Trump: to impeach or not to impeach? De gevolgen voor de markt..

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170527Impeachment_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Trump zet een nieuw record…

We moeten het Donald nageven: hij bereikt dingen die anderen niet bereiken. Nog nooit eerder werd er zo vroeg in een presidentschap over een afzettingsprocedure (impeachment) gesproken waarbij er ook nog eens veel steun voor is. Het ontslag van FBI-directeur Comey wordt door sommigen uitgelegd als een poging de rechtsgang te hinderen (Richard Nixon ontsloeg speciale aanklager Archibald Cox toen die de onderzoeken naar vermeende verkiezingsmalversatie weigerde te staken…c’est l’histoire…?) Ook de banden van Trump’s campagneteam met Rusland worden onderzocht. Het gerenommeerde bureau Public Policy Polling onderzocht de populariteit van Trump en concludeerde in een onderzoek dat 48% van de kiezers voorstander is van een impeachment procedure.  Toch is het nog de vraag of het zo snel tot een daadwerkelijke impeachment gaat komen. Daarvoor is een 2/3 meerderheid nodig in zowel het congres en de senaat en dat betekent dat de democraten onverdeeld moeten zijn en er ook nog enkele republikeinen voor een afzetting moeten stemmen. Het lijkt erop dat het merendeel van de politici eerst de harde feiten van het onderzoek willen afwachten en ook willen zien dat kiezers Trump de rug toekeren, vooral in de traditioneel republikeinse staten…maar dat de democraten een poging zullen wagen zodra ze zich zeker genoeg voelen lijkt vast te staan.

If new information from the special prosecutor or Trump himself erodes support among those who voted for him in 2016\”

Robert Stein, Professor of political sience

On the real test for impeachment

…terwijl zijn plannen vastlopen…

Het eerste slachtoffer van het ontslag van Comey lijkt de agenda van Trump zelf te zijn. De discussie in Washington gaat niet meer over de politieke agenda maar enkel nog over de geloofwaardigheid van de president en de mogelijke afzetting. De voorgenomen hervormingen van Trump, die niet allemaal noodzakelijk slecht zijn, lijken ernstig vertraagd te worden. De belastingplannen (zo vaag dat ze op één A4tje passen) zullen de eerder gestelde deadline van eind juni niet halen en Amerikanen mogen blij zijn als ze voor het einde van het jaar duidelijkheid hebben over de nieuwe belastingplannen. Deze onduidelijkheid zorgt voor terughoudendheid in investeringen in de VS, hetgeen nu al te zien is in de economische cijfers en de valuta. Zelfs de FED gaf afgelopen week een hint zich zorgen te maken door een renteverhoging te willen afwegen afhankelijk van de meest recente economische ontwikkelingen (lees terugvallende groei).

…en de markt nerveus wordt…

De financiële markten reageerden natuurlijk meteen op de politieke onrust in Washington. De USD heeft alle winsten sinds de overwinning van Trump in rap tempo ingeleverd en ook alle inflatieverwachtingen worden weer naar beneden toe bijgesteld. Na een stijgende rente in het eerste kwartaal daalt de rente nu weer, een direct gevolg van de dalende inflatieverwachting. Die sectoren die het meeste leken te gaan profiteren van Trump als president, leverden hun winsten weer in, met financials aan kop.

…moeten beleggers kalm blijven…

De korte termijn onrust moet beleggers echter niet van hun stuk brengen. Bedrijfswinsten laten een gezonde ontwikkeling zien en de politieke onrust in de VS lijkt niet over te slaan naar Europa. De laatste keer dat er een grote constitutionele crisis was in de VS, was in 1974 tijdens het Watergate schandaal. Toen bleek goud de veilige haven voor de onrust. Hoewel dat nu wederom een veilige haven kan blijken, zijn er wel fundamentele verschillen; zo is de inflatie nu vele malen lager, is de macht van OPEC gebroken en lijkt de olieprijs eerder te dalen dan verder te stijgen en is de VS niet in langlopende geldverslindende oorlogen verwikkeld. De economie is sterker dan in de seventies en overheidsfinanciën onder controle. Deze zaken zijn vele malen belangrijker voor beleggers dan de naam van de man of vrouw woonachtig op 1600 Pennsylvania Avenue, Downingstreet 10 of Adriaan Goekooplaan 10.

..en blijven hopen op een succesvolle impeachment.

Terwijl de huidige Amerikaanse president een uiterst controversiële man is, zijn sommige van zijn plannen goed voor de economie. De belastingen in de VS moeten hervormd worden, en investeringen in infrastructuur zijn broodnodig. Wie de plannen doorvoert is minder belangrijk, dan dat ze doorgevoerd worden. In dat licht moeten beleggers hopen dat het in de VS tot een snelle afzetting van Trump komt en Mike Pence de volgende president wordt. Hij zal dan de beste (economische) plannen van Trump eruit pakken en doorvoeren. Dit zal de beurzen in de VS op forse winsten zetten (waar beleggers in de eerste maanden na de verkiezing van Trump al een voorproefje van hadden). Maar vooralsnog hanteren we een onderweging van Amerikaanse aandelen en een overweging in Europa.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven