Terug naar normaal, maar wat ís nog normaal?

We zitten in een nieuwe fase in de financiele markten en die kun je beschouwen als ’terug naar normaal’. Maar wat ís eigenlijk nog normaal? Voor veel mensen is ‘normaal’ eigenlijk helemaal nieuw, maar het draaft wat ver om van ‘het nieuwe normaal’ te spreken. Na een periode sinds de jaren 80 van voortdurende rentedaling hebben we begin vorig jaar hoogstwaarschijnlijk een fase van snelle renteverhoging achter ons gelaten.

Met de renteverlaging van 50 basispunten hoopt de Fed de economie aan de praat te krijgen, of in ieder geval ervoor te zorgen dat die niet stilvalt. Dat is eigenlijk het ideale scenario: dat de economie niet te zwaar afremt, zonder oplopende werkloosheid of een recessie. Maar dat de economie rustig doorgroeit, zonder oververhit te raken. Het lijkt erop dat we vooralsnog in die fase terechtkomen en dat is goed nieuws voor beleggers: kapitaal wordt goedkoper en dat is een belangrijke aanjager. Daardoor worden aandelen gekocht die potentieel de meeste groei in zich hebben.

Een nieuwe herfst, een nieuw evenwicht, waarin de energiesector groeit, terwijl andere sectoren afzwakken en er al met al geen sprake meer zal zijn van exorbitante groei. Dat betekent tegelijkertijd dat we niet zijn doorgeschoten naar een fase waarin ontslagen mensen nergens meer onder te brengen zijn. Tv-spotjes waarin bedrijven bijna bedelen om onder zonnige voorwaarden bij ze te komen werken zijn aan de orde van de dag.

Toch schieten we niet door naar de andere kant en zolang we geen klapgijp maken kunnen we ons laten leiden door de trillingen in het zeil. De Fed en andere centrale banken opereren onafhankelijk en misschien staan we ook op andere gebieden van het economisch spectrum wel aan het begin van een nieuwe fase. Dat is onder meer afhankelijk van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar hoe dan ook: globalisering lijkt niet langer hét toverwoord en verder protectionisme lijkt het devies. Hoe dat afloopt zal de komende maanden duidelijk worden.

Werkgelegenheid blijft op peil

De grote onderliggende lijn blijft dat de ambitie om dingen efficiënter te doen door vernieuwing — in de vrije westerse wereld altijd heeft geleid tot groei van productiviteit en welvaart. Innovatie blijft dus nodig. De simpele gedachtegang dat de toevoeging van steeds meer mensen aan onze arbeidspopulatie in de afgelopen zeventig jaar heeft geleid tot hogere werkloosheid wordt gelogenstraft: de werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. Dus: ondanks het voortdurend verdwijnen van traditionele banen als de melkboer, de postbode, de ‘leger’ van de parkeerautomaat en de onderhoudsmonteur van de telefooncel, zijn er genoeg nieuwe banen teruggekomen om de werkgelegenheid op peil te houden.

Die angst bestaat ook rond artificial intelligence: het zou veel banen overbodig maken en daardoor zou de werkloosheid oplopen. Maar éigenlijk is AI helemaal niet zo nieuw: dat je in de hoorn van een telefoon begint te praten en iemand aan de andere kant van de wereld hoort wat je zegt, is eigenlijk ook al AI. En ook gezichtsherkenning is allerminst nieuw. Het heeft alleen een naam gekregen: kunstmatige intelligentie. In zijn beste vorm leiden deze toepassingen van techniek tot versnelling van de vooruitgang.

Kapitaal wordt duurder

Nu we na een lange periode van almaar goedkoper wordend kapitaal ons geld duurder zien worden, gaan ook veel bedrijven merken dat herfinanciering weer gaat tegen hogere rentepercentages. Dat leidt ertoe dat ze efficiënter moeten werken met hun kapitaal en beleggers zorgvuldiger zullen zijn met het alloceren van hun kapitaal bij bedrijven die meer kans maken, omdat kapitaal er voor een langere periode efficiënter rendeert.

Het komt dus niet langer aan op bedrijven die zich gewenteld hebben in beloftes rondom kunstmatige intelligentie. In de breedte zie je dat bedrijven die vernieuwing en ontwikkeling in hun DNA hebben opgenomen, en goed luisteren naar veranderende behoeftes van de maatschappij, het beste perspectief bieden op een aantrekkelijk rendement — onafhankelijk van de kosten van kapitaal. Een van die bedrijven is Vinted, waarover je elders in de nieuwsbrief meer kunt lezen.

Scroll naar boven