Beursspel! De strijd om BME.

Bolsa y Mercados Espana onder bod!

Op maandag 18 november maakte de Bolsa y Mercados Espana, hierna BME, bekend dat het een vriendelijk bod van heeft ontvangen van SIX, de Zwitserse beurs. Binnen enkele minuten kwam ook Euronext als geïnteresseerde op de proppen. Het beursspel de slag om BME lijkt te beginnen. Komt er een biedingsstrijd?

Beursconsolidatie

Onder de wereldwijde beurzen vindt een consolidatieslag plaats. Eerder dit jaar probeerde de Hong Kong Stock Exchange vergeefs om de London Stock Exchange over te nemen en nam Euronext de beurs in Oslo over. De consolidatieslag lijkt in volle gang nu te zijn. Ditmaal is de Spaanse beurs BME de prooi. SIX heeft een vriendelijk bod van Eur 34,- in contanten uitgebracht. Daarnaast beloven de Zwitsers geen grote saneringen uit te voeren en autonomie voor BME. En dat is apart want een belangrijk deel van de kwakkelende koers van BME in de afgelopen jaren is te verklaren door de inefficiëntie van de Spanjaarden. Zo zijn er nog 4 verschillende beurzen, in Madrid, Barcelona, Bilbao en Valencia en wordt er een verouderd businessmodel gehanteerd waarin nauwelijks trackers of derivaten worden verhandeld. De omzet daalt al 5 jaar op rij, net als de koers van het aandeel. Tot afgelopen maandag dus. Bij BME lijkt er dus wel wat ruimte voor verbetering van de resultaten door het toevoegen van nieuwe producten, en saneren van onnodige kosten. Reden voor Euronext om in gesprek te gaan met BME.

Het Zwitserse SIX

Het Zwitserse SIX lijkt de beste kaarten te hebben om BME over te nemen. Het beursbedrijf belooft de Spanjaarden niet te saneren, biedt in cash, en beschikt over diepe zakken. SIX is eigendom van 180 Zwitserse banken en verdient het meest met haar betalingsbedrijf. De Nederlandse CEO van SIX, Jos Dijsselhof, zou vooral geïnteresseerd zijn in BME als aandelenbeurs waarbij Madrid de leidende rol in de Europese aandelenhandel zou krijgen, en ziet dus weinig aanleiding om in de operatie in te grijpen. Voordeel SIX zou een vestiging binnen de EU ook bescherming bieden in het geval van handelsspanning tussen de EU en Zwitserland.

Euronext

Het Beursspel de strijd om BME door Euronext is heel anders. Euronext is op een overnamepad om zo de benodigde schaal te krijgen. Het beursbedrijf is een stuk efficiënter dan BME, heeft meer productgroepen, en internationale allure. Inmiddels behoren de beurzen van Amsterdam, Brussel, Parijs, Oslo, Portugal en Dublin tot de groep. Een combinatie met BME zou Euronext tot de 3e speler in Europa maken, achter Deutsche Borse en de LSE. De diepe zakken van SIX heeft Euronext niet. Een bod van Euronext zal uit aandelen bestaan. BME heeft slechts een grootaandeelhouder, de houdstermaatschappij Alba, met een belang van 12%. De huidige aandeelhouders van BME zijn dus zeer versnipperd. Gegeven de sterke koersontwikkeling van de afgelopen jaren, mede gedreven door succesvolle overname, kan dat ook een voordeel zijn. Voor Euronext is de overname van belang om zelf een substantieel volume te krijgen. De Spaanse beurs kan ook als platform dienen voor een oversteek naar Latijns- Amerika, waar op termijn meer volume gehaald kan worden. Niet alleen handelsvolume, maar ook marktkapitalisatie die ervoor kan zorgen dat Euronext zelf minder kwetsbaar is voor overnames. Eat or be eaten.

Deutsche Borse

Naast Euronext en SIX zou ook Deutsche Borse geïnteresseerd kunnen zijn in BME. Analisten van onder meer UBS betwijfelen of dat ook werkelijk zo is, omdat dit niet in de strategie van Deutsche Boerse zou passen.

Het huis van de buren…

In Europa is BME de laatste grote zelfstandige beurs die te koop is (de Italiaanse beurs werd in 2007 door LSE gekocht). Het beursspel de strijd om BME lijkt dus de slotfase van de Europese consolidatieslag. Dat zou op zichzelf een premie kunnen ophoesten van de geïnteresseerden. We achten de kans dan ook groot dat Euronext of eventueel Deutsche Borse alsnog een bod doen op BME. Mercurius Vermogensbeheer heeft voor haar relaties met een neutraal tot offensief profiel dan ook een positie genomen in Sprinters of Turbo\’s op BME. Wordt vervolgt….

Scroll naar boven