Nieuw in Portefeuille: Actelion

Een Zwitsers Biofarmacie bedrijf,..

Actelion is een Zwitsers biofarmacie bedrijf dat zich specialiseert in het ontdekken, ontwikkelen in introduceren van innovatieve medicijnen voor niet opgeloste medische problemen. Zo verkoopt het bedrijf ondermeer medicijnen voor behandeling van de hartafwijking Pulmonale Arteriele Hypertensie , Stapelingsziekte Niemann-Pick type-C en open wondjes op vingers en tenen; digitale ulcera een symtoom vam auto-immuun ziekte sclerodemie. Het bedrijf is in 1997 opgericht door oud medewerkers van Roche, die verder wilden gaan met onderzoek van vernauwing van de bloedvaten. Roche stopte met dit onderzoek en Actelion werd opgericht. Actelion is actief in 30 landen, heeft 2600 werknemers en maakte in 2016 een winst van Sfr 992 miljoen. De winst groeide in 2016 met 17%.

“A complete takeover of the company would not allow us to grow those fragile flowers”

Jean-Pierre Garnier,

Chairman Actelion

..gekocht door J&J,..

Na een biedingsstrijd van enkele weken werd op 27 januari een koopovereenkomst gesloten tussen Johnson & Johnson en Actelion. J&J betaalt $ 280,- per aandeel Actelion, daarnaast krijgen de Actelion aandeelhouders een belang in een nieuw bedrijf (hierna Newcorp). J&J krijgt een belang van 16% in Newcorp waarin de medicijnen in een vroeg, risicovol, stadium van ontwikkeling worden ondergebracht. J&J betaalt de overname van $ 30 miljard uit haar eigen liquide middelen.

..in een interessante deal structuur…

De overname heeft een zeer interessante structuur. J&J koopt het bedrijf zonder de pijplijn van vroeg stadium nieuwe medicijnen. Eerder probeerde het Franse Sanofi Actelion al over te nemen maar dit strandde toen bleek dat Actelion controle wilde houden over dit stuk van de pijplijn. Met overname door J&J houdt Actelion deze controle en is een nieuw type deal geboren. Andere biofarmacie bedrijven (onder meer Galapagos) kijken met interesse naar deze structuur die ook voor hen nieuwe kansen biedt.

..die past bij Actelion..

Actelion is in 1997 (mede) opgericht door Jean-Paul Clozel, de huidige CEO. Aanleiding was het besluit van Clozel’s toenmalige werkgever Roche om te stoppen met de ontwikkeling van het medicijn waaraan Clozel met zijn team werkte. Clozel mocht de ontwikkeling Jean-Paul Clozel, CEO en oprichter Actelion voortzetten buiten Roche en richtte daartoe Actelion op. Vertrouwelingen van Clozel geven aan dat hij nooit het totale bedrijf zou verkopen aan een grote farmaciefirma. Door deze instelling strandde overnamepogingen van anderen. J&J boog wel en investeert $ 1 miljard in Newcorp . C’est l’histoire qui se répète?

…met op korte termijn…

J&J wilt de deal aan het einde van het 2e kwartaal afronden. In het tweede kwartaal moeten de huidige aandeelhouders hun goedkeuring geven voor de overname en spin-off. Jean-Paul Clozel (die samen met zijn vrouw Actelion oprichtte) heeft een belang van ruim 5%. Clozel geeft zijn zegen aan de deal en aandeelhouders houden een opwaarts potentieel met hun belang in Newcorp. J&J heeft voldoende liquide middelen en er zijn dus weinig hindernissen om deze overname snel te bezegelen. Dit wordt mede ingegeven door de spin-off van Newcorp. Eventuele ontwikkelingen rondom medicijnen kunnen materiële informatie zijn die de koers van Actelion zouden kunnen beïnvloeden. Een snelle overname betekend snelle duidelijkheid en dat is gewenst.

…voldoende opwaarts potentieel.

Daags na de overname lag de koers van Actelion [stock_quote symbol=\”ATLN\” show=\”symbol\”]nog met behoorlijke onderwaardering ten opzichte van het contante bod van J&J. Voor Mercurius Vermogensbeheer was dit aanleiding om in de offensieve portefeuilles van onze relaties een positie in Actelion op te nemen. Buiten de korting op de beurskoers van het huidige aandeel speelt ook de waarde van het nieuwe aandeel een interessante rol. Zittende aandeelhouders krijgen een aandeel in Newcorp voor een aandeel Actelion. J&J krijgt direct 16% van de aandelen, waarvoor een deel van de $ 1 miljard, die in de kas van NewCorp komt, is bestemd. Daarnaast krijgt J&J via een converteerbare obligatie de mogelijkheid om op termijn een additionele 16% te kopen. Newcorp krijgt ook royalty inkomsten over 3 fase 3 producten, die J&J overneemt, naast de vroege pijplijn producten. Heel kort door de bocht zou Newcorp een waarde van $3,125 miljard hebben gebaseerd op de kasstorting van J&J in ruil voor 16% en de converteerbare obligaties. We zijn liever conservatiever en denken dat een waarde van $ 2,5 miljard voor Newcorp mogelijk zou kunnen zijn. Grofweg staan er 100 miljoen aandelen uit dus dat zou een verdere waarde van $ 25,- per aandeel kunnen zijn. De totale waarde van de transactie met J&J zou dan voor beleggers in Actelion $ 305,- zijn. Mercurius Vermogensbeheer heeft positie in de Turbo Long SL 209,86 op Actelion. In theorie zou deze positie nog een rendement van 35% kunnen opleveren tot het einde van het 2e kwartaal als de transactie doorgaat zoals gepland.

Scroll naar boven