De beleggingsrobot als stok achter de deur

Beleggingsrobots zijn in opmars in de financiële wereld. Slimme algoritmes bepalen welke aandelen je het best kunt kopen of juist verkopen. Dat kán een aardige aanvulling zijn op menselijke beleggingsbeslissingen. Maar wanneer voegen de robo-beleggers nou écht iets toe? Hoog tijd voor een analyse.

\"\"

De grootste bedreiging voor het vermogen van babyboomers zijn niet de marktomstandigheden, maar de babyboomers zelf: ze nemen soms de verkeerde beslissing, omdat ze niet meer in staat zijn om alles te volgen en de portefeuille onvoldoende onderhouden. Om die menselijke tekortkomingen te compenseren kan een robo-adviseur of een robo-beheerder een prima bescherming zijn.

Toch hebben algoritmes ook bij Mercurius nog geen voet aan de grond gekregen. Al is bij het label Junior Beleggen het hele proces van klant worden en vragenlijsten volledig gedigitaliseerd. Junior richt zich op de kleinere portefeuilles en vermogensopbouw. Voor het selecteren van beleggingen zijn de vier D\’s van belang: duur, diversificatie, discipline en diepgang.

Diepgang in de portefeuille

Allereerst de duur: dat je niet moet kiezen voor een korte periode spreekt eigenlijk voor zich. Diversificatie vertaalt zich in een Junior-portefeuille met een grote spreiding: 250 verschillende aandelen met een individueel onderliggend aandelengewicht van maximaal 0,8%. Discipline is vereist om niet verliefd te worden op je florerende aandelen: als je vergeet tijdig af te romen, raakt de val je veel harder als die komt. En diepgang: weet waarin je belegt. Beleggen betekent ook: wat gaat een bedrijf in de tóekomst brengen?

Je kunt een fantastische portefeuille samenstellen op basis van historische data. Maar uiteindelijk zit de toekomstige waarde van een bedrijf veelal in innovatie: wat wordt in de toekomst aan waarde toegevoegd? De vraag is in hoeverre robo-beleggers daartoe in staat zijn. Nu zijn beleggers allemaal enthousiast over autobouwers. En ze zien dat er op dít moment veel meer vraag is naar chipbedrijven. Ruimtebedrijven wekken dan weer de interesse omdat ze mogelijkheden bieden om sneller door de ruimte te reizen óf om wetenschappelijk onderzoek te verrichten.

De toegevoegde waarde van discipline

De praktijk leert dat bedrijven die die innovatieve boot gemist hebben over een langere periode maar een matig resultaat geven. In die zin heeft diepgang echt toegevoegde waarde. Dat neemt niet weg dat het gedisciplineerde beleggen van robo-beleggers beter is dan zelf in de krant of online je aandelen selecteren, zonder je portefeuille te onderhouden.

Soms is het het ego van particuliere beleggers dat ze belet om het samenstellen van een portefeuille deels over te dragen aan een robo-belegger. En dat is een kostbare zaak: in het verleden kwam uit verschillende onderzoeken naar voren dat de particuliere belegger per saldo geen geld verdient. Als je dat eenmaal erkent, heb je al een belangrijke eerste stap gezet. Voor sommigen is beleggen niet meer dan een hobby. En hobby\’s kosten nou eenmaal geld. Al leveren ze soms ook nog wel wat op.

Scroll naar boven