Rendement Q2 2018

De eerste helft van het beleggingsjaar 2018 zit erop. Beurzen waren nerveus onder de spanningen die Trump veroorzaakte met zijn tarieven voor handel. Beurzen van opkomende landen daalden onder de zorgen van beleggers dat juist deze snelle groeiers de meest last zouden hebben van Trump’s sancties. In Europa gaf de nieuw populistische regering in Italië beleggers de kriebels. Hoe navigeerde Mercurius door deze omstandigheden? 

Ontwikkeling portefeuilles

Na een slecht eerste kwartaal van 2018 herstelden de meeste beurzen zo’n 3 tot 4%. Het aandelen gedeelte van onze defensievere portefeuilles liet een stijging van 3% zien in deze periode. In de offensievere portefeuilles lag de koerswinst rond de 4%. Technologie aandelen trokken de kar, maar ook small en midcap aandelen in Europa en de VS wisten meer dan 15% bij te schrijven. Aandelen uit opkomende landen daalden onder druk van de dreigende handelsoorlog. Obligaties beleefden in mei een slechte maand na de verkiezing van een populistische regering in Italië. In de verschillende profielen waar we obligaties aanhouden, leverden we er zo’n 2,5% op in over het kwartaal. Vastgoedposities zetten haar goede start van het jaar voort en schreven in het kwartaal 4,4% bij.

Financials en obligaties drukken rendement

In de portefeuilles waar we derivaten aan houden, hebben we (langlopende) posities in ING en Aegon. Beide fondsen lagen in het tweede kwartaal fors onder druk.  De daling in deze fondsen drukte het rendement in onze portefeuilles vanaf een Neutraal profiel met 1-1,5%.

Underperformance…

De matige performance in het tweede kwartaal leidt ertoe dat we in alle profielen in de eerste helft van 2018 achterblijven bij de benchmark. Oorzaak hiervan ligt bij onze positie in financials en obligaties. Onze overweging in bedrijfsobligaties bleek dit kwartaal onjuist na de oplopende spreads en een voorkeur van beleggers voor staatsobligaties. We verwachten dat bedrijfsobligaties in de komende weken weer meer in trek zullen komen als bedrijfsresultaten solide blijken. In de eerste weken van het derde kwartaal zien we onze portefeuilles dan ook al sterk inlopen op hun benchmarks. We kijken met vertrouwen naar de de komende periode.

NETTO 2018 H1 (1 januari t/m 30 juni 2018)

\"\"

NB* Het rendement van individuele portefeuilles kan afwijken
NB** Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

*Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten, gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex BTW t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex BTW). Loop geen onnodig risico, de waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Onze modelportefeuilles zijn representatief voor onze cliëntportefeuilles. Onze accountant stelt 2 maal per jaar een verklaring van bevinding op. In deze verklaring vergelijkt de accountant de modelportefeuilles met een steekproef van de cliëntportefeuilles.  Wilt u deze verklaring van bevinding inzien? Neemt u dan contact met ons op!

Scroll naar boven