Update: Strijd om Fox en Sky

Lees het artikel als PDF

Op 28 april schreven wij voor het laatst over de ontwikkelingen rond de mogelijke overnames van 21st Century Fox en Sky. De afgelopen weken waren er weer nieuwe ontwikkelingen, hoog tijd voor een update dus.


Hoe zat het ook al weer?


Met alle ontwikkelingen tussen alle vier de betrokken partijen is het begrijpelijk dat men niet helemaal meer duidelijk voor zich heeft hoe het ook alweer zat. Allereerst had Fox de intentie om de overige aandelen van Sky te kopen. Disney wilde vervolgens een deel van Fox kopen, waar onder andere het belang in Sky onder zou vallen. Vervolgens maakte Comcast bekend ook geïnteresseerd te zijn in Sky, waarop zij ook een bod uitbrachten. Hierop volgend bracht Disney een bod uit op Fox als geheel. Dit liet Comcast niet zomaar gebeuren, want als reactie deed ook Comcast een hoger bod op Fox.
Afgelopen week bracht Disney vervolgens weer een hoger bod op Fox uit. Bloomberg stelde onderstaande afbeelding samen om alle ontwikkelingen overzichtelijk weer te geven.


Focus lijkt bij Fox te liggen…


De afgelopen twee weken is er geen nieuw direct bod op Sky verschenen, maar leek de focus bij Fox te liggen. Disney verhoogde het bod op Fox naar $38 per aandeel, waar Comcast eerder $35 bood. Analisten achten de kans zeker aanwezig dat Comcast haar bod weer zal verhogen, tot een bedrag tussen de $40 en $45 per aandeel. Het aandeel Fox steeg in de afgelopen weken aanzienlijk, nu een serieuze biedingsoorlog zich lijkt te ontplooien.


…of is het toch Sky onderliggend?


Wat we echter niet moeten vergeten is dat Disney’s topman eerder opmerkte dat het belang in Sky ‘de kroonjuwelen van de deal’ zouden zijn, en dat ook Comcast een direct bod van £ 12,50 op Sky heeft uitgebracht.
Vorige week haalde Sky de uitzendrechten voor Italiaans voetbal binnen (voor de neus van Silvio Berlusconi weggekaapt). De aantrekkelijkheid van het bedrijf is daarmee verder toegenomen. Analisten verwachten dat Sky in het komende jaar een vrije kasstroom kan genereren van £ 2,5 miljard. Een forse verbetering ten opzichte van de £ 1,6 miljard die het bedrijf nu genereert. Een winnend bod van Fox of Comcast kan daarmee makkelijk veel hoger gaan. Beide bedrijven zien de noodzaak in om een mondiale speler te worden in de strijd met Netflix en de enige manier om dat te bereiken lijkt goede content in combinatie met abonnees te zijn. Sky heeft beide en is daarmee de aangewezen hub in Europa.

26% rendement


Mercurius Vermogensbeheer heeft voor de offensieve portefeuilles van haar relaties een positie in sprinters met Sky Group als onderliggende waarde. Deze positie heeft een hefboom en staat nu op een tussentijdse winst van 26%. We verwachten dat het uiteindelijke bod op Sky minimaal £ 15,00 per aandeel zal bedragen hetgeen een verder stijging van 18% in de sprinter zou betekenen. We houden deze positie dus nog even aan.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven