Jerome Powell, leren communiceren?

Lees het artikel als PDF

In de afgelopen week werd misschien wel de belangrijkste speech van het jaar voor de financiële wereld gegeven. Het eerste optreden van Jerome Powell als voorzitter van de Amerikaanse Centrale bank. Wat was de eerste indruk van deze nieuwe peetvader van beleggers?

De eerste indruk..

Op dinsdag 27 februari maakte de financiële wereldkennis met haar nieuwe peetvader Jerome Powell. De kennismaking leverde een beeld op van een uitgesproken Powell, die in duidelijke bewoordingen wees op de sterke groei van de Amerikaanse economie, zijn zorgen uitsprak over de groeiende schuld onder studenten, “could hold back growth in the US economy” en er op wees dat beteugeling van inflatie belangrijker is dan het stimuleren van de economie in deze fase.

..was helder..

De uitspraken waren opvallend helder voor een centrale bankier die door enkele marktvorsers als verfrissend werd omschreven. Helder was Powell ook in zijn poging zich te distantiëren van zijn achtergrond als bankier. “We don’t manage the stockmarket ”but it enters into our thinking”

Tussen de regels door liet hij weten niet te zullen breken met het beleid dat door Yellen is ingezet. De rente zal geleidelijk verhoogd worden als de omstandigheden hierom vragen. De staatschuld is nu nog geen grote bron van zorg voor Powell, maar kan dat wel worden als de rentestand te hoog zal worden om de rente te blijven betalen. Daarmee leek hij ook aan te geven een onafhankelijk beleid te blijven voeren. (zoals we ook mogen verwachten)

…maar het wennen zal nog even duren.

Vooralsnog is de nieuwe peetvader voor beleggers dus goed ontvangen met een positief eerste optreden. Van Powell zal in de komende tijd meer gevraagd gaan worden om zijn reacties en interpretaties te geven op de acties van Trump die de economie beïnvloeden zoals belastingverlagingen en importheffingen. Dit heeft effect op de economie dat ook het beleid van de FED zal beïnvloeden. Er wordt in deze periode dus een andere rol van de FED voorzitter gevraagd waarin flexibel moet worden gereageerd op de onvoorspelbare acties van de president. Niet alleen zal de markt dus moeten wennen aan de onbesuisde acties van de president van de VS, ook de bewoordingen van de nieuwe president van de FED zullen wennen zijn voor beleggers. In deze periode krijgt volatiliteit weer meer ruimte tot we gewend zijn aan de rol en woordkeuze van onze nieuwe peetvader.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven