Dollar Dump

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170722Dollar_pdf\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

De val van de dollar nader bekeken..
All about (Donald’s) politics….

In de afgelopen week tikte de US dollar een 2-jaars laagtepunt aan versus de Euro. In januari werd de USD nog op een koers van $1,0404 versus de Euro verhandeld. Agelopen week wisselde de munt voor $ 1,1655 van eigenaar. Een sterke rally van de Euro dus of een heftige dump van de USD? Een combinatie van beide lijkt de oorzaak te zijn. In januari leefde de markt nog op de euforie van Trump’s verkiezing en in de gedachte dat Donald de economie in de VS tot ongekende hoogte zou aanjagen. Inmiddels is de Trump rally vastgelopen in het moeras van Washington en graaft Donald een steeds dieper en moeilijker te omzeilen gat voor zichzelf. Dit heeft een negatief effect op de USD. Het gebrek aan duidelijkheid en vertrouwen over het komende beleid is voor veel ondernemers reden om investeringen op de lange baan te schuiven zo zien we in de economische cijfers uit de VS. Dit kan aanleiding zijn voor de Amerikaanse centrale bank om de rente minder agressief te verhogen, en dan wordt de munt minder aantrekkelijk.

….of Draghi’s opmerkingen…

Op donderdag 20 juli was het de beurt aan Mario Draghi om de Euro een verdere zwiep omhoog te geven. Draghi’s opmerking dat er een “unquestionable improvement” in de Eurozone zichtbaar is, wakkerde verdere speculatie aan dat de ECB op korte termijn zal beginnen met het afbouwen van haar steunprogramma’s en de korte rente in de Eurozone boven de 0% zal gaan stijgen. Het risico van deflatie lijkt door de opmerking van Draghi definitief van tafel te zijn. Terwijl de markt gokt op een verandering in beleid zo vroeg als september, hield Draghi alle opties open voor de rest van 2017. Dit hoort natuurlijk bij de strategie van een centrale bankier die met zijn opmerkingen de markt al sturing geeft. Mogelijk zijn de huidige bewegingen op de valutamarkt al te heftig in de ogen van de ECB en zal Draghi proberen de verwachtingen te temperen. Een belangrijk deel van het economische herstel komt immers ook uit export en als een valuta de goederen dan te duur maakt kan dit pril herstel afbreken. Het omgekeerde lijkt te gelden in de VS waar de goedkopere dollar juist een positief effect kan hebben op de export of bedrijfscijfers.

….met effect op bedrijfscijfers…

Veel beursgenoteerde ondernemingen die een belangrijk deel van hun resultaten halen uit een ander valutagebied, zien de schommelingen meteen terug in de koersontwikkeling van hun eigen aandeel. Zo lagen de koersen van veel Europese multinationals in de afgelopen week onder druk omdat de lagere USD betekent dat ze minder winst in Euro’s halen uit hun overzeese omzetgebieden. Aegon en Ahold zijn hier lokale voorbeelden van. Voor Amerikaanse ondernemingen is het omgekeerde effect zichtbaar en dit is voor ons aanleiding geweest om onze positie in de VS weer iets te vergroten.

En lijkt het einde nog niet in zicht.

Met een verder herstel van de Europese economie en een toenemende politieke chaos in de VS lijkt de opmars van de Euro versus de USD nog niet voorbij te zijn. Veel analisten rekenen een koers van $1,20 aan het eind van dit jaar tot de mogelijkheden.

Het effect op de portefeuilles?

In de portefeuille hebben we redelijk wat blootstelling aan de USD en dus voelen we wat negatieve effecten van de val van de USD in onze beleggingen. In sommige gevallen dekken we de valutarisico’s af maar het zou niet verstandig zijn om dit in alle gevallen te doen. Valutakoersen laten zich lastig voorspellen zo blijkt maar weer en een koersstijging van de USD heeft in het recente verleden ook een behoorlijk positief effect op de rendementen gehad. Ook dit jaar lopen we voor op de benchmarks en weten we de negatieve effecten van de val van de dollar elders te compenseren.

Ik wil weten hoe mijn vermogen ook kan beschermen voor valutaschommelingen!

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”http://bit.ly/20170722contact”]Ik wil een afspraak maken[/pl_button]

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven