Vitamineboost voor DSM

Lees het artikel als PDF

Maar is het een blijvende, gezonde winst?

Op donderdag 12 april kwam DSM met een onaangekondigde tussentijdse winstverhoging. Een extreme winstsprong door “tijdelijke marktomstandigheden”. Wat zijn die marktomstandigheden en hoe tijdelijk zijn ze? Is de koerssprong van DSM die volgde op de winstverhoging terecht?

De een zijn dood…

De productie van vitamine A (NE) wordt gedomineerd door DSM en BASF. Adisseo en NHU zijn de twee andere grote spelers die samen de wereldproductie bepalen. BASF en Adisseo maken bij de productie van vitamine A en E gebruik van de grondstof citral waarbij Adisseo de citral van BASF betrekt. DSM maakt haar vitamine A volgens een ander procedé waarbij geen citral benodigd is. Op 31 oktober is bij het herstarten van een productiefaciliteit van BASF voor citral in Ludwigshaven brand uitgebroken. Hoewel de brand relatief kort duurde, zorgt het ervoor dat de productiefaciliteit volledig nagelopen moet worden. Hierdoor is een ernstig tekort aan citral ontstaan.  De nummer 2 en 3 producent van vitamine A konden hierdoor (tijdelijk) niet leveren. Deze marktverstoring kan volgens BASF nog tot het einde van het tweede kwartaal van 2018 duren.

…is DSM’s extra brood.

Het tekort aan vitamine A (en overigens ook E door diezelfde factoren) leidde tot extreme prijsstijgingen waar DSM optimaal van heeft kunnen profiteren. De winst (EBITDA) steeg met 55% puur door het vitamine effect. Zonder het vitamine effect stijgt de winst met de eerder door het management aangegeven 7%. Omdat het een materiële stijging van de winst is, is DSM min of meer gedwongen om met een update te komen. DSM geeft aan dat het om een tijdelijk effect gaat en dat het bedrijf tijdens de analistendag eind juni zal aangeven wat het met deze extra winst gaat doen. Een verhoging van het dividend of een eenmalig superdividend behoort theoretische gezien tot de mogelijkheden.

Winstsprong is tijdelijk….

De kans dat dit tot een dividendverhoging zal leiden achten we klein. In de 2e helft van 2018 zal de citral productie weer genormaliseerd zijn en zullen de prijzen weer terugkeren naar “normale” niveaus. Dan is het vitaminefeest voor DSM voorbij, zo verwacht het Heerlense bedrijf ook zelf. Beleggers moeten er dan ook rekening mee houden dat de winstgroei van DSM in 2019 mogelijk zelfs een negatief patroon kan laten zien. Wij zouden het dan ook onverstandig vinden om het dividend op basis van deze eenmalige meevaller (fors) te verhogen. Een eenmalig superdividend zou wel kunnen maar we geven de voorkeur aan een versterking van de balans.

…de kwaliteit van het management blijvend!

Een en ander neemt niet weg dat DSM door optimaal te profiteren van de marktomstandigheden, andermaal laat zien dat het op de juiste weg is. Het bedrijf vormt zich om tot een voedingssupplementen bedrijf, minder cyclisch en met hogere marges. Dat ze daar productieprocessen zelf controleert, heeft mede aan de basis gestaan van deze winstsprong. DSM gaat misschien een moeilijker 2019 tegemoet in termen van winstgroei maar is op lange termijn zeker op de goede weg.

Mercurius Vermogensbeheer heeft positie in DSM via de positie in de Eurostoxx600 voor al haar relaties.

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven