Sofina: Wederom stabiele groei

Lees het artikel als PDF

Sofina publiceerde op 30 maart haar jaarverslag. Het aandeel Sofina steeg in 2017 met 4,63%, exclusief dividend. Hiermee is het wederom een stabiele factor in onze portefeuilles. Wanneer we kijken naar de onderliggende cijfers, is deze stijging dan gerechtvaardigd?

Onderliggende waarde en dividend ook gestegen

Bij een houdstermaatschappij als Sofina wordt er vooral gekeken naar de totale waarde van alle onderliggende posities. Deze steeg over 2017 van €156,52 naar €168,81. Dat is een stijging van 7,85%, en is daarmee ook prima. Het dividend dat op 14 mei uitbetaald zal worden steeg ten opzichte van het vorige jaar met 4%.

Aandeel noteert met flinke ‘discount’

De onderliggende waarde van een aandeel Sofina steeg naar €168,81 (op 31 december 2017). De prijs van het aandeel Sofina bedroeg op dat moment echter slechts €131,15. Het aandeel noteert daarom met een aardige discount. Met deze aantrekkelijke prijs verwachten we dat het risico naar beneden beperkt is. Bij Hal bijvoorbeeld, dat begin 2017 nog boven de onderliggende waarde noteerde, zagen we dit premium in 2017 verdampen wat een koersdaling tot gevolg had. Een dergelijk risico is bij de aantrekkelijke prijs van Sofina een stuk kleiner.

Actief schuiven in de portefeuille

We zien dat Sofina ook in 2017 weer actief heeft geschoven in haar beleggingen. Dit is een teken dat ze niet vastgeroest zitten in oude waarden waar ze al lang in zitten, maar continu bezig zijn met het monitoren en uitbreiden van de portefeuille om meerwaarde te creëren.  We zullen een paar van deze wijzigingen uitlichten:

Belang in The Hut Group vergroot

Sofina heeft haar belang in The Hut Group (THG) vergroot. Dit is een Britse onderneming die eiwithoudende voedingssupplementen en schoonheidsproducten verkoopt. THG heeft haar groei in 2017 voortgezet, zowel door uitbreiding van bestaande activiteiten als door externe overnames.

Nieuwe investering in MedGenome

MedGenome is een bedrijf in de gezondheidszorg wat onderzoek en diagnoses doet op basis van genomica. Dit houdt in dat ze inzicht krijgen in complexe ziekten op genetisch vlak. Daarmee is het een innovatieve speler in deze sector

Nieuwe investering in ThoughtSpot

Ook ThoughtSpot behoorde tot de nieuwe investeringen van Sofina in 2017.Dit technologiebedrijf ontwikkelt Business Intelligence software voor grote ondernemingen. Het doorzoekt grote externe databases en netwerken om zo in milliseconden waardevolle rapporten te genereren. Heel wat Fortune-500 bedrijven werken al met de software van ThoughtSpot. Het in 2012 opgerichte bedrijf laat een forse groei zien.

Fantastische start 2018 ondanks volatiele markt!

In een van de andere artikelen in de nieuwsbrief van deze week kunt u lezen over de rendementen van Mercurius over het eerste kwartaal. Hieruit wordt duidelijk dat ook onze portefeuilles last hebben van de volatiliteit, onzekerheid en dalingen op de wereldwijde markten. Waar de Euro Stoxx 600, een index voor Europese aandelen, een resultaat van -4,1% liet zien in het eerste kwartaal, wist Sofina te verrassen met een stijging van 5,1%!

Sofina bevestigt wederom ons vertrouwen

Met de resultaten in 2017 en het eerste kwartaal weet Sofina ons vertrouwen te bevestigen. Naast de actief beheerde fondsen in onze portefeuilles zijn houdstermaatschappijen als Sofina, Hal en Berkshire in onze ogen nog steeds een waardevolle toevoeging. We vertrouwen er dan ook op dat Sofina de sterke performance van het eerste kwartaal door kan zetten in de komende periode.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven