Waste Management, waste of time?

Waste Management is een stabiel groeiend aandeel uit de portefeuille. Het bevindt zich in het Global Environmental Opportunities Fonds van Pictet. Het bedrijf is opgericht in 1968 en heeft met 48.250 fulltime werknemers in dienst een omzet van $15 miljard. Daarnaast heeft het een marktwaarde van $47 miljard. Waste Management is de op één na grootste holding in de Bill & Melinda Gates Foundation. Waarom zijn zij zo enthousiast?

Wat doet Waste Management?

Elk jaar wordt er in de VS alleen al ongeveer 300 miljoen ton afval geproduceerd. Waste Management, de grootste afval verwerker van de VS, levert ook milieu diensten. Het bedrijf recyclet zoveel mogelijk afval en weet energie op te wekken in het proces door micro-organismes in te zetten. Het verdienmodel van het bedrijf is gebaseerd op zowel het recyclen van de grondstoffen als de opwekking van energie. Waste Management heeft meer dan 20 miljoen klanten, van bewoners tot industriële bedrijven.

The Cleaning Dutchmen!

Een benoemingswaardigheid over Waste Management dat nu genoemd wordt in de S&P500. Het bedrijf is opgericht door een Nederlander, Harm Huizenga! Hij begon in Chicago met het inzamelen van afval tegen een kleine vergoeding. De kleinzoon van Harm, Wayne Huizenga heeft samen met twee andere investeerders het bedrijf overgenomen. Zij tilden het bedrijf in 1982 naar de grootste afval verwerker ter wereld.

Duurzaamheid

Wat is uniek aan het concept?

Waste Management heeft het opwekken van duurzame energie geïntegreerd in het bedrijfsproces. Dit doen zij door het afval naar de stortplaats te brengen en het hier om te zetten in duurzame energie door middel van gasverwerking. Ze hebben 124 stortplaatsen verspreid over de VS. Als gevolg van innoverende technologie zijn zij in staat om hier 600 megawatt aan energie mee op te wekken. Dit is genoeg energie om iedere dag 400.000 huishoudens te voorzien. Hierdoor vervangen zij fossiele brandstoffen door natuurlijke gas energie. Volgens James C. Fish jr. (CEO) is de innovatieve manier van omgaan met afval de reden voor het succes en de erkenning.

Award winning!

Niet alleen Bill en Melinda Gates zijn enthousiast. Ethisphere heeft Waste Management in 2020 voor de elfde keer genoemd in de lijst met meest ethische bedrijven ter wereld. Fortune Magazine nam ze op in de lijst van meest bewonderde bedrijven ter wereld. De lijst met prijsuitreikingen is indrukwekkend. Zelf verklaren zij dit succes als gevolg van de constante zoektocht naar innovatie en verbeterde duurzaamheid. Een voorbeeld van innovatie is het stortplaats gas-naar-energie project, zij waren als eerste bedrijf in staat duurzame energie op te wekken op de stortplaats.

\"\"

Zonne-energie

Waste Management koopt stortplaatsen op en gebruikt deze om eigen energie opwekkende stortplaatsen te bouwen of om zonnepanelen te plaatsen. Dit zien zij als de ideale plek voor deze zonnepanelen parken aangezien het grote ruimtes zijn en de locatie al is voorzien van een goede infrastructuur.

De plek in onze portefeuilles

Waste Management is een betrouwbaar bedrijf dat daarnaast de afgelopen vijf jaar een groeiende omzet realiseerde. Dit verklaart waarom het bedrijf bijna 10% van het portfolio van de Bill & Melinda Gates Foundation uitmaakt. Het bedrijf wordt niet geraakt door de huidige crisis. Het is te vinden in het Pictet Global Environmental Opportunities Fund en omvat hier 3% van de portefeuille. Beleggen doen we voor de toekomst en wij verwachten een duurzame groei tegemoet te gaan met Waste Management.

Disclaimer

Dit stuk vormt geen koopaanbeveling.

Scroll naar boven