Maken kleinere bedrijven het verschil?

Is het in deze tijd nog wel aantrekkelijk om te beleggen in grote bedrijven of maken kleinere bedrijven juist het verschil? Zo langzamerhand beginnen de eerste economieën weer op gang te komen. Recente publicaties van bedrijfscijfers geven een eerste indicatie van de Covid-19 effecten op de bedrijfsresultaten. De onderlinge verschillen zijn groot en vooral sectorafhankelijk. Dit zien we ook terug in onze portefeuilles. Mercurius belegt voor haar relaties onder andere in het Comgest Growth Europe Smaller Companies Fund. Het fonds belegt in \’kleinere\’ Europese beursgenoteerde bedrijven in het small- en midcap segment. Bedrijven die hiertoe behoren zijn vaak nog minder bekend en juist dat maakt ze interessant. Wij nemen u daarom graag mee in onze visie.

Comgest Growth Europe Smaller Companies

Comgest vindt haar oorsprong in Frankrijk en is opgericht in 1985. Dit onafhankelijke fondshuis heeft een sterke focus op kwalitatief hoogwaardige bedrijven met een stabiele winstgroei. Comgest heeft een vermogen van ca. € 33 miljard onder beheer. Mercurius belegt onder andere in het Comgest Growth Europe Smaller Companies Fund. Dit fonds wordt beheerd door een team van drie managers, wat de continuïteit van het beheer ten goede komt. Het fonds is dit jaar bovendien door Lipper uitgeroepen tot het beste Europese small- en midcap fonds. Wij spraken met Lodewijk van der Kroft, managing director voor de Benelux. We spraken met hem over de actuele ontwikkelingen in de portefeuille en over de strategie en visie voor de komende periode. Wij nemen u graag mee in onze analyse.

Kleintjes worden groot

Eén van de mooie eigenschappen van dit fonds is dat het doorlopend \’slachtoffer\’ is van het eigen succes. Aandelen tot een beurswaarde tot 10 miljard Euro worden gezien als midcap aandelen. Daarboven spreken we over large cap bedrijven. De echte winnaars in de portefeuille ontstijgen de midcap kwalificatie door hun eigen succes al snel en zullen om die reden ruimte moeten maken voor nieuwe potentiële winnaars. Het Comgest Growth Europe Smaller Companies betreft een geconcentreerde portefeuille van 33 bedrijven en is sterk belegd in gezondheidszorg (38%) en technologie (18%). Beide sectoren hebben de recente storm op de beurzen goed doorstaan. We noemen u graag een paar voorbeelden van bedrijven waarin het fonds belegt……..

Bedrijven met groeikansen

Het Ierse Icon PLC is typisch zo\’n naam die we in de actuele zoektocht naar vaccins zomaar eens vaker tegen kunnen komen. Het bedrijf levert innovatieve laboratorium-diensten ter ondersteuning van de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en medische apparatuur. De dienstverlening is volledig gericht op snellere ontwikkeltijden, lagere kosten en verbetering van kwaliteit. Het redden van levens en het verbeteren van kwaliteit van leven is al sinds de oprichting in 1990 de missie van dit bedrijf. Icon stelt haar diensten op dit moment beschikbaar voor verschillende programma\’s in de wereldwijde zoektocht naar een Corona-vaccin. Een bijzonder mooi voorbeeld van een bedrijf met groeipotentie waar we vaker van gaan horen!

U hoort het goed… ook het bedrijf Amplifon maakt deel uit van de portefeuille. Dit Italiaanse bedrijf gaat profiteren van de vergrijzende Europese consument. Amplifon is in Nederland beter bekend onder de naam Beter Horen. De sluiting van een groot deel van de winkels tijdens de recente lockdown periodes zal ongetwijfeld zijn weerslag hebben op de nog te publiceren bedrijfsresultaten. Voor de lange termijn zal de vraag naar hooroplossingen in de huidige vergrijzende markt zeker toenemen! Amplifon blijft goed luisteren naar de markt. Een mooi bedrijf met een aantrekkelijke markt en vooral groeiende doelgroep. Amplifon krijgt absoluut ons vertrouwen!

Klein maar Fijn!

Kleintjes worden groot! Klein is natuurlijk een betrekkelijk begrip! Zeker als je je realiseert dat \’klein\’ in dit geval een beurswaarde van minder dan € 10 miljard betekent. Calimero vond het vroeger al oneerlijk. De bedrijven in het Comgest Growth Europe Smaller Companies Fund onderstrepen dit! Zij zijn uitermate goed gepositioneerd en gemotiveerd om hun \’Calimero- status\’ te ontstijgen! De meeste bedrijven groeien dan ook uit de portefeuille. Mercurius Vermogensbeheer is als nichespeler altijd op zoek naar unieke fondsen en bedrijven! Met dit fonds van Comgest zijn wij dan ook meer dan tevreden.

Conclusie

Uiteindelijk zal een mooi verhaal zich moeten vertalen in een eveneens mooi rendement! Het year-to-date rendement van het Comgest Growth Europe Smaller Companies Fund bedraagt op dit moment ca. -1,6%. Hoe gek het iedere keer ook weer voelt om tevreden te zijn met een negatief rendement… Wij zijn toch tevreden met deze \’min\’! Met betrekking tot de toekomst voelen wij ons dan ook zeer comfortabel met deze positie in onze portefeuilles.

Scroll naar boven