Investor AB

Onze voorkeur voor houdstermaatschappijen steken we niet onder stoelen of banken. En dus vestigen wij nu uw aandacht voor onze Zweedse schone: Investor AB. Eigenlijk kunnen we Investor AB wel de moeder van de houdstermaatschappijen noemen. Voor beleggers is het een sprookje dat de gebroeders Grimm graag hadden willen schrijven. We leggen u uit waarom…

Er was eens…

De geschiedenis van de Zweedse familie Wallenberg is op Wikipedia bekend tot 1670. Het is een prominent bankiersgeslacht en grondleggers van wat nu de Skandinaviska Enskilda Banken heet. Zweden besloot in 1916 dat banken geen aandelen in bedrijven mochten hebben. Dit vormde een probleem voor de voorloper van Skandinaviska Enskilda Banken en zij besloten om een aparte vennootschap voor hun aandelen op te richten. Investor AB was geboren.

..een moeder van houdstermaatschappijen..

Tot 1972 lag de focus van de Wallenberg\’s op de bank. Na een fusie die leidde tot de Skandinaviska Enskilda Banken, werd die focus verlegd naar Investor AB. De wortels van de Wallenberg\’s waren inmiddels doorgegroeid in de Zweedse economie. In 1990 controleerde de familie naar schatting (direct en indirect) 30% van de Zweedse economie. En net zoals die wortels ondergronds zijn, was ook de familie Wallenberg niet zichtbaar. Hun motto? Esse, non Videri, vrij vertaald: beter zijn dan schijnen. De kinderen in de schijnwerpers, de moeder buiten zicht…

..Investor AB, met geweldige dochters.

De Zweedse houdstermaatschappij kent een vergelijkbare structuur als HAL Investments en het Belgische Sofina. Belangen in beursgenoteerde bedrijven en niet beursgenoteerde bedrijven. ABB, Nasdaq, Ericsson en Husqvarna behoren (onder andere) tot de beursgenoteerde belangen.

De niet beursgenoteerde belangen zijn ondergebracht in Patricia Industries. Patricia is een lange termijn investeerder in groeibedrijven. De lange termijn omdat het nu eenmaal tijd kost om een goed bedrijf te bouwen. Onder de groeibedrijven treffen we BraunAbility; dat rolstoelliften bouwt (95% belang). Verder 3 Scandinavia; de leidende breedband leverancier in Zweden en Denemarken (40% belang). En ook Vectura dat facilitaire voorzieningen gebouwen verbeterd en zo waarde aan vastgoed toevoegt. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de portefeuille van Patricia Industries. De gemene deler is dat het allemaal interessante bedrijven zijn met een hoge groeivoet. Investor AB heeft, via Patricia Industries, een mooie verzameling van groeibedrijven. Die bedrijven hebben ook nog eens een goede spreiding over verschillende sectoren.

Naast Patricia Industries heeft Investor AB ook een belang in EQT. Dit bedrijf is sinds september 2019 genoteerd aan de beurs. Investor AB houdt nog 18% van de aandelen. Dit bedrijf stelt beleggingsfondsen samen die als private equity partij deelnemen in diverse bedrijven. Investor AB investeert niet alleen in EQT, maar ook in de fondsen. En op hun beurt beleggen die fondsen weer in hele leuke bedrijven. Dit zijn, zeg maar, de kleindochters van Investor AB.

En wat een mooie kleindochters!

We lichten de Nederlandse kleindochters van Investor AB er voor u uit:

Dunlop Protective Footwear

De laarzen van Dunlop Protective Footwear. De laarzenmaker is marktleider in beschermende laarzen. Ze worden verkocht in 50 landen. Het schoeisel is comfortabel om te dragen, bovendien draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer. Werknemers in de landbouw, visserij, bouw, voedselverwerkende industrie en mijnbouw, maken er gretig gebruik van.

Curaeos

Curaeos is een internationaal opererend tandzorg platform. Het bedrijf, dat haar oorsprong in Nederland kent, bedient maar liefst 2 miljoen patiënten in 265 klinieken. De klinieken staan in Nederland, België, Duitsland, Italië en Denemarken. In Nederland is men onder meer actief onder de naam Samenwerkende Tandartsen. Het platform biedt een verticale integratie van de bedrijfskolom en biedt haar leden onder andere HR faciliteiten, algemeen management, administratie, marketing en juridische ondersteuning.

DeltaFiber

DeltaFiber is een telecombedrijf. Het biedt internet aan onder de merken Delta, Zeelandnet, en Caiway. Het is de nummer een aanbieder in Zeeland met 550.000 huishoudens. In eigendom van EQT heeft DeltaFiber de mogelijkheid om haar vleugels buiten Zeeland uit te slaan. De toevoeging van Caiway aan de portefeuille in 2018 is daar een voorbeeld van.

Veritas Petroleum Services

Dit bedrijf uit Barendrecht is actief in brandstof management. Door middel van monsters stelt ze de kwaliteit vast. Daarnaast geeft ze adviezen om het verbruik te beperken. Haar kennis wordt ook gebruikt om te voldoen aan voorschriften van uitstoot van schepen. Het bijhouden van de kwaliteit van olie in opslagtanks is een andere tak van sport. VPS opereert internationaal.

Een mooie loot aan de beleggingsboom

De beleggingsfilosofie van Investor AB spreekt ons zeer aan. Een lange termijn focus. Respectvol investeren met aandacht voor mens, milieu en munten. We hebben deze Zweedse beleggers dan ook in al onze beheerportefeuilles. De mix tussen beursgenoteerde beleggingen en private equity is krachtig, en biedt prachtige rendementen over een langere periode. Dat alles in combinatie met een lager risico door de mooie spreiding. Precies waar wij als beleggers naar op zoek zijn!

Scroll naar boven