Unilever: prooi voor Buffett?

KH brengt een verrassend bod op Unilever uit..

Op vrijdag 17 februari schoot de koers van Unilever plotseling scherp omhoog nadat via de Financial Times was uitgelekt dat het Amerikaanse Kraft-Heinz een bod van $ 143 miljard, bijna $ 50,- per aandeel, op het Brits-Nederlandse Unilever had uitgebracht. Unilever haastte zich om het bod af te wijzen als te laag en zonder strategische waarde. Kraft-Heinz (hierna KH), ontstaan in 2015 nadat Heinz Kraft overnam, laat het er niet bij zitten en liet weten dat ze blijft werken “ aan overeenstemming over de voorwaarden voor een transactie”.

..de combinatie Buffett/3G is geen onbekende..

Zowel Unilever als KH zijn gepokt en gemazeld op het gebied van overnames en kennen dus het klappen van de zweep. Het is de ervaring van Mercurius Vermogensbeheer dat het bij overnames van dit kaliber vaak gaat om de hoofdrolspelers dus keken we hier ook naar de mensen achter de schermen. Daar komen we via KH al snel Warren Buffett en 3G tegen, die de grootste aandeelhouder van KH zijn met tezamen 43% van de aandelen. Daarnaast is Buffet een belangrijke financier van 3G Capital waarmee Buffett onder meer BurgerKing kocht en optrok bij de overname van SABMiller door ABInbev. Bij deze laatste overname profiteerden relaties van Mercurius Vermogensbeheer. De kennis over het Braziliaanse 3G in combinatie met Buffet kan nu wederom waardevol blijken. 3G staat bekend als een agressieve kostenbespaarder en een scherpe onderhandelaar. De combinatie met Buffett, die eind dit jaar in zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway $ 100 miljard cash heeft, maakt 3G tot een slagvaardige partij.

..terwijl een fusie logisch lijkt voor Kraft…

Voor KH lijkt het als maker van ’s werelds beroemdste ketchup logisch om de maker van Hellmann’s mayonaise over te nemen. Daar waar KH groot is in voeding in de VS, is Unilever naast voeding, groot in persoonlijke verzorging en haalt het ongeveer 60% van haar omzet uit snelgroeiende opkomende landen. De winstmarges van KH zijn met 30% tweemaal zo hoog als de 15% die Unilever als marge behaalt. Er is dus ruimte voor verbetering, zo moet KH denken. Daarnaast is KH nauwelijks actief in opkomende landen. Om diezelfde reden was AbInbev geïnteresseerd in SABMiller. Mogelijk is het KH alleen te doen om de voedingsdivisie van Unilever en verkoopt het de sterke verzorgingsmerken als Dove, Axe en Vaseline apart om zo snel een deel van de investering weer terug te verdienen.

“I’ve never seen anyone run thins more superbly than 3G”

– Warren Buffet

…maar het huidige bod Unilever onderwaardeert…

Unilever geeft aan dat ze geen strategische match ziet, maar daar denken veel analisten, net als de top van 3G en Buffet, anders over. De waardering lijkt met een premie van 18% op de toch al lage beurskoers aan de lage kant. Dit zal echter niet het laatste bod van 3G zijn.

…lijken de patronen van 3G/Buffet bekend.

In de overname van SABMiller verhoogde ABInbev het eerste bod van Gbp 38,- uiteindelijk tot Gbp 45,- om een overname te kunnen bezegelen. Een verdere verhoging van zo’n 20%. ABInbev verkocht daarna in rap tempo enkele onderdelen om daarna de kroonjuwelen over te houden. Eenzelfde scenario lijkt Unilever te wachten onder een KH regime. In een dergelijk draaiboek kan de prijs voor Unilever wel nog wat hoger, zeker met de slagkracht van Buffet. Voor 17 maart moet KH Unilever verleid hebben tot serieuze gesprekken, of het bedrijf 6 maanden met rust laten, zo schrijven de Britse “Put up or shut up” regels voor. Er wacht KH dus nog een interessante klus.

Hindernissen niet alleen van politieke aard?

Nederlandse en Britse politici hebben zich al uitgesproken over de mogelijke overname. In de UK heeft de Brexit ook geleid tot een exit van Britse bedrijven, en nu zijn er dus zorgen over het verlies van weer een “Brits” bedrijf. In Nederland heeft de politiek bij monde van ex Unilever werknemer Mark Rutte laten weten dat het in de eerste plaats een zaak is van het bedrijf en niet van de overheid. Toch is de kans groot dat Unilever’s dreigende overname ook een politiek karakter krijgt zo vlak voor de overname; er wordt inmiddels al gefilosofeerd over bescherming van strategishc belangrijke ondernemingen. Toch lijkt het er nu niet op dat politici hier veel kunnen uithalen. Er is geen staatsbelang en er is ook geen noemenswaardige beschermingsconstructie. De stichting administratiekantoor Unilever heeft weliswaar 63% van de aandelen maar laat bij monde van voorzitter Jacques Schraven weten dat het geen beschermingsstichting is. Verzekeraars NN en ASR hebben gezamenlijk 15% van de stemgerechtigde aandelen maar de vraag is of zij een strijd aan zullen gaan.

Cultuurverschillen zijn troef?

Unilever’s topman Paul Polman zal bescherming tegen een overname door KH dus op een ander gebied moeten zoeken. Sinds zijn aantreden heeft Polman gefocust op de lange termijn en duurzaamheid. Kwartaalrapportages werden afgeschaft. Nu moet Polman zich verzetten tegen de meeste geduchte wolven van Wall Street; 3G’s managers die door Warren Buffett ook wel de meest sublieme managers genoemd worden. Zij zien kosten als nagels, die regelmatig geknipt moeten worden. Dit lijkt haaks te staan op de filosofie van Polman. Het wordt dus ook een cultuur confrontatie.

Daar waar 3G met harde contanten aandeelhouders kan overtuigen lijkt Polman vooral met lange termijn beloften en duurzaamheid gewapend te zijn. 3G zou een bod tot $60,00 kunnen verhogen vanaf de huidige $ 50,-. Niet onbelangrijk daarbij is dat beleggers in KH al beloond werden voor de plannen, hetgeen de waarde van het bod, dat deels in aandelen is, aantrekkelijker maakt.

Of speelt Morris Tabaksblat een doorslaggevende rol?

De uitstaande aandelen van Unilever zijn certificaten van aandelen. Het stemrecht van deze aandelen wordt uitgeoefend via een Stichting Administratiekantoor (hierna STAK). Indien de bezitters van deze aandelen geen uitdrukkelijke steminstructie aan de STAK geven dan kan de STAK zelf het stemrecht gebruiken. Hierbij moet de STAK rekening houden met de belangen van alle aandeel-(en stake)houders en mag zelfs blanco stemmen indien ze dat nodig acht. De STAK houdt hierbij rekening met de Nederlandse wet, de Code Corporate Governance en de reglementen van Euronext. In zekere zin waakt dus ook de geest van oud Unilever topman Morris Tabaksblat over deze deal.

En wat Mercurius Vermogensbeheer hiermee?

Op vrijdag 17 februari had Mercurius Vermogensbeheer geen significante posities voor haar relaties in Unilever. Hoewel deze overname lijkt te passen in de overnamestrategie voor de meer offensieve portefeuilles denken we dat we enige dagen de tijd hebben om een beslissing te nemen. Die tijd willen we ook gebruiken om de rol van de STAK verder te doorgronden. Zij lijkt immers een beslissende rol te kunnen spelen. In dat geval wordt de opstelling van het bestuur van de STAK onder leiding van Jacques Schraven bepalend. Het wordt dan mogelijk armpje drukken tussen Jacques en Warren. In de komende dagen zullen we de scenario’s afwegen. In de volgende nieuwsbrief leest u hierover meer.

Scroll naar boven