In de Verenigde Staten schiet het de laatste weken op zijn trumpiaans alle kanten op. Het is wel een excessieve fase; de eerste periode-Trump bleek slechts een bescheiden voorproefje van wat we nu meemaken. De wittebroodsweken hebben niet veel langer dan vier weken geduurd, toen zetten de markten alweer een daling in.
Bij de outlooks eind vorig jaar en begin dit jaar voorzagen we al veel bewegelijkheid in de eerste fase van Trumps presidentschap. Of we er nou blij mee zijn dat die voorspelling uitkomt laat ik in het midden, maar die bewegelijkheid is er zeker!
Het wordt een disruptief jaar, en die disruptie is onder meer zichtbaar in de koerswijzigingen. Soms hebben die de impact van een klapgijp, waarbij de onzekerheid verlammend kan werken. Hoe langer die onzekerheid duurt, hoe meer die verlamt, omdat onduidelijkheid vaak reden is om investeringsbeslissingen uit te stellen – en soms zelfs af te stellen.
Trump lijkt zich eigenlijk nergens iets van aan te trekken. Maar één van de dingen die wél zichtbaar zullen worden, is dat hij zich wel degelijk iets gelegen laat liggen aan de ontwikkelingen op de financiële markten. Zelf ontkent hij dat, maar de eerste signalen zijn zichtbaar in het feit dat hij, naar verluidt, een Tesla heeft besteld om zijn vriend Elon Musk, die in zijn ogen onheus wordt bejegend, te steunen.
De opportunist in Trump zal tevens rekening houden met de oorlogskas die hij nog hard nodig zal hebben voor de midtermverkiezingen in november volgend jaar. Hij moet immers koste wat kost zijn meerderheid in het Huis van Afgevaardigden én de Senaat behouden, om ook de laatste twee jaar van zijn presidentschap een beetje een werkbare regering te hebben.
Wat gebeurt er buiten Amerika en binnen de portefeuille?
Trump kan de wereldwijde reacties op zijn werkwijze niet zomaar negeren. Buiten de VS roept zijn acteren immers reacties op die het uitvoeren van zijn agenda lastiger maken. Zo lijkt zijn tegenpool Marc Carney de opvolger van Justin Trudeau te worden als premier van Canada. Keir Starmer en Emmanuel Macron pakken in respectievelijk het VK en Frankrijk hun rol op het wereldtoneel op, terwijl Xi Jinping in China garen spint bij de terugtrekkende beweging van de Amerikanen op het gebied van humanitaire hulp. China vult dat gat graag, maar wil daar natuurlijk economische belangen voor terug.
Ook in Duitsland zijn verkiezingen geweest die waarschijnlijk leiden tot een regering voor de komende vier jaar, waarbij de Trumpgezinden voorlopig zijn aangewezen op de oppositiebanken. De reactie die Trumps acteren oproept steekt juist de door hem gehoopte beweging nar rechts een spaak in de wielen. Daaruit kan een grote kans ontstaan voor Europa om aantrekkelijk te worden voor talentvolle mensen die voorheen the American Dream nastreefden.
Goed rechtssysteem
Europa móet in staat zijn om een deel van deze ambitieuze talenten aan zich te binden en daarmee een fundament te leggen voor de wederopstanding van Europa als leidend blok op het wereldtoneel; “Ik wil niet naar China, daar zijn ze te streng, ik heb getwijfeld over Europa, en daar ga ik ook naartoe.” Want dáár is nog een goed rechtssysteem, een relatief goed werkende democratie, en je kunt er nog in grote lijnen zijn wie je wilt zijn. Al gebiedt de eerlijk heid te zeggen dat Europa nog een forse achterstand heeft in te lopen, en dat zal nog de nodige tijd vergen.
Al kan dat sneller gaan dan je op het eerste oog zou zeggen. En mogelijk zitten we nu in een nieuwe fase. We zien dat al in de wederopstanding van bijvoorbeeld Stoxx Europe 600, die het voor het eerste sinds tijden beter doet dan de Amerikaanse beurzen. De vraag is wat nu de juiste beslissingen zijn voor de portefeuille
De nieuwe visie op de portefeuille
We hebben bij Mercurius altijd de aandelen van de magnificent seven in portefeuille gehad, maar wel ondergewogen ten opzichte van de indices. Dat betekent dat andere aandelen overgewogen waren, waarmee we een behoorlijk gespreide internationale aandelenportefeuille hebben. Die is niet immuun voor de dalingen op de markt, maar ook de volgende winnaars hebben we van nature in portefeuille, wat nu op zijn plek lijkt te vallen. Nog altijd zal gelden dat bedrijven die in staat zijn zich het snelst aan te passen aan de veranderende omstandigheden in deze disruptieve periode de grootste overlevingskans en het beste uitzicht bieden op goede resultaten voor hun aandeelhouders. Al zal ook dat pad fragiel zijn.
Onze relaties betalen ons niet om onze politieke mening leidend te laten zijn op de financiële markt. Vanuit dat oogpunt zouden we een aantal bedrijven niet langer in portefeuille hebben, waaronder Tesla. Want hoewel dat eind januari door een aantal van onze fundmanagers is afgebouwd op waarderingsgrondslagen hebben we het bedrijf al lang in portefeuille vanwege de innovatieve kracht van het bedrijf van Elon Musk. We zien het al tijden niet als een overgewaardeerde autobouwer, maar als een conglomeraat van innovatie.
Ankerpunten
Het bedrijf is naast bouwer van auto’s ook een energiebedrijf en producent van menselijke robots en zou kunnen profiteren van het beperken van de migratie. Deze innovatieve bedrijven zullen floreren bij een periode van grote disruptie, zoals we in 2020 hebben gezien. Toen daalden deze bedrijven op meerdere dagen met meer dan 17 en 21 procent in koers op één enkele dag, om het jaar met koersstijgingen van enkele honderden procenten af te sluiten , zoals bij Tesla.
Kortom: je moet bereid zijn om hele heftige klappen naar beneden te krijgen, om beloond te worden met exorbitante stijgingen, vasthoudend aan het principe dat het in Trumps aard blijft zitten om zich te meten met de aandelenmarkt, maar ook met het afbreken van verstikkende regelgeving, die creatief ondernemerschap in de weg staat. Als dat het ankerpunt is, blijft innovatie bedrijven de grootste kans bieden op een goed rendement, in deze turbulente periode.
In een periode van de nodige klapgijpen, flinke stroming, forse rukwinden en te weinig ankerpunten kan het schip slagzij maken, of op zijn minst volledig uit koers raken. Daarom is het heel gevaarlijk om te gaan stijldriften. Dat zullen we dan ook niet doen, al zullen we de komende tijd af en toe wel een klein stormrifje leggen.