Axalta, het antwoord van Akzo?

AkzoNobel, de volgende Nederlandse overnameprooi?

Nederlandse beleggers waren net bekomen van het overnamebod op Unilever toen op 2 maart bleek dat Akzo Nobel een ongevraagd bod van € 83,- van rivaal PPG had ontvangen. Akzo haastte zich om het bod als te laag en ongewenst af te wijzen. Het Amerikaanse PPG is wereldwijde marktleider in lakken en domineert de markt voor autolakken. Het bedrijf lijkt vooral geïnteresseerd in de lakken divisie van Akzo en diens sterke positie in industriële lakken en maritieme lakken. Tussen beide bedrijven is een behoorlijke synergie die een overname niet onlogisch maakt.

PPG zet Akzo onder druk…

Het bod zorgt ervoor dat Akzo in beweging moet komen. € 83,- is het openingsbod van PPG en het ligt in de lijn der verwachting dat de Yanks hun bod makkelijk kunnen verhogen naar € 88,-. Als Akzo een overnamepoging succesvol wilt pareren dan zal het snel moeten handelen. Op 25 april staat de jaarvergadering van Akzo gepland en het bestuur zal op deze confrontatie met haar aandeelhouders een duidelijk alternatief voor het bod uit de VS moeten hebben.

…kiezen de Arnhemmers de aanval…

Het bestuur van Akzo lijkt hiervan doordrongen. Ingewijden melden dat er een crisisteam is geformeerd en dat CEO Ton Büchner alle internationale trips heeft geannuleerd om beschikbaar te zijn. Onder druk wordt alles vloeibaar en op 9 maart heeft het bedrijf aangekondigd om haar chemie divisie te gaan afstoten. Dit onderdeel zou tot € 10 miljard kunnen opbrengen. Private Equity partijen zouden, al dan niet in combinatie met een concurrent als BASF, snel kunnen toeslaan. En met de aandeelhoudersvergadering in aantocht is snelheid voor Akzo geboden.

…gaat de prooi zelf jagen…

Het verkopen van de chemiedivisie is alleen zinvol als de opbrengst wordt gebruikt voor een strategische acquisitie die als defensieve beweging versus PPG kan worden ingezet. De opbrengst in contanten op de bank zetten of uitkeren aan aandeelhouders is zinloos. Met andere woorden; het is logisch als Akzo zelf op overnamepad gaat. Het bedrijf heeft in het verleden al vaker gezegd te willen groeien door overname, dus dit lijkt de kans. Investment update 18 maart 2017

Mercurius Vermogensbeheer baseert dit rapport op publiek beschikbare informatie van betrouwbaar geachte bronnen. Dit rapport vormt geen algemene koopaanbeveling. Beleggers zijn zelf verantwoordelijk voor hun beslissing. Aan dit rapport kunnen geen rechten worden ontleent. Auteursrechten zijn voorbehouden aan Mercurius Vermogensbeheer. Mercurius Vermogensbeheer staat onder toezicht van de AFM en DNB.

“Our decision today was brought forward due to recent events…I firmly believe that AkzoNobel is best placed to unlock the value within our company ourselves”

– Ton Büchner,

CEO AkzoNobel

…prooi van Akzo? Axalta!

Een overname door Akzo moet passen bij de overblijvende activiteiten en liefst PPG afschrikken. Het is dan logisch om een verfbedrijf over te nemen dat actief is in een gebied waar Akzo nu nog geen sterke positie heeft maar PPG wel. Dit zorgt ervoor dat mededingingsautoriteiten een overname van Akzo door PPG niet zouden goedkeuren. PPG is marktleider in autolakken, een sector waar Akzo nauwelijks actief in is. De nummer twee in autolakken is Axalta, een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf met een markkapitalisatie van $ 7,5 miljard. Een combinatie van aartsrivalen Axalta en PPG zal door toezichthouders niet worden goedgekeurd.

Heeft Axalta hoogglans?

Voor Akzo lijkt een aankoop van Axalta logisch. Axalta zelf is in 2013 door Dupont afgestoten. Op dat moment heeft Akzo al een koop van de Amerikaanse verfgigant overwogen maar niet doorgezet. Büchner was toen net CEO en vond de aankoop te riskant voor Akzo dat toen nog de schulden voor de aankoop van ICI in 2008 aan het aflossen was. Axalta staat dus al langer op de radar van Akzo, is complementair en heeft een waarde die te behappen is voor de Arnhemmers. De Amerikanen hebben een hogere groeivoet dan Akzo en zouden zo ook waarde kunnen toevoegen voor de Akzo aandeelhouders. Diverse analisten denken dan ook dat dit nu de ultieme defensieve aankoop is voor Akzo. Axalta heeft geen grote aandeelhouders die een verkoop zouden kunnen blokkeren of een ingewikkelde beschermingsconstructie. De grootste aandeelhouder met 9,7% is Berkshire Hathaway en met Warren Buffet is goed zaken te doen.

Mercurius Vermogensbeheer probeert een graantje mee te pikken.

We delen het idee dat Axalta wel eens door Akzo gekocht kan gaan worden. Bij een overname zal er een premie betaald moeten worden en kan de koers van Axalta oplopen tot boven de $40,- van een huidige koers van $32,75. Als de strategie van Akzo anders blijkt zal de koers van Axalta echter terugvallen. Een offensieve positie dus. We hebben ervoor gekozen om in de offensieve profielen een optiepositie in Axalta op te nemen. Zo investeren we een klein bedrag dat bij een overname een forse winst kan laten zien. Komt de overname er echter niet dan is het verlies beperkt. De overige portefeuilles profiteren ook mee via onze posities in Berkshire Hathaway, de grootste aandeelhouder van Axalta. Let’s wait and see…

Scroll naar boven