Rendement Q1 2018

Het beleggingsjaar 2018 ging onstuimig van start. Na een lange periode van weinig bewegelijkheid zijn de uitslagen op beurzen weer hoog. Per saldo verloren de meeste indexen in het eerste kwartaal. Hoe verging het de portefeuilles van Mercurius Vermogensbeheer in het eerste kwartaal?

ONTWIKKELING PORTEFEUILLES

In het eerste kwartaal van 2018 verloren de meeste toonaangevende beurzen zo’n 3 tot 4% van hun waarde. Onder deze omstandigheden moesten de portefeuilles in alle profielen in waarde inleveren. In de defensieve en gematigd defensieve portefeuilles daalde de waarde van de portefeuille meer dan de benchmark. Dit werd veroorzaakt doordat we een overweging van aandelen hanteren. Vanaf het neutrale profiel presteren we na aftrek van kosten gelijk aan of beter dan de benchmark. Wel verlies dus maar minder dan de markt. De posities in Sofina, Partners Group, Japan, vastgoed en Amerikaanse Small caps droegen bij aan het beperken van het verlies.

Hoog dividend fondsen presteren zwak

In onze defensieve portefeuilles hebben we positie in een aantal fondsen die beleggen in aandelen met een hoog dividend. We houden deze posities aan om enerzijds een hogere kasstroom te genereren uit die dividenden en anderzijds vermogensgroei te kunnen genereren uit koersstijgingen. Omdat we denken dat aandelen het in de huidige economische fase beter zullen doen dan obligaties hebben we deze hoog dividend aandelen overwogen in de defensieve en gematigd defensieve portefeuilles. In het afgelopen kwartaal bleken juist deze aandelen onder druk te liggen. Dit veroorzaakt de underperformance in deze profielen.

\"\"

NB* Het rendement van individuele portefeuilles kan afwijken
NB** Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

*Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten, gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex BTW t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex BTW). Loop geen onnodig risico, de waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Onze modelportefeuilles zijn representatief voor onze cliëntportefeuilles. Onze accountant stelt 2 maal per jaar een verklaring van bevinding op. In deze verklaring vergelijkt de accountant de modelportefeuilles met een steekproef van de cliëntportefeuilles.  Wilt u deze verklaring van bevinding inzien? Neemt u dan contact met ons op!

Scroll naar boven