Bod Comcast op Sky officieel

Lees het artikel als PDF

Waar Comcast eerder al officieus liet weten bereid te zijn een bod te doen op Sky, brachten ze dit bod afgelopen woensdag officieel uit. Wat betekent dit voor de overnamestrijd, en wat zal de reactie van Rupert Murdoch en Disney zijn?

Wat betekent dit officiële bod?

In beginsel is het officieel maken van dit bod geen verassing. De vraag was meer wanneer dit bod officieel gemaakt zou worden. In ons artikel van 17 maart schreven wij al over de te verwachten tijdlijn voor deze overnamestrijd. Comcast had de mogelijkheid om te wachten op het oordeel van de Britse regulator over een deal tussen Fox en Sky. Hier zou op 1 mei uitsluitsel over moeten zijn. Door het bod nu al officieel te maken verhoogt het alvast de druk op Fox. Sky heeft haar steun voor het bod van Fox ingetrokken en haar aandeelhouders het bod van Comgast aanbevolen.

Fox zal in gesprek gaan met Disney

Rupert Murdoch (de eigenaar van 21ste Century Fox, hierna Fox) zal in de komende periode met Disney om tafel gaan om een strijdplan uit te denken. Disney wil namelijk nog steeds een deel van de assets van Fox kopen, maar dan wel inclusief het belang in Sky. Een verhoogd bod van Fox zal daarom waarschijnlijk goedgekeurd moeten worden door Disney, omdat dit direct gerelateerd is aan de prijs die Disney voor de assets van Fox betaalt.

Markt verwacht een hoger bod

Het aandeel van Sky sloot afgelopen woensdag na het bod van Comcast op £13,49. Dit betekent dat de markt er sterk op vertrouwt dat er een verhoogd bod zal volgen, aangezien het huidige bod van Comcast slechts £12,50 bedraagt. De vraag is of Fox eerst afwacht wat de Britse autoriteiten te melden hebben over een deal tussen Fox en Sky.

Analisten van grote vermogensbeheerders schatten in dat een winnend bod zomaar tussen de £14 en £15 kan liggen. Dit zou de hoge koers van Sky op dit moment in ieder geval verklaren.

Binnen een korte termijn

Sky is een Brits bedrijf met een notering aan de beurs in Londen. Dit betekent dat het biedingsproces rond Sky aan strikte regels gebonden is. Als Fox besluit haar bod te verhogen dan moet dit binnen een vastgestelde periode van 46 dagen na het eerste formele bod. Hierbij moet de datum waarop de commissie Fox al dan niet toestemming geeft om Sky over te nemen als biedingsdatum worden gehanteerd, zo schatten wij in. Dit houdt in dat we verwachten dat de biedingsstrijd rond Sky een beperkte duur zal hebben en naar verwachting voor september kan zijn afgerond.

Hoe profiteert Mercurius van deze ontwikkelingen?

Eind februari namen we in de offensievere portefeuilles een positie in een hefboomproduct in Sky. Dit deden we omdat wij de verwachting met de markt delen dat er een of meerdere hogere biedingen zullen volgen. Na het officiële bod van Comcast van afgelopen week stond deze positie al zo’n 14% in de plus.

Wij verwachten een finaal bod vanaf £14,50, hetgeen nog een opwaarts potentieel van minimaal 20% in de positie zou inhouden. We wachten rustig af. 

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven