Rendement maart 2020

Maart 2020 werd een historische maand voor beleggers. Covid-19 en een onverwachte productieverhoging van Saudi Arabië bleken een giftige cocktail voor beleggers. We blikken terug…

Als gevolg van de productieverhoging en prijsverlaging implodeert niet alleen de olieprijs, maar ook aandelen van oliebedrijven, en hun obligaties, aandelen van toeleveranciers. Het lijkt het nekschot voor beleggers. Naast Covid-19, een tweede extreme schok. De koersen op wereldwijde markten dalen ongekend. De Amerikaanse beurs levert alle winsten behaald onder Donald Trump weer in. Wordt de hond door de staart gebeten?

Na (weer) een desastreuze week komt de FED in het weekend in actie. De rente wordt verlaagd naar nul. Het is de start van een ongekend stimulusprogramma. De FED injecteert liquiditeit in de markt, politici rollen eensgezind steunpakketten uit voor burgers, bedrijven (en de beurs).

De beursvloer in New York sluit op 23 maart nadat er ook Covid-19 besmettingen op de New York Stock Exchange zijn geconstateerd. De handel gaat door, maar volledig elektronisch, een unicum in de geschiedenis van de beurs.

Op 27 maart maakt Boris Johnson bekend zelf besmet te zijn met Covid-19. Hij gaat in zelf quarantaine. Eerder die week sloot Johnson als laatste in rij een van de grootste economieën van het Europese continent. Weken nadat Italie, Spanje en Frankrijk in Lock-down gingen, ging ook Groot-Britannie op slot.

\"\"
\"\"

*Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten, en gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex BTW t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex BTW). Loop geen onnodig risico, de waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven