Akzo, haakt PPG af?

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170722Akzo_pdf\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

PPG koopt The Crown Group en CEO Akzo treedt terug
PPG verlegt focus…

Op donderdag 20 juli publiceerde PPG haar resultaten over het eerste half jaar en maakt de verfmaker bekend het Noord-Amerikaanse The Crown Group over te hebben genomen. Financiële details van de overname werden niet bekend gemaakt. In de toelichting op de cijfers gaf de CEO van PPG aan dat een overname van Akzo in de achteruitkijkspiegel ligt. Deze opmerking, en de overname van The Crown Group, waren voor enkele analisten aanleiding om de verwachtingen voor een overname van Akzo door PPG te verlagen.

…of toch niet…

Als we een korte blik werpen op The Crown Group, dan zien we geen directe aanleiding om deze visie te volgen. Het is een privaat (niet beursgenoteerd) bedrijf, dus het is wat lastig om een juiste inschatting van de cijfers te krijgen maar gebaseerd op het aantal werknemers van 950 versus de 47.000 die PPG in dienst heeft, lijkt dit een kleine overname. Daarnaast gaat het hier om een puur Noord-Amerikaanse speler actief in een niche van de automobielindustrie. Het lijkt ons dus een complementaire overname, die een eventuele overname van Akzo zeker niet in de weg staat.

…zeker niet nu Tom vertrekt bij Akzo…

Tegelijkertijd ontvouwde zich de afgelopen week een klein drama bij Akzo, waar de ceo Tom Büchner, onverwacht en per direct zijn functie om gezondheidsredenen moest neerleggen. Een persoonlijk drama voor de 52-jarige Büchner natuurlijk, maar ook voor het bestuur van Akzo. Als opvolger werd de relatief onbekende Belg Thierry Vanlancker aangewezen, die pas 12 maanden in dienst van Akzo is. Een outsider dus die momenteel nog niet in de raad van Bestuur zit die hij zelf dus gaat leiden. Althans, dat is de bedoeling van Akzo. Het bedrijf moet echter eerst toestemming aan de aandeelhoudersvergadering vragen en dus vervroegd een vergadering uitschrijven.

…tot genoegen van Elliott…

Formeel blijft de strategie van Akzo ongewijzigd en zal het in september vaart maken met de afsplitsing van de chemiedivisie waar Vanlancker leiding aan gaf. Maar om deze strategie tot uitvoer te brengen heeft Akzo een bestuur met tekeningbevoegdheid nodig. En die heeft Vanlancker dus niet totdat hij door de Ava benoemd wordt. En een vervroegde Ava is precies waar Elliott Advisors, inmiddels met ruim 5% Akzo’s grootste aandeelhouder, naar op zoek was.

…lijkt het een kwestie van tijd..

Op een Ava mogen door aandeelhouders ook andere agendapunten ingebracht worden. Elliott wilt al een tijd de positie van president- commissaris Anthony Burgmans ter discussie stellen. Hier krijgt ze haar kans door de aftocht van Tom. Overigens moet Brugmans in 2018 hoe dan ook het veld ruimen als zijn derde en laatste termijn erop zit. Al met al lijkt het dus een kwestie van tijd tot de installatie van nieuwe machthebbers bij Akzo. Elliott zal daar zeker haar invloed op uitoefenen en ook PPG dat eerder nog duidelijk aangaf geïnteresseerd te blijven in een overname van Akzo, zal deze ontwikkelingen met belangstelling volgen. Een scherp oog op de achteruitkijkspiegel dus…

…misschien al volgende week?

Komende week krijgt Thierry Vanlancker zijn vuurdoop bij de presentatie van de kwartaalcijfers op dinsdag 25 juli. Dit is het moment waarop hij, onder begeleiding van Burgmans, voor het eerst formeel vragen zal beantwoorden. Hierbij zal er natuurlijk ook gevraagd worden naar zijn visie op het mogelijk samengaan met PPG of het ontsluiten van de waarde van Akzo. Thierry zou leiding gaan geven aan de af te splitsen chemietak, en het lijkt voor de hand te liggen dat die plannen gewoon doorgaan. Eerst zal er echter een Ava moeten komen en die zal waarschijnlijk dinsdag worden aangekondigd. Voor Elliott een uitgelezen kans om de zaken bij Akzo verder naar haar hand te zetten en druk te verhogen.

Wij wachten rustig af.

Mercurius Vermogensbeheer heeft voor de meeste van haar relaties een positie in Akzo en volgt de ontwikkelingen met belangstelling.

Ik wil ook weten hoe ik maximaal rendement kan halen met deze strategie rondom Akzo!

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”http://bit.ly/20170722contact”]Ik wil een afspraak maken[/pl_button]

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven