BinckBank in Deense handen

Lees het artikel als PDF

Een goede zet (voor relaties)?

Op 17 december kondigde de directie van BinckBank aan overeenstemming met het Deense Saxo Bank te hebben bereikt over een volledige overname voor € 6,35 per aandeel. Als de aandeelhouders en de toezichthouder akkoord gaan (hetgeen in de lijn der verwachting ligt) dan verdwijnt de beursnotering van Binck in het derde kwartaal. Maar wat betekent dit voor beleggers die klant zijn bij Binck, waaronder vele relaties van Mercurius Vermogensbeheer?

Aanvulling…

De parallellen tussen beide bedrijven zijn groot. Beide zijn als Fintech bedrijf begonnen en hebben als luis in de pels van grootbanken beleggen goedkoper gemaakt voor het grote publiek. Met hun focus op beleggen, disruptieve benadering en geavanceerde systemen hebben ze zich in hun thuismarkten tot marktleider opgewerkt. Daarna hebben beide partijen internationale expansie gezocht om hun handelsplatformen verder te vullen met transacties. Binck domineert in België en Spanje, terwijl Saxo (dat actief is in 16 landen) in Europa ook grote operaties heeft in Groot-Brittannië, Zwitserland, Polen, Tsjechië en Griekenland. Daar waar Saxo zich focust op effectenhandel, heeft Binck ook inkomsten uit sparen en vermogensbeheer. Saxo biedt geen diensten aan voor zelfstandig vermogensbeheerders en is derhalve zeer geïnteresseerd in de expertise van Binck op dit gebied.    

…maar ook overlap…

Naast de aanvulling is er ook een (enorme) overlap. In Nederland, Frankrijk en Italië zijn zowel Binck als Saxo actief en is er dus ruimte voor kostenbesparing. Beide banken hebben een eigen handelsplatform dat enorm kostbaar is om te ontwikkelen. Het ligt voor de hand om te kiezen voor het meest geavanceerde platform en het andere platform stil te leggen en zo kosten te besparen. Door de overname van Binck groeit het transactievolume van Saxo met ruim 20%. Dit zorgt er ook voor dat de kosten per transactie verder dalen, en dat was juist een bron van zorg voor Binck.  

…in een race to the bottom…

In de afgelopen jaren is er een onophoudelijke prijserosie geweest. En die zal voortduren. Binck was inmiddels tot de gevestigde orde gaan behoren en als beursgenoteerde onderneming waar de oprichters allang vertrokken waren, had het de laatste jaren moeite om te innoveren. Initiatieven om te groeien zoals de aankoop van Bux, bleken kapitaalvernietiging en de beurskoers stond dan ook aan een grotere prijserosie bloot dan de tarieven. Saxo Bank staat nog steeds onder leiding van haar oprichter Kim Fournais. Saxo is nog steeds voor 25% in zijn handen en hij deelt het bezit met twee andere kapitaalkrachtige aandeelhouders (Geely Financials & Sampo) die in september van dit jaar goedkeuring kregen voor hun investering. De aankoop van Binck lijkt een eerste stap in de groeistrategie van Saxo onder hun nieuwe aandeelhoudersstructuur. Saxo heeft ook een sterke positie in Azië en een aankoop in die regio als volgende stap zou ons niet verbazen. 

In de race to the bottom is schaalgrootte cruciaal voor de verdere ontwikkeling van het platform. Kapitaalkrachtige, gecommitteerde aandeelhouders zijn daarbij van essentieel belang. Daar heeft BinckBank zich nu van verzekerd.

…met een stabiele toekomst voor Binck (en haar klanten)

Door deze verkoop worden de aandeelhouders verlost van een mogelijke lijdensweg. Zij zullen niet langer geconfronteerd worden met prijserosie en miskopen. De klanten van Binck zullen gaan profiteren van de betere platformen van Saxobank (een preview op de website van Saxo gaf ons een goede indruk) terwijl wij als zelfstandig vermogensbeheerder een stabielere zakenpartner krijgen zonder een nieuwe relatie aan te hoeven gaan. We zien het als een huwelijkspartner die een total make-over gaat krijgen. We kijken met vertrouwen uit naar de toekomst van onze relatie met BinckBank.

 

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor haar relaties geen positie in het aandeel BinckBank.  

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven