Technologie, bubbel of niet?

Technologie, bubbel of niet? Een actuele en niet onlogische vraag. De vraag wordt met name gesteld door beleggers die de internetbubbel van rond de eeuwwisseling nog in hun geheugen hebben staan. Begrijpelijk in de huidige onzekere tijd waarin de meeste technologie-aandelen juist een positief rendement laten zien. Sterker nog, het zijn juist de technologie-aandelen die vele indexen nog enigszins in de benen hebben gehouden. Er worden zelfs recordniveaus binnen deze sector op de borden gezet. Is dit terecht? Is dit houdbaar? Voor Mercurius zijn technologie-aandelen een belangrijk onderdeel in de portefeuilles. De hamvraag voor deze aandelen blijft: \’Technologie, bubbel of niet?\’. Het antwoord op deze vraag verdient enige nuance en die bieden wij u graag.

Janus Henderson Horizon Global Technology

Janus Henderson Investors is in 2017 ontstaan na de fusie tussen het Amerikaanse Janus Capital Group (1969) en het Engelse Henderson Global Investors (1934). Dit huis heeft circa 270 miljard Euro onder beheer. Het Horizon Global Technology Fund belegt hiervan 3 miljard Amerikaanse dollars in een gediversifieerde portefeuille technologie-aandelen. De portefeuille is gespreid over technologie-bedrijven met het accent op wereldwijde technologische ontwikkelingen. Het beleggingsteam van Mercurius sprak met Richard Clode, één van de portefeuillemanagers van het fonds. We spraken natuurlijk over de afgelopen periode en over de actuele strategie en visie. Uiteraard zochten we ook naar het antwoord op de vraag: \’Technologie, bubbel of niet?\’.

Strategie

Beleggen in een sector/markt waarin alles stijgt, lijkt niet zo moeilijk. Toch is het juist belangrijk om de discipline in dit soort markten niet uit het oog te verliezen. Je niet laten verleiden tot de emotie van het moment. Dit is ook wat we terug willen vinden bij de fondsen waarin we beleggen. De strategie van het Global Technology Fund sluit hierop aan. Het fonds belegt in bedrijven met een lange termijn potentie en focus op de voortdurende integratie van technologie in onze samenleving. Niet uitsluitend op zoek naar de \’hype\’, maar oog blijven houden voor de kwaliteit van het management en de waardering van het bedrijf. Dit fonds blijft genuanceerd op zoek naar \’waarde\’ binnen deze groeisector! Beleggen in \’hoop\’ zoals destijds bij het bekende World Online is er bij dit fonds niet bij. Wat ons betreft \’thumbs up\’ voor deze strategie!

Hoe is de portefeuille opgebouwd?

Het Global Technology Fund belegt in technologie-aandelen met een wereldwijde focus. Het fonds telt 47 bedrijven en richt zich voor de lange termijn op technologieën die een bijdrage kunnen leveren aan de grote uitdagingen waar onze wereld voor staat. Groei van de wereldbevolking, vergrijzing, grondstoffenschaarste en klimaatverandering zijn hier de grootste voorbeelden van. Traditioneel wordt de technologiesector gedomineerd door Amerikaanse bedrijven, maar vlak de snel opkomende Aziaten niet uit! De verwachtingen ten aanzien van de Amerikaanse FANG-aandelen (Facebook, Apple, Netflix en Google) zijn inmiddels hoog gespannen. Netflix heeft deze week met haar resultaten aangetoond dat deze verwachtingen niet altijd even makkelijk meer zijn waar te maken. Dit geeft de belegger stof tot nadenken: \’Technologie, bubbel of niet?\’. Om de FANG-aandelen kunnen we niet heen, maar welke pareltjes moeten we voor de toekomst gaan \’FANGen\’? Een paar voorbeelden uit dit fonds c.q. onze portefeuille……

Chegg

Chegg is opgericht door drie net afgestudeerde studenten in 2001. Zij konden geen baan vinden en begonnen met de verhuur van fysieke boeken. Dit werden later digitale boeken en de dienstverlening werd uiteindelijk uitgebreid met digitale huiswerkhulp, online onderwijs, online schoolagenda\’s. Het is inmiddels verworden tot een online marktplaats waar studenten ook stageplaatsen, afstudeeropdrachten en studieondersteuning kunnen vinden. Vooruitstrevend in normale tijden, maar booming business in het huidige Corona tijdperk. Online onderwijs is in korte tijd gemeengoed geworden. Met de ervaringen uit de afgelopen periode zal hier absoluut een deel van blijven bestaan. Ook wanneer Covid volledig de wereld uit is, zal blijken dat onderwijs ook niet meer zonder digitale ondersteuning kan. Chegg kent een mooie geschiedenis die ontstaan is vanuit een \’traditionele\’ economie waarbij snel duidelijk wordt dat technologie onontbeerlijk is!

Trimble

Tesla mag dan vooruitstrevend zijn in de ontwikkeling van zelf rijdende auto\’s, maar wist u dat tractoren al vijf jaar lang autonoom over de akkers rijden? Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door de technologie van Trimble. Een mooie illustratie hiervan is te zien in dit filmpje. Trimble is opgericht in 1978 door Charles Trimble en twee partners afkomstig van Hewlett Packard. Trimble is ook actief in weg- en waterbouw, bodem- en grondstoffen-onderzoek en transport. Maar vergeet ook niet sectoren als bosbouw, olie & gas winning, defensie en de spoorwegen. Een bedrijf met een mooie staat van dienst dat is meegegroeid in de tijd! Ontstaan in de wereld van de oude economie en nu een bedrijf dat lasertechnologie, satellietontvangers, navigatiesystemen en drones bij elkaar brengt! Met de wetenschap dat boeren van huis uit nuchtere mensen zijn, mag u zelf oordelen: \’Technologie, bubbel of niet?\’.

Conclusie

Technologie, bubbel of niet? Een bubbel als de IT-hype van rond de eeuwwisseling zal in die omvang niet meer zo snel ontstaan. Met dit fonds beleggen we in degelijke technologie! Maar let goed op… Inmiddels zijn de eerste \’hypes\’ alweer ontstaan. Zoom Technologies verdubbelde in waarde omdat het verward werd met het (echte) aandeel Zoom Video Communications. Of neem een aandeel als Nikola dat zeven keer over de kop ging! Het bedrijf heeft nog geen vrachtwagen geproduceerd, maar de déjavu is er onmiddellijk: twee duimen omhoog op \’Beursplein 5\’ d.d. 17 maart 2000! Geen oordeel, maar houd de vinger aan de pols A.U.B.! Laat u niet verleiden door de mooie verhalen. Onze discipline is dat we blijven kijken naar waardering, kwaliteit van het management en blijven oordelen op werkelijk behaalde prestaties. Het actuele year-to-date rendement van het Global Technology Fund bedraagt nu zo\’n 11,6%. Wij zijn tevreden!

Scroll naar boven