Vontobel Emerging Markets Corporate Debt

Lees het artikel als PDF

Vontobel Emerging Markets Corporate Debt


Opkomende markten zijn het heden en de toekomst voor de wereldwijde economische groei. Toch zijn beleggers vaak voorzichtig met deze categorie omdat ze erg grillig kan zijn. Kijkt u bijvoorbeeld naar Argentinië wat dit jaar wederom in een financiële crisis belandde. Het is nog zo kortgeleden dat het land een 100 jarige staatsobligatie uitgaf en zwaar overschreven werd door een grote vraag uit de markt voor dit Argentijnse papier. Hoe gaat Mercurius Vermogensbeheer om met deze beleggingscategorie?

Waarom opkomende markten in het obligatiespectrum?

Nu het rendement in de obligaties onder druk staat kunnen obligaties van opkomende markten een goede spreiding en aanvulling op de portefeuille bieden. We waren hier al in belegd via een fonds van Goldman Sachs. Echter volgen we al ruim een jaar een ander fonds wat een dermate sterke concurrent blijkt te zijn dat we nu hebben besloten over te stappen naar Vontobel. De strategie die dit fonds handhaaft om rendement en risico te optimaliseren in dit segment spreekt ons erg
aan. De fondsmanager Wouter Overfelt heeft een kwantitatieve achtergrond en hanteert een ’bottom-up’
strategie in het selecteren van obligaties voor zijn portefeuille.

Eind 2015 werd bij fondshuis Vontobel een Emerging Markets Corporate Bond strategie opgezet. Het fonds belegt in obligaties van bedrijven die in opkomende markten gebaseerd zijn of daar zakendoen. Het fonds belegt alleen in obligaties in hard currency (dat wil zeggen niet in de valuta’s van de lokale landen).  Wij hebben besloten om het Goldman Sachs Emerging Market Debt fonds te verkopen en daar het Vontobel fonds voor in te ruilen. Dit omdat het fonds van Vontobel met kop en schouders boven het maaiveld uitsteekt in een risk/return afweging.

Waar belegt Vontobel in?

Emerging Markets zijn heel breed gedefinieerd maar ook heel divers. Het is dus van belang om naar de onderliggende posities te kijken. Daar zien we dat Wouter en zijn team verre weg de grootste positie in Latijns-Amerika aanhouden, zo’n 37% van de portefeuille is daar gealloceerd. De sector weging laat een voorliefde voor vastgoed zien (14,25%), en voor Quasi overheid (9,4%). Een van de grootste posities is in het Turkse vastgoed bedrijf Ronesans Gayrimenkul Yatirim A.S.(2,9%). Dit bedrijf heeft een portefeuille van onder meer 7 winkelcentra, een hotel, een school en twee kantoor projecten. Een andere grote positie is Andrade Gutierrez, een Braziliaanse Houdstermaatschappij met een sterke focus op infrastructuur en energie.  

De vergelijking

Mercurius Vermogensbeheer heeft in de profielen waar ze obligaties aanhoudt, positie in het Vontobel Emerging Markets Corporate Bond Fund.
Zoals gezegd is de prestatie van Vontobel in deze categorie beter dan de prestatie van onze inmiddels oude positie bij Goldman Sachs. We monitoren onze posities op een permanente basis, prefereren een lange termijn relaties met de fondsbeheerders maar als we daartoe aanleiding hebben dan schuwen we een wissel niet. Onderstaande vergelijking laat het verschil in prestatie zien over de afgelopen jaren.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven