AkzoNobel, hoe verder?

Lees het artikel als PDF

Na de verkoop van de chemiedivisie aan Carlye en GIC gaat Akzo verder als puur verf bedrijf. Uit de cijfers over het eerste kwartaal blijkt dat Akzo een zware dobber heeft om haar rendementsdoelstellingen te halen. Om antwoord op onze vragen te krijgen bezochten we afgelopen donderdag de aandeelhoudersvergadering van Akzo

Chemie divisie verkocht, maar tegen mindere voorwaarden?

Nu de verkoop van de chemiedivisie heeft plaatsgevonden is het ook mogelijk om een vergelijking te maken tussen de huidige verkoopcondities en de voorwaarden die PPG geboden heeft. PPG had in haar condities een baangarantie afgegeven voor de medewerkers van de chemiedivisie. Uit de het antwoord op onze vragen blijkt dat Carlyle en GIC geen baangaranties hebben afgegeven. Een duidelijk inferieur punt ten opzichte van het bod van PPG.

Slechte resultaten van verf in Q1

Eerder in de week maakte Akzo haar resultaten over Q1 bekend. De verf divisie heeft volgens de directie te kampen met valutaire tegenwind en ook belangrijke divisies zoals scheepslakken blijft achter door achterblijvende vraag. De directie zag ook kans om het weer een deel van de minder prestaties te laten verklaren. De slechte weerscondities zouden de oorzaak voor een lager verfgebruik zijn.

Maar concurrenten glanzen wel

In de vergelijking met andere beursgenoteerde verfproducenten, die met dezelfde omstandigheden te maken hebben, valt op dat er zij wel in staat zijn om goede cijfers neer te zetten. Het lijkt er dus op dat het een specifiek Akzo probleem is. De overnamestrijd, wisselingen in de top en de verkoop van Chemie hebben duidelijk hun tol gekost.

De toekomst van de verfdivisie

Akzo heeft een plan opgesteld om de resultaten te verbeteren. Zo wordt er flink gesneden in de kosten en wordt de inkoop gecentraliseerd. Nu nog wordt er bij honderden leveranciers ingekocht hetgeen verre van efficiënt is. In vergelijking met haar concurrenten heeft Akzo verreweg het hoogste kostenniveau. Er is dus nog veel te halen, zo lijkt het. Toch betwijfelen we of Akzo de winstgevendheid zelfstandig naar een hoger niveau kan krijgen waarmee het aandeel een waardering zou kunnen krijgen die gelijk is aan het bod van PPG. Vooralsnog gaan we ervanuit dat alleen een overname door een concurrent soelaas kan bieden. De koers kan in de tussentijd steun vinden door de uitkering van de opbrengst van de chemiedivisie en de overnamefantasie in het aandeel.

Hoe profiteert Mercurius van deze ontwikkelingen?

We hebben voor onze neutrale en offensievere portefeuilles een positie in turbo’s op Akzo sinds eind mei 2017. Vooralsnog handhaven we deze positie.  

JA! GRAAG ONTVANG IK DE VISIE UPDATES

Scroll naar boven