HAL in de bouw. Waarom?

HAL stapt in de bouw, de investeerder neemt bouwconcern Van Wijnen over. Verkopende partijen zijn de Rabobank (43%) en grootaandeelhouder Klaas de Leeuw (57%). Van Wijnen heeft meer dan 1800 personeelsleden en genereerde in 2019 een omzet van € 962 mln. Van Wijnen is in omvang de 9e bouwer van Nederland. Het bedrijf heeft een marge van 2,2%. De lage marge, grote kapitaalbehoefte en specifieke problemen zoals stikstof of arbeidstekort maken bouwbedrijven doorgaans niet aantrekkelijk voor (private equity) investeerders. Wat ziet HAL dan wat anderen niet zien, en wat is de strategie? Waarom stapt HAL in de bouw?

Het fundament ligt er al.

HAL heeft al jaren positie in een aantal leveranciers van bouwmaterialen. Onder Broadview Holding vallen bedrijven als Trespa (hoogwaardige gevelplaten, gevelplanken en laboratoriummeubilair) Arpa (oppervlakte bekledingmateriaal). Broadview omschrijft haar strategie voor de materialen tak als voortdurende ontwikkeling van nieuwe en innovatieve producten. Ter ondersteuning heeft Broadview Nemho, the Next Material House, als technologie vernieuwingscentrum in de groep. De materialentak van Broadview zette in 2019 € 1,2 miljard om.

Naast Broadview heeft HAL ook een belang in Timber and Building Supplies Holland ofwel TABS. Hieronder vallen negen bedrijven die vooraanstaande leveranciers op het gebied van hout en bouwmaterialen zijn. Bekende namen zijn Pontmeyer, Jongeneel en de Hillegersbergsche Gevelproducten zijn voorbeelden van bedrijven die onder TABS vallen. TABS heeft 1700 medewerkers en zette in 2019 € 730 mln om.

HAL is dus zeker geen onbekende in de bouwwereld, en er is ook synergie denkbaar tussen TABS, Broadview en Van Wijnen. Dit is echter niet de belangrijkste motivatie, wel is het een onderdeel is van de strategie.

Er is meer.

In de portefeuille van HAL komen we meer bedrijven tegen die raakvlak met de bouw hebben. Zo is HAL eigenaar van DMFCO, ofwel Dutch Mortgage Funding Corporation. Via het label Munt Hypotheken is het momenteel de 6e verstrekker van hypotheken in Nederland. Via DMFCO heeft HAL veel kennis van de Nederlandse huizenmarkt. Deze data kan van toegevoegde waarde zijn als er keuzes gemaakt moeten worden over te bouwen woningen.

Naast DMFCO, heeft HAL ook een belang in SB Real Estate. Dit bedrijf richt zich op het management en de herontwikkeling van winkelcentra. Het heeft De Aarhof in Alphen aan de Rijn en de City Passage in Veldhoven in portefeuille. Beide centra zullen worden herontwikkeld.

Beide bedrijven hebben niet direct synergie maar het geeft wel aan dat HAL affiniteit heeft met de vastgoedmarkt.

Waarom koopt HAL een bouwer met lage marge?

In Nederland is een structureel tekort aan woningen, er moeten minstens 300.000 woningen gebouwd worden voordat vraag en aanbod enigszins in balans komen. Er is dus een min of meer gegarandeerde vraag naar woningen. Daarnaast zullen bestaande woningen verduurzaamd moeten worden. Dit levert veel werk op van woningcoöperaties. Aan werk dus geen gebrek. Dat neemt niet weg dat de meeste bouwers een lage marge maken op hun activiteiten van zo\’n 2,2%. Weinig aantrekkelijk op het eerste gezicht. Toch zien we wel de glans van de aankoop. Van Wijnen stond al enige tijd in de etalage en een bouwbedrijf van deze omvang is kapitaalintensief. Een familiebedrijf in de bouw dat geen opvolgers in de familie heeft is doorgaans niet eenvoudig te verkopen. We gaan er dan ook vanuit dat HAL Van Wijnen voor een relatief mooie prijs heeft kunnen kopen. Dat lost echter het probleem van de lage marge niet op.

Zoals we eerder al schreven heeft HAL veel affiniteit met de bouwsector middels Broadview en TABS. Beide bedrijven zijn sterk in innovatie (en duurzaamheid). Als HAL in staat is om Van Wijnen van het kapitaal te voorzien om nog efficiënter te gaan bouwen, dan kan de marge bij Van Wijnen stijgen. En daarmee creëert HAL de beoogde waarde. Er zal enige tijd voor nodig zijn om deze transformatie te laten plaatsvinden. En HAL neemt die tijd als geduldige belegger.

HAL als bouwers

Toch zien we Van Wijnen niet als een \”eeuwige\” belegging voor HAL. En een bouwer kopen is een ding, hoe kom je er weer succesvol van af? Hier zien we de \”kralenrijgen\” strategie terugkomen, die zo succesvol is geweest bij het bouwen van GrandVision. Veel bouwbedrijven in Nederland zijn familiebedrijven, en de meeste kampen met dezelfde opvolgingsproblematiek als Van Wijnen. Geen interne opvolging en een overname die moeilijk te financieren is. Voor HAL, dat na de verkoop van GrandVision (ja, we denken dat die gewoon doorgaat), zo\’n € 5 miljard aan contanten heeft, kunnen familiebedrijven in de bouw dus een interessante overnameprooi zijn. Het combineren van verschillende bouwbedrijven, het verbeteren van de efficiency of industrialisering van de bouw met een volgende investeringsronde en daarna een hogere marge realiseren kan het hogere doel zijn. Een nieuwe bouwgigant als concurrent van VolkerWessels, BAM en Heijmans, maar met een hogere marge, zou een beursnotering niet misstaan. En daarmee zou HAL een mooi rendement bij verkoop kunnen maken.

Een scenario om wel degelijk rekening mee te houden. HAL heeft tenslotte bij GrandVision al laten zien het aan elkaar rijgen van bedrijven goed te beheersen en zo een prachtig bedrijf te kunnen bouwen. De tijd zal het uitwijzen. Laat HAL in de tussentijd maar lekker bouwen.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor al haar relaties een positie in HAL Trust.

Scroll naar boven