Jeff Bezos stopt per 5 juli!

Jeff Bezos, de succesvolle oprichter van Amazon, stopt per 5 juli als CEO. Dat de Amerikaanse ondernemer zou stoppen was al in februari bekend, maar de datum niet. 5 juli is een bijzondere datum, omdat hij 27 jaar geleden op die dag begon met Amazon. Wie had verwacht dat het bedrijf, dat hij startte in de garage, zou uitgroeien tot webwinkelgigant?

De 57-jarige ondernemer zal actief blijven in de raad van bestuur en zal zich richten op innovatie. Daarnaast maakt hij meer tijd vrij voor zijn krant The Washington Post en zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Met zijn prestaties als oprichter van Amazon heeft hij zich gekwalificeerd als waardig lid van de \’All-time greats\’. Steve Jobs, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Warren Buffett, Michael Bloomberg en nu ook Jeff Bezos.

Het succesverhaal

\"\"

Jeff Bezos begon zijn carrière op Wall Street nadat hij afgestudeerd was aan Princeton. Na gewerkt te hebben bij meerdere financiële instellingen werd hij verkozen tot jongste vice president van D.E. Shaw\’s. Zijn loopbaan was lucratief en veelbelovend en toch besloot hij in 1994 om ontslag te nemen en een online boekenwinkel te starten. Waar velen Bezos voor gek verklaarden, kijken we terug op een geniale beslissing.

In 1995 ging Amazon.com online. Het behaalde binnen twee maanden een omzet van $20.000. De resultaten overstegen de verwachtingen van de oprichter en Amazon in 1997 werd beursgenoteerd. Het bedrijf bleef de verwachtingen overtreffen en bereikte in september 2018 een waardering van $1 biljoen. Daarmee is Amazon na Apple het enige bedrijf waarbij dat is gelukt. Met deze bijzondere prestatie zal Jeff Bezos de geschiedenisboeken ingaan als één van \’s-werelds meest succesvolle ondernemers aller tijden.

Space race

Een opvallende trend onder de allerrijksten is de interesse in ruimtevaart. Elon Musk begon in 2002 SpaceX, Richard Branson creëerde in 2004 Virgin Galactic en Jeff Bezos startte in 2000 Blue Origin. De ondernemers zijn gestart in de ruimtevaart om de ervaring van een ruimtereis aan de consument te bieden. De vraag is: wie lukt het als eerste? Een grote doorbraak in deze race is het succes van de herlanceerbare raket. SpaceX was de eerste die het voor elkaar kreeg om een raket veilig te laten landen na herkomst op aarde in december 2015. Dit was een historisch moment waarmee de kosten van één ruimterit drastisch afnamen. Musk trok de vergelijking met een vliegtuig; als elk vliegtuig maar één vlucht kon maken zou een ticket onbetaalbaar zijn.

Jeff Bezos is van plan om zichzelf op 20 juli te lanceren in de ruimte, hetgeen het begin zal zijn van commerciële ruimte vluchten. Dit nieuws ging Richard Branson niet in de koude kleren zitten. Hij besloot de toekomst plannen van Virgin Galactic op de schop te gooien en zijn eigen geplande ruimtereis te vervroegen van begin 2022 naar 4 juli 2021. Hiermee wordt Branson de eerste miljardair in de ruimte. Het competitieve element lijkt de allerrijksten flink bezig te houden.

\"\"
Een raket van Blue Origins

Innovatie door ruimtevaart

Door de herlanceerbare raket worden de kosten verlaagd, concurrenten creëren al kleine raketten tegen de prijs van een vliegtuig. De ontwikkelingen door innovatie creëren de vraag; wat zijn de mogelijkheden in de ruimte? Elon Musk kondigde Starlink eind juni aan. Dit is een netwerk dat via velen satellieten internetvinding aanbied op alle plaatsen ter wereld. Hiermee richt hij zich op 4 tot 5% van de markt met slechte verbinding die zich voornamelijk op het platteland bevinden. Ook is Elon Musk bezig met het mogelijk maken van passagiers transport met zijn raket naar de andere kant van de wereld. Door de ruimte in te vliegen en weer terug wil hij van New York naar Shanghai in 39 minuten mogelijk maken. De toekomst van commerciële ruimtereizen lijkt met de dag meer realiteit te worden. Wellicht zullen we binnenkort in een tijd leven waar een ruimtereis niet meer alleen is weg gelegd voor astronauten.

The sky is the limit?

Waar komt deze drang om naar de ruimte te gaan vandaan? Elon Musk beschrijft het als \’jongensdroom om de ruimte te verkennen\’ en heeft zelfs de ambitie om de eerste mensen in 2026 naar Mars te sturen. Daarnaast zien velen een toekomstige biljoenen industrie in de ruimtevaart. Er wordt gespeculeerd dat er over 10 jaar honderden raketten per dag de aarde verlaten. The Gateway Foundation is een hotel aan het bouwen om in de ruimte te plaatsen. Hierbij kunnen raketten aansluiten om voor een gewichtsloze overnachting te zorgen. Jeff Bezos vertelde in een interview dat het idee van een buitenaardse kolonie hem interesseerde en dat hij daarom begon met Blue Origin. Na de indrukwekkende looptijd van de ondernemers stellen ze de uitdrukking, \’the sky is the limit\’ zelfs op de proef.

Ruimtevaart in de portefeuilles

\"\"

Wij zien een astronomische toekomst tegemoet voor de ruimtevaart. Hier beleggen we in door de positie in Scottisch Mortgage Trust, zo is er een weging in SpaceX en Relativity Space dat zich richt op satellieten. Indien de verwachtingen van de miljardairs uitkomen zal de ruimtevaart sector een gigantische groei ervaren en zal het wellicht niet meer weg te denken zijn in de toekomst. Zal dit alleen een jongensdroom zijn of zien de \’greats\’ een gouden investering?

Disclaimer

Dit stuk vormt ook geen koopaanbeveling.

Scroll naar boven