De Fab-Four van de Space: Elon, Jeff, Richard én Bill

De offensieve portefeuille van Mercurius Vermogensbeheer maakte over de eerste helft van het jaar 13,9 procent rendement, mede door een portefeuille die niet té geconcentreerd is. Je moet een paar bedrijven in portefeuille hebben met performances van de buitencategorie. En dan strekt het tot aanbeveling om niet al te hardnekkig vast te houden aan recente succesnummers. De ogen zijn meer dan ooit gericht op space. We zijn immers allemaal op zoek naar de nieuwe Jeff Bezos. Elon Musk, Richard Branson en de nieuwe space invader: Bill Gates.

Zie het als een nationaal voetbalteam dat wil imponeren én scoren op een Europees kampioenschap: naast de onmisbare waterdragers heb je de uitblinkers nodig, die af en toe een off-day kunnen hebben. Zo denken we dat wij na een zeer voortvarend 2020 ook dit jaar weer aan de bal te kunnen blijven. Gewoon, door de ruimte zo goed mogelijk te benutten en het veld zo breed mogelijk te houden.

Succesvol in de Mercurius-portefeuilles zijn vooral de technologische beleggingen en houdstermaatschappijen, zoals de Scottish Mortgage Trust. Het is één van de grootste en langstlopende aandeelhouders van Tesla en hanteert een holdingperiode van minimaal vijf jaar voor alle bedrijven – al dan niet beursgenoteerd. Het heeft onder meer een positie in Zipline, dat in Rwanda drones fabriceert.

Het Oost-Afrikaanse land heeft een belabberd wegennet. Dus als je medische goederen naar een patiënt wilt brengen, komt dronetechniek er buitengewoon goed van pas. En als het je lukt om in Rwanda succesvol te zijn met drones, staan de Amazons en de Alibaba\’s zomaar in de rij. Scottish Mortgage Trust verdubbelde de koers in 2020, dit jaar staat de teller op plus 9%, maar dat zijn maar dagkoersen.

All time highs

Als je op die manier naar je portefeuilles kijkt, heb je de grootste kans om de bedrijven te vinden die de S&P500 en de Nasdaq naar volgende all time highs kunnen brengen. Want ga maar na: 20 jaar geleden moest Pieter van der Does zijn inschrijving bij de KvK nog doen, Jitse Groen reed nog rond op een scootertje en Bob van Dijk had nog geen idee wat zijn Tencent-investering zou opleveren. Inmiddels hebben de Adyen-oprichter, de Just Eat Takeaway-baas en de Prosus-CEO die tijd ver achter zich gelaten.

Space

Zo nemen we ook graag een belang in fondsen die geloven in de toekomst van space – of: vliegtuigen die je kunt gebruiken om de ruimte in te gaan. We kijken allemaal naar Boeing, maar we houden geen rekening met de grootste profit driver. En dat is waarschijnlijk een bedrijfsonderdeel dat er nu nog niet is. Het enige wat je mogelijk nodig hebt is een bedrijf dat een flinke order aan toestellen in productie kan nemen, en dán kun je aan Boeing nog wel eens een goeie hebben.

Afgelopen week kreeg lanceringsbedrijf Astra een notering op Nasdaq én voltooide het zijn fusie met de SPAC Holicity. En dat dan weer wordt ondersteund door Bill Gates. De handel in Astra op de Nasdaq Global Select Market startte 1 juli, als eerste lanceringsbedrijf ooit. Niet voor niets mocht CEO Chris Kemp donderdagochtend de openingsbel van Nasdaq luiden.

\"\"
De fab four van de Space. Beeld: Flickr

De space race is meer dan een lange sprint naar een denkbeeldige eindstreep. Nu besteden we vaak tientallen miljoenen aan het creëren van gewichtloosheid, voor medicijnontwikkeling, precisie-instrumenten en ander wetenschappelijk onderzoek. Terwijl de natuurlijke gewichtloosheid praktisch voor het oprapen ligt: je hoeft alleen maar even buiten de dampkring te kijken. Het kost je misschien een paar business calls en wat ruimte-tickets.

De waarde van Apple of Amazon wordt vaak bepaald door onderdelen die ze een jaar of tien geleden nog helemaal niet bezaten: de AirPods en wearables waren er destijds nog niet. En twintig jaar geleden zocht je ook nog tevergeefs naar een App Store. Maar juist door de komst van die onderdelen behoort Apple inmiddels tot de Club van 5. Misschien komt de volgende chipmachine van ASML wel van buiten de dampkring.

Scroll naar boven