Rebalance

Lees het artikel als PDF

Koers voor 2019

Toelichting mutaties portefeuilles.


In december hebben we besloten een aantal wissels te maken in de portefeuilles om goed beslagen ten ijs te komen in 2019. Op de beurzen zien we onzekerheid door de handelsoorlog, stijgende rentes terwijl tegelijkertijd de groeimotoren in de wereldwijde economie op volle toeren draaien. De stijgende rentes zorgen er echter voor dat deze even terug moet schakelen. We lichten onze herpositionering toe;

De uitdaging in obligaties…

In de huidige situatie van stijgende rentes in Amerika en een eindigend verruimend beleid in Europa hebben de obligaties het erg moeilijk. Om het obligatiestuk wat resistenter te maken hebben we ook hier wat aanpassingen gedaan aan de portefeuille. Zo hebben we het Neuberger Berman Corporate Hybrid Bond Fund verkocht en ingewisseld voor het Aegon Asset Backed Securities en DNCA Invest Alpha Bonds.

Wissel in het veld, we stellen de nieuwe spelers voor;

Inflatie-gekoppelde obligaties

Het DNCA Invest Alpha fonds zit voornamelijk in Amerikaanse inflatie-gekoppelde staats obligaties. Dit betekent dat een oplopende inflatie een positief effect heeft op de obligaties. De inflatie-gekoppelde obligaties die worden uitgegeven hebben echter vaak een lange looptijd en zijn daarom extra gevoelig voor een stijgende rente. Om dit aspect af te vangen heeft het fonds de vrijheid in haar mandaat om de rentegevoeligheid aan te passen. Onzes inziens is het DNCA Alpha Bond fund daarom een passende bouwsteen in het obligatiestuk van de portefeuille in het huidige klimaat van stijgende rentes. DNCA is onderdeel van Natixis. De strategie is relatief nieuw en eind 2017 zijn opgezet toen de managers Pascal Gilbert en Francois Collet overkwamen naar DNCA van La Francaise Asset Management.

Asset Backed Securites (ABS)

Deze categorie is meer dan alleen versneden en herpakte hypotheken van slechte kwaliteit waar ze in 2008 bekend mee is geworden. In een periode van stijgende rentes is zijn kortlopende obligaties met een variabele rente juist erg interessant. Het Aegon ABS fonds zit voornamelijk in hypotheken, consumenten leningen en studenten leningen. De hypotheken zijn verspreid over o.a. Nederland, Spanje, Duitsland en Frankrijk. 

ABS hebben een korte looptijd en een variabele rente en daarmee zijn ze interessant in een omgeving van oplopende rentes. In het financiering landschap in Europa kunnen ABS-producten ook een belangrijkere rol gaan spelen. Institutionele partijen en private beleggers worden belangrijkere spelers in het verstrekken van leningen, waar in Europa de banken nog altijd een soort monopolie hebben.

Emerging Markets Corporate Bonds

In dit segment verwisselden wij het Goldman Sachs Emerging Markets Corporate Bond fund voor een beter presterende variant van Vontobel. Elders in deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan dit fonds.

Herbalanceren

Naast de wissel van enkele posities hebben we ook de wegingen aangepast. Achtergebleven posities zoals HAL Trust kochten we bij en sterk gestegen posities zoals Sofina of onze Amerikaanse aandelenposities werden afgeroomd. Begin december hebben risico afgebouwd door onze ETF-posities te verkopen en de opbrengst toe te voegen aan de liquiditeiten, zoals u in de nieuwsbrief van 8 december heeft kunnen lezen. Met deze weging gaan we 2019 in. Klaar om weer in ETF te stappen zodra we denken dat de scherpe dalingen achter de rug zijn. Vooralsnog gaan we ervan uit dat de bedrijfsresultaten die vanaf de tweede week in januari gepubliceerd gaan worden, steun aan de markt kunnen gaan geven.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven