F&C Global Convertible Bond Fund

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170429FC_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Isin: LU0969483956  factsheet

De werking van een converteerbare obligatie…

In de portefeuilles van onze vermogensbeheerrelaties houden we een positie in het F&C Global Convertible Bond fund aan. Dit obligatiefonds belegt uitsluitend in converteerbare obligaties. Deze obligaties hebben als kenmerk dat ze door de houder van de obligaties in aandelen mogen worden omgezet. Dit levert een aparte dynamiek op. Bij de stijging van het aandeel in het bedrijf dat ook de obligatie heeft uitgegeven, wordt de obligatie vanzelf ook meer waard. De omwisselverhouding van beide, ie het aantal aandelen dat de obligatiehouder krijgt voor € 1000,- schuldpapier, is immers al bij uitgifte vastgesteld. Bij een dalende koers van het gekoppelde aandeel zal dit schuldpapier stabiel blijven, bij een stijgende koers van het gekoppelde aandeel zal het schuldpapier ook in waarde stijgen. In ruil voor deze opwaartse potentie neemt de houder van het schuldpapier genoegen met een lagere rente.

…een goede balans tussen risico en rendement…

De werking van een converteerbare obligatie zorgt ervoor dat er bescherming wordt geboden in neergaande markten en dat er in opgaande markten juist extra rendement wordt behaald. En dat is precies wat we ook terugzien in de portefeuilles. In jaren van goede stijgingen laat onze positie bij F&C een prima stijging zien. Zo schrijven we dit jaar tot dusver 2,32% rendement bij, in 2016 (een moeilijk jaar, maar nog steeds beter dan de benchmark) 2,88%, in 2015 9,49% en in 2014 11,09%. Klinkende percentages in een rente omgeving die het voor veel beleggers moeilijk maakt om positieve resultaten te boeken. Als een onderliggend aandeel te veel is opgelopen wordt de obligatie verkocht. Hiermee wordt voorkomen dat de posities te veel een aandelenkoersverloop gaan krijgen.

…onder de stabiele leiding van Anja Eijking.

Het fonds presteert al jaren beter dan haar benchmark, de Thomson Reuters Global Focus Customised TR Index. Sinds de oprichting in 2003 staat het fonds onder leiding van Anja Eijking. Eijking wordt door fondsbeoordelaar CityWire als 4e  van 36 in de categorie Managers van Converteerbare obligaties geïndexeerd.

Waarin wordt belegd?

Eijking en haar team beleggen wereldwijd in converteerbare obligaties. Recent namen ze positie in BASF, Vinci, Telefonica en Deutsche Wohnen. Verder profiteerden ze de afgelopen periode van stijgingen in technologie-aandelen zoals STMicroelectronics en Microchip. Posities in Priceline, Deutsche Post en Orpea werden afgeroomd naar sterke stijgingen. De namen in de portefeuille komen we deels ook bij andere beleggingsfondsen tegen, toch houden we de overall posities nauwlettend in de gaten om een ongewenste overweging te voorkomen.

Convertibles als bouwsteen van portefeuilles

Mercurius Vermogensbeheer belegt al sinds de oprichting van ons bedrijf in 2008 voor haar relaties in converteerbare obligaties. De karakteristiek van deze beleggingscategorie maakt haar zeer geschikt op het snijpunt van aandelen en obligaties. Wij hebben over de jaren heen veel extra waarde kunnen toevoegen door deze categorie op te nemen. Hoewel de categorie convertibles vaak onderbelicht is in veel portefeuilles denken wij dat dit ten onrechte is en dat beleggers een deel van hun defensieve beleggingen aan deze categorie zouden moeten alloceren.

Hoe presteren ze versus anderen?

\"\"

 

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven