Shake-out

We hebben de afgelopen tien dagen onrustige beurzen gezien. Dat hadden we voorspeld, met name door de onduidelijkheid over de verkiezingen in de Verenigde Staten. Beleggers houden nu eenmaal niet van onduidelijkheid — liever een slechte president dan onduidelijkheid. Maar daar kwam het een en ander overheen. Achteraf bleek het een shake-out!

De Fed verlaagt de de rente nog niet (hoop tegenover beter weten), en slechts een hapering in de cijfers van Intel en het nieuws dat Warren Buffett een belangrijk deel van zijn Apple aandelen had verkocht leidden tot een sell-off in de magnificent seven, Apple, Microsoft, Meta, Alphabet, Amazon, Nvida en Tesla.

Maar kijk ook naar ASML, een belangrijke toeleverancier: daar ging veel af, waarna het uitschudden (shake-out) van de markt van de te uitbundige posities (veelal met geleend geld) en het terugdraaien van de carry trades van de Japanse Yen begon. Je ziet dan meteen ook de twijfel toeslaan of dit het keerpunt is van de bullmarket die al best een lange tijd aanhoudt.

In onze opinie is dat niet het geval. Onderliggend zijn de data zeer gunstig. Ja, de koersen zijn best hard gestegen, maar in 78% van de gevallen zijn de jaarcijfers ook beter dan verwacht. En nee, we hebben nog geen renteverlaging mogen zien van de Fed, maar de kans daarop wordt wel steeds groter. Dit is het uitschudden van de markt. Die bleek te uitbundig. Pas op de plaats en de speculanten eruit, dat is gezond; een shake-out is uiteindelijk gezond.  

Tijdens het ontstaan van de Oekraïneoorlog ontstond er onrust in verschillende sectoren. Onder andere in de energiesector, maar ook in de voedselindustrie. Om die reden zagen we kansen in het DWS Agribusiness Fonds. Een defensieve waarde, maar in veranderende marktomstandigheden een kanshebber. Het fonds heeft zijn defensieve karakter waargemaakt, maar heeft niet het gewenste rendement opgeleverd. De fondsmanager heeft in dat achterblijven nog eens de strategie aangepast, waardoor we ons niet meer senang voelen in het fonds. We zullen dit fonds gaan verkopen. 

De huidige marktomstandigheden, de sell-off in de magnificent seven, bieden kansen om in te stappen in het Robeco Sustainable Global Stars Fund. Dit fonds is geconcentreerd rond de grote, sterke merken met hun enorme marktkapitalisatie en hun leidende positie in de technologiesector. Het Robecofonds is zeer consequent in zijn risicomanagement, onder andere door het afromen van sterke performers en het spreiden over diverse sectoren. We verwachten dat de sterke convictie rond deze stars de totale performance van de portefeuille zal gaan helpen. We komen hiermee ook iets dichter bij de benchmark, zonder in de kern onze diversificatie op te geven. 

Positie in Japan

We hebben al lange tijd een positie in Japanse aandelen. Japan kenmerkt zich door sterke innovatie. Abenomics was een strategie om de Yen in koers te verlagen en zo de exportpositie te verbeteren. Dat is lange tijd gelukt. Maar door spanningen tussen China en de VS werd de Yen ook weer een veilige haven en de coronacrisis versterkte dat nog eens.

Sinds 2022 is de Yen eigenlijk weer fors gedaald door de grote renteverschillen tussen Japan en de VS en in 2024 bereikt de Yen een van de laagste niveaus in decennia. We hebben steeds belegd in een fonds dat de Yen heeft afgedekt. Dat is een goed besluit geweest. Maar nu de rente in Japan iets oploopt en die in de VS begint te dalen, is de vraag of we het dieptepunt niet gezien hebben.  

We hebben een nieuw fonds gevonden dat in Japan belegt, waarbij de Yen niet wordt afgedekt: het M&G Japan Fund. We zullen dit gaan opnemen in de portefeuille. De manager, Carl Vine, heeft een uitstekend trackrecord en is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in de Japanse markt.

Japan blijft in de basis interessant. Japanners hebben veel geld op spaarrekeningen staan en de overheid stimuleert nu dat men meer gaat investeren in aandelen. Daarbij ontstaat er na twintig jaar geleidelijk wat stabiele inflatie, een goed teken. En … Japan staat in de top 10 van meest innovatie landen. Denk aan bedrijven als Sony, Toyota of Nintendo.  

Scroll naar boven