay for itself”

Steven Mnuchin, Treasury Secretary

Emerging Markets presteerden goed…

In het eerste kwartaal lieten opkomende markten een fantastische performance zien. Deels was dit een inhaalslag maar we verwachten dat de sterke prestatie in het tweede kwartaal niet geëvenaard gaat worden. Dit betekend echter niet dat we negatief op dit segment van de markt geworden zijn. We willen de positie op dit moment echter niet verzwaren.

…maar Europa lijkt het best gepositioneerd voor het tweede kwartaal…

De meeste verbetering in het sentiment zien we echter in Europa. Nu de dreiging van nationalistische verkiezingswinst lijkt te zijn verdwenen (op 8 mei weten we dat pas zeker) en de economische cijfers verder verbeteren, lijkt Europa het geprefereerde werelddeel voor beleggers. De rente blijft voorlopig laag en zittende politieke leiders lijken hun beleid voort te kunnen zetten. Dit schept duidelijkheid die in de VS mist. Sinds de start van het huidige kwartaal presteert Europa beter dan de VS. Die sectoren die in de VS goed presteren zoals technologie en farmacie aandelen houden we in portefeuille, maar de algemene overweging middels de positie in S&P500 hebben we verruild voor een (sterke) overweging in Europa. Ook de posities in actieve beleggingsfondsen in het Europese midcap en large cap segment presteren goed.

…nu de politieke rust terugkeert.

Op 7 mei gaan de Fransen naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Naar verwachting zal de gematigde kandidaat Macron het Elysee veroveren. Daarna wordt het rustig op het Europese verkiezingsfront. De Duitsers gaan in september naar de stembus en Angela Merkel

lijkt haar positie in de afgelopen weken weer verstevigd te hebben. De verkiezingen die Theresa May in de UK heeft uitgeschreven lijken haar positie eveneens te verstevigen. Dit alles zorgt voor rust in Europa en dat zal in combinatie met een verbeterende economie voor aantrekkende beurzen zorgen.

Hoe spelen we hierop in?

Na een korte periode een overweging in liquiditeiten aan te hebben gehouden hebben we onlangs onze positie in EuroStoxx600 verhoogd.  Hiermee kunnen we op een algemene en flexibele manier inspelen op de verbetering in het Europese sentiment via de 600 grootste Europese bedrijven zoals Royal Dutch, Nestle, Sanofi, Unilever en Akzo.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven