Sinds 20 januari 2025, de dag waarop Donald Trump werd geinaugreerd voor zijn tweede ambtstermijn, daalt de USD. van EUR/USD 1,04 naar 1,15. En dat is opmerkelijk, want in de aanloop naar de beëdiging steeg de USD juist. En het is niet alleen tegenover de euro dat de USD aan waarde verliest, ook ten opzichte van andere valuta verliest de USD terrein. Is de status van de USD als “De reservemunt van de wereld” in het gedrang?
Goud Glimt!
Terwijl de USD aan een duikvlucht bezig lijkt, is goud juist bezig aan een opmars. De ECB publiceerde vorige week een rapport waaruit blijkt dat centrale banken wereldwijd massaal goud zijn gaan kopen. Er worden nu meer reserves aangehouden in goud dan in de euro, waarmee het edelmetaal na de USD de tweede reservemunt is geworden. Centrale banken hebben, na jaren van afbouw, hun goudvoorraad weer teruggebracht op het niveau van 1965 – het hoogtepunt van de goudstandaard. Vooral India, China, Turkije en Polen zijn volgens de World Goud Raad fervente kopers.
De positie van de euro blijft gelijk, zo’n 20% van de reserves wordt aangehouden in de Europese munt. Als de positie in euro gelijk blijft, zal het goud vooral profiteren van de verkopen van een andere valuta. U raadt het al: de USD… De daling van de dollar komt dus deels door “opkomende” landen, die hun reserves in USD afbouwen. Deze trend is ingezet in 2022, toen de wereld massaal sancties opgelegde aan Rusland. Dat voorbeeld heeft andere landen doen besluiten om hun afhankelijkheid van de USD te verlagen. Maar er zijn meer factoren die de status van de USD op lange termijn ondermijnen.
Vertrouwen vertrekt te paard…
Elke valuta heeft als basis vertrouwen nodig – vertrouwen dat de waarde in de toekomst min of meer hetzelfde is als nu. Pas dan zijn we bereid een valuta te omarmen als betaalmiddel. Valuta’s die heftige fluctuaties doormaken, of dat nu ingegeven is door speculatie zoals bij de Bitcoin, of inflatie zoals bij bijvoorbeeld een Zimbabwaanse dollar, zijn het gevolg van een gebrek aan vertrouwen in de toekomstige waarde. Die voorspelbaarheid is cruciaal, en dat is een deel van het probleem van de USD. In de vijf maanden die Trump nu opnieuw president is, heeft hij zich ontpopt tot de grote verstoorder van de wereldorde. Hij stortte de wereld in een handelschaos met zijn op liberation day gepubliceerde tarieven.
Nog altijd is er veel onduidelijkheid over de toekomstige vorm van de wereldhandel. Trump probeert gebieden als Groenland, Canada, de Golf van Mexico of het Panamakanaal te annexeren. Langetermijnbondgenoot Australië krijgt uit het niets te horen dat het Aukus veiligheidsprogramma onder herziening ligt. Trump is in staat gebleken om in pakweg honderdvijftig dagen het vertrouwen af te breken dat de VS zorgvuldig hadden opgebouwd sinds hun verschijning op het wereldtoneel tijdens de Eerste Wereldoorlog, ruim honderd jaar geleden.
Amerika onder Trumps regime is niet langer betrouwbaar. Dat zien ook de superrijken, die hun fysieke goudvoorraad weghalen uit de VS, om hun goud nu te laten opslaan in Singapore. Azië en Europa profiteren van deze aardverschuiving op het wereldtoneel.
Dit is pas het begin…
En dit zijn slechts de gevolgen van Trumps eerste zes maanden op voornamelijk internationaal gebied. De grote gevaren voor het vertrouwen liggen in zijn binnenlandse beleid, dat zich in de tweede helft van dit jaar zal aftekenen. Op 1 en 3 juli geven we daar een mid-year outlook over, leuk als u daarbij bent. Aanmelden kunt u via deze pagina: https://mercuriusvermogensbeheer.nl/2025/06/14/mid-year-outlook-2025-wat-brengt-de-tweede-helft-van-het-jaar/
De chaos die Trump aan het creëren is, wordt steeds zichtbaarder. Twee weken geleden explodeerde de relatie tussen Trump en Musk op spectaculaire wijze en live voor al hun volgers. The apprentice in overdrive. Inmiddels is het vizier van Trump gericht op de Californische gouverneur Gavin Newsom, waarbij hij zijn grenzen opnieuw aan het testen is. De nationale garde inzetten en lokale politici buitenspel zetten is de eerste stap naar het einde van de democratie. En de volgende stappen tekenen zich al af.
Domkop!
Alle gevaren op het gebied van democratie ten spijt, het is niet direct onze taak om u te voorzien van politiek commentaar. Toch is de politiek een directe bepaler voor de financiële markten. Die zijn gesteld op vertrouwen en voorspelbaarheid. Het ankerpunt voor dat vertrouwen is een goed opererend financieel systeem, met centrale bankiers die onafhankelijk opereren om het stabiel opereren van de wereld economie te garanderen. Alan Greenspan, Ben Bernanke, Janet Yellen en ook de door Trump tijdens zijn eerste termijn benoemde Jay Powell stonden voor grote uitdagingen zoals Black Monday (1987), de Grote Financiële Crisis (2008) en Covid-19 (2020).
In die periodes waren het de centrale bankiers die de juiste beslissingen namen en liquiditeit in het wereldwijde bancaire systeem pompten om zo de wereld te voorzien van dollars. Ze zijn de brandweercommandanten van de financiële markten. Als die in de fik staan, dan moeten zij de brandmeester worden; sterke, slimme leiders. De relatie tussen Trump en Powell is verstoord en bereikte afgelopen week een nieuw dieptepunt toen Trump Powell een “numbskull” noemde – een domkop….
Trumps trekpop?
De termijn van Powell loopt af in februari 2026. Trump mag een nieuwe voorzitter benoemen (die moet worden goedgekeurd door Congres en Senaat) en hij zal een kandidaat aandragen die zijn beleid zal uitvoeren. In deze nieuwsbrief schreven we eerder al dat we ons grote zorgen maken over de onafhankelijkheid van de centrale bank onder Trump. En die zorgen worden er niet minder op. De financiële markten willen zekerheid dat er een verantwoord en onafhankelijk beleid wordt gevoerd. Dat begint met fiscale discipline.
De “Big Beautiful Bill” die ter goedkeuring in de Senaat ligt, getuigt daar niet van. Het begrotingstekort zal verder oplopen. Dat is zeer zorgelijk. Het was ook een van de twistpunten tussen Trump en Musk. Musk is groot voorstander van het terugdringen van het begrotingstekort, voor hem ook de drijfveer om gedurende 130 dagen DOGE te leiden. De BBB staat haaks op dat beleid. Bij een oplopende rente is de rentelast op die staatsschuld ondragelijk. Voor Trump reden om een lagere rente te verlangen van de centrale bank. Maar dat is de omgekeerde wereld. De kans dat Amerika niet meer in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen groeit. En met een trekpop van Trump als vervanger van Powell lijkt het hek van de dam.
Dash for cash geditched?
Het monetaire beleid dat in dienst komt te staan van een slecht fiscaal beleid ondermijnt het vertrouwen, waardoor de (lange) rente in de VS hoe dan ook zal oplopen. De kredietwaardigheid van de VS komt onder druk te staan. Maar ook de rol als belangrijkste brandweercommandant ter wereld is voorbehouden aan de voorzitter van de Fed. Die bestuurt immers de hoeveelheid geld van de belangrijkste reservemunt ter wereld, de USD. Bij brand is liquiditeit het bluswater. De Fed verstrekt dat al decennia lang onder de zogenaamde swaplines in een dash for cash. Als er dollars tekort zijn omdat iedereen zijn toevlucht neemt tot de veilige haven die de USD is (nog wel), dan is de reddingslijn de swapline. Maar als politici America First stellen en vicepresident JD Vance tijdens een speech in München verzucht dat hij het zat is om steeds de wereld te redden, is de swapline er dan nog wel als die nodig is?
Donalds deals?
De transactiegedreven Trump toont steeds meer zijn ware gezicht. Er is slechts een belang en dat is het belang van Donald. Dus wat als Denemarken in de problemen komt of wordt gebracht, en dringend dollars nodig heeft? Wordt dan de soevereiniteit van Groenland onderdeel van de deal? Als Mexico in een pesoscrisis komt, welk offer moet het dan de keizer geven? Tijdens het interview dat Trump met premier Carney van Canada gaf in het Witte Huis ging het natuurlijk ook over de 51ste staat. Carney haalde aan dat Trump als projectontwikkelaar moest weten dat sommige objecten nooit te koop zullen komen, zoals het Witte Huis of Buckingham Palace. “Zeg nooit nooit”, was Donalds antwoord. Dus hou rekening met alle scenario’s en overweeg uw posities in de USD goed. Wij brachten het belang voor onze relaties al terug en blijven alert om verder in te grijpen, indien nodig.