Hermes Global Emerging Markets

Lees het artikel als PDF

In december hebben we de keuze gemaakt om het Comgest Emerging Markets fonds te vervangen door het Emerging Markets fonds van Hermes. Opkomende markten laten in 2018 tot nu toe een lichte daling zien, zo ook het fonds van Hermes. Maar hoe doet dit fonds het ten opzichte van Comgest en haar andere concurrenten?

ISIN: IE00B3NFBQ59

Sinds december in de portefeuilles vanaf Neutraal

In een goed gespreide portefeuille kan naar onze mening een positie in opkomende markten niet ontbreken. Tot afgelopen december vervulde Comgest in onze portefeuilles deze positie. In november 2017 kwamen wij tijdens een presentatie de emerging markets strategie van Hermes tegen. De visie en beleggingswijze van dit fonds spraken ons aan, waardoor we ons vervolgens nog verder in dit fonds verdiept hebben. Toen we constateerden dat het fonds van Hermes over een langere periode haar concurrenten, waaronder Comgest, wist te verslaan hebben we besloten dit fonds in onze portefeuilles op te nemen.

-3% voor Hermes in 2018

Wanneer we een blik op onze portefeuilles werpen zien we dat het fonds van Hermes vanaf 1 januari op -3% staat. Dit valt op het eerste gezicht natuurlijk tegen, maar wanneer we ons er wat meer in verdiepen ligt dit iets genuanceerder. De opkomende markten hebben vanuit geopolitiek opzicht geen makkelijke tijd. Door de wereldwijde handelsperikelen en de importheffingen van Trump blijven de beurzen in opkomende landen wat achter. Daarnaast is ook de hogere olieprijs van invloed. In opkomende landen ligt het vermogen dat consumenten te besteden hebben lager, waardoor ze relatief meer uitgeven aan energiekosten. Dit kan in deze landen ook een negatief effect hebben op de economie.

Ten opzichte van andere fondsen in opkomende markten presteert Hermes in 2018 gemiddeld. Het gemiddelde in deze categorie ligt dit jaar op -3,3%, waar Hermes dus -3,6% laat zien. We zien echter geen reden om hier bezorgd om te raken, we verwachten dat het fonds wanneer de opkomende markten weer aantrekken weer boven haar concurrenten uit zal stijgen.

Hermes vs. Comgest, een goede keuze?

Zoals hierboven al genoemd nam het fonds van Hermes de positie van Comgest Emerging Markets in onze portefeuilles in. Het leek ons daarom ook logisch om de prestaties van deze fondsen sinds december naast elkaar te leggen, om te zien of deze keuze goed heeft uitgepakt. Het fonds van Comgest laat in 2018 een duidelijke underperformance zien ten opzichte van Hermes. Waar Hermes dit jaar 3,6% verliest, staat Comgest maar liefst 7,8% lager. De afbeelding hiernaast geeft de koersontwikkeling van beide fondsen weer sinds het moment dat we deze wijziging doorgevoerd hebben.

Deze afbeelding geeft duidelijk weer dat onze keuze voor Hermes (blauwe lijn) voorlopig beloond wordt. Het is in het huidige economisch klimaat beter gepositioneerd dan Comgest.

Ook de komende periode in onze portefeuilles

In een goed gespreide aandelenportefeuille kan een positie in emerging markets niet ontbreken. Deze markten zijn vaak beweeglijker dan ontwikkelde markten, maar laten doorgaans een sterke groei en mooie rendementen zien. Deze positie in opkomende markten zullen we ook de komende periode blijven toevertrouwen aan het team van Hermes. Onze keuze voor dit fonds in plaats van Comgest wordt voorlopig beloond, en onderstaande afbeelding laat zien dat dit fonds (blauwe lijn) ook op langere termijn (3 jaar) sterk presteert.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven