Covid-19 verandert de beurs

Terwijl de Intensive Care afdelingen in ontwikkelde economieën langzaam weer leger worden, beginnen de littekens van deze pandemie in het bedrijfsleven zichtbaar de worden. Beurzen herstellen, mede dankzij de hoop op een vaccin en de kracht van technologiebedrijven. Maar ook op de financiële markten zullen er blijvende littekens zijn. Covid-19 verandert de beurs, en dat is niet per se positief…

Covid de katalysator

De verschillen zijn enorm. In sommige sectoren zoals de recreatie, is de activiteit tot stilstand gekomen, in andere zoals online-gaming, is de activiteit geëxplodeerd. Over het algemeen zien we een enorme afname van economische activiteit. Hoewel we denken dat dit over het algemeen tijdelijk is, zal het in sommige sectoren om blijvende veranderingen gaan. In de vorige nieuwsbrief schreven we al dat er ondanks de malaise sectoren zijn waar nu juist banengroei plaats vindt.

Die groei vindt vooral plaats in de internet economie. En dat is niet zo gek, het is juist die sector die met relatief weinig mensen flexibel kan werken. Dit innovatie deel van de economie wist zich voorheen al te onderscheiden in gebruiksgemak. Veelal zijn het bedrijven met een lichte balans die ze in staat stelt om gemakkelijk schaalgrootte te bereiken. Daarnaast hebben ze inmiddels hoge vrij kasstromen waarmee ze kunnen blijven investeren in toekomstige groei. Als ultiem voorbeeld zien we, naast Alphabet en Microsoft, Amazon als het boegbeeld van de nieuwe economie.

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, lijkt op weg om de eerste biljardair ter wereld te worden. The winner takes all…

En daar zit ook meteen de crux voor beleggers. Om Covid-19 te overleven is cash nodig. Veel cash. Bedrijven minimaliseren hun kosten om cash binnenshuis te houden. Op zich prima, het vergroot de kans om de overkant van het Covid kanaal te halen. Maar toch wordt het dan aan de overkant van het kanaal nog zwaar, heel zwaar.

Uber vs Waymo

Neem de bedrijven Uber en Waymo. Beide jong, beide snelgroeiend. Toch totaal verschillend. Uber kondigde eerder deze maand aan om $ 1 miljard te bezuinigen. In totaal verliezen 6.700 medewerkers deze maand hun baan. Tegelijkertijd haalt Waymo $ 750 miljoen op om haar zelfrijdende technologie verder te ontwikkelen en uit te rollen. Adyen doorbrak recent de magische grens van €1000,- per aandeel. Ook hier worden de hoge vrije kasstromen in combinatie met de ontwikkelingskracht beloond door beleggers. Terwijl de FAANG aandelen records verpulveren vechten hun techcollega\’s als AirBNB en Softbank voor overleving.

Covid-19 verandert de beurs

De kracht van Alphabet, Amazon en bijvoorbeeld Facebook is hun kasstroom in combinatie met lef van hun leiderschap om te investeren in nieuwe technologieën. Daarmee creëren ze dominantie. Dominantie in hun technologie die ervoor zorgt dat concurrenten geen kans krijgen. En daarin zit het gevaar voor beleggers. Al voor Covid-19 waren een aantal technologie aandelen dominant op de beurs. Straks, na Covid-19, lijkt die dominantie nog verder te zijn toegenomen. The winner takes all the marketshare. Niet alleen het marktaandeel, maar ook het aandeel in de financiële markt. De beurs wordt zo nog verder veranderd door Covid-19. Is straks het aandeel Adyen zwaarder in de AEX dan Koninklijke Olie?

AI & Machine Learning omarmen

Als Covid-19 de beurs verandert moeten beleggers die gericht zijn op vermogensbehoud voor inflatie, investeren in nieuwe technologieën. Die trend was in het vorige decennium al zichtbaar en dat is onder Covid-19 nog duidelijker geworden. Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning zijn de nieuwe standaard. Net als de stoommachine, de telefoon en het internet de wereld hebben gevormd, zo zal AI dat ook doen. De consument is er misschien nog niet aan toe, maar wordt een handje geholpen door Covid. Beleggers die geld willen blijven verdienen moeten zich ook aanpassen.

Maar tegelijkertijd blijven nadenken.

Dat omarmen zal verder moeten gaan dan het slaafs beleggen in de grootste techbedrijven van de wereld. Beleggen in deze dinosaurussen lijkt veilig maar brengt ook grote risico\’s met zich mee. Veelal is de invloed van buitenstaanders op de door hun oprichters gedomineerde bedrijven beperkt. Dat is een risico. Verder is er het risico van schijnliquiditeit. Bedrijven die zo groot zijn, trekken ongelooflijk veel kapitaal aan van onder meer indexbeleggers. Dat drijft niet alleen waarderingen op, het zorgt ook voor een concentratierisico, want wat als iedereen er opeens uit wil zoals afgelopen maart. Kan de markt dat aan? Het drijft in ieder geval de bewegelijkheid op.

Beter blijft het om te spreiden en, naast een beperkte belegging in de techreuzen, ook te investeren in kleinere bedrijven. Dat verlaagt het risico van de portefeuille en voegt dus waarde toe. Ook maatschappelijke waarde want daarmee geven beleggers nieuwe jonge bedrijven de kans om zich te ontwikkelen om zo de techreuzen uit te blijven dagen. Want ook dinosaurussen kunnen uitsterven. Dus beleg, gezond en verstandig!

Scroll naar boven