Brexit exit?

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170610Brexit\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Na het verlies van May…

Oops, it happend again…De opiniepeilers in de UK zaten er, bijna een jaar na hun faliekante misser over de uitslag van het Brexit referendum, weer naast. De Tories van Theresa May behalen geen meerderheid in het Britse parlement en er zal een coalitieregering moeten worden gevormd. May heeft met haar gok om een vrijwillige tussentijdse stembusgang uit te schrijven, haar eigen positie ernstig verzwakt in plaats van versterkt zoals natuurlijk haar bedoeling was. Ze blijft, tegen haar eigen uitspraak in om af te treden als ze meer dan 6 zetels zou verliezen, premier (ze verloor er 12) In plaats van een sterkere onderhandelingspositie heeft ze nu een extra onderhandeling te voeren, met haar beoogde coalitiepartner de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP).

..en een verdeeld parlement…\"\"

In de UK is een verdeeld parlement een vrij ongebruikelijke situatie.  Sinds 1929 is dit de derde regeerperiode met een verdeeld parlement. Verzoenende woorden sprak Theresa May na haar bezoek aan Elizabeth in een poging een brug te bouwen naar de coalitiepartners. De situatie in het parlement is vrij complex met diverse lokale belangen of tussentijdse verkiezingen. Zo is haar coalitiepartner DUP een fel voorstander van Brexit terwijl haar eigen conservatieven uit Schotland er zetels bijkregen. Schotland staat als zeer pro-Europa te boek. Het komt dus als zeer ongelegen met de start van de Brexit onderhandelingen op 19 juni in Brussel. De onzekerheid voor het Europese en Britse bedrijfsleven is er dus niet minder op geworden terwijl dat wel een van de doelstellingen was. In maart 2019 moeten de onderhandelingen afgerond zijn.

Mrs. May lost all authority and credibility.

Nicola Sturgeon – Scottish First Minister

…verdere verzwakking van de slagkracht…

De gevleugelde uitspraak: “No deal is better than a bad deal” kon nu weleens aan ernstige erosie onderhevig zijn. Geen deal zou een harde Brexit betekenen. De bestaande handelsverdragen vervallen dan en worden niet vervangen, een doomscenario voor het bedrijfsleven.

…en wat doet dat op de beurs?

De reactie op de Britse beurs viel vooralsnog mee. Bedrijven met sterke inkomsten uit landen buiten de UK lieten koersstijgingen zien vooral gedreven door het lagere pond. De munt liet na het bekend worden van de uitslag ook een behoorlijke daling zien.  Valutaexperts zien dit als een nieuwe periode van dalingen in de Britse valuta. De onzekerheid zal verzwakkend werken. We verwachten dat de koersreacties vele malen rustiger zullen zijn dan in 2016 toen de Brexit als een schok voor de markten kwam. Inmiddels hebben beleggers kunnen voorsorteren en leren van de lessen van die periode. Exporterende Britse bedrijven zullen kunnen profiteren, lokale bedrijven krijgen last van inflatie en tegenvallende economische groei en importerende bedrijven ervaren sterke margedruk, maar de wereld draait door en zal ook nieuwe kansen bieden. Tot het moment van het verstrijken van de deadline voor de Brexit in maart 2019 zal het Britse pond druk blijven ondervinden en een speelbal blijven van de politieke ontwikkelingen. Voor ons niet direct een reden om ons investeringsbeleid te wijzigen.

 

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven