Sofina, het jaarverslag ontleed

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170401Sofina_PDF\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]

Een druk maar mooi 2016

Onze Belgische houderstermaatschappij Sofina behandelden wij de vorige keer in deze nieuwsbrief. Over heel 2016 liet het aandeel, exclusief dividend een stijging 21,23% zien. Het bedrijf stelt voor een brutodividend van € 2,56 uit te keren over 2016. De investeringsclub belegt via de groei thema’s vergrijzing, gezondheidszorg, onderwijs, en e-commerce. In 2016 voegde zij digitale revolutie, wellness en een gezonde levensstijl aan haar thema’s toe. Met deze toevoeging van thema’s veranderde ook de portefeuille van bedrijven. We kijken naar de veranderingen.

[stock_quote symbol=\”EBR:SOF\” show=\”symbol\”]

Nieuwe investeringen in volwassen bedrijven

Sofina deelt haar beleggingen op in drie categorieen; beursgenoteerde belangen, niet-beursgenoteerde belangen en private equity. In de categorie niet beurgenoteerde belangen zagen we 4 nieuwkomers; The Hut Group een e-commerce platform gericht op wellness en lifestyle, vente-privee, een website waar event gedreven verkopen plaatsvinden, JF Hillebrand een Duitse transporteur die wereldleider is in het vervoer van wijn en sterke dranken en First Eagle, een Amerikaanse vermogensbeheerder met $ 97 miljard onder beheer.

…maar ook in nieuwkomers zoals Snap…

In haar alternatieve portefeuille heeft Sofina een belang in Lightspeed Venture Partners dat op haar beurt weer een belang in Snap heeft. Hiervan werd behoorlijk geprofiteerd toen Snap naar de beurs ging.

In haar divisie Sofina Growth neemt men minderheidsbelangen in voornamelijk Indiase en Chinese bedrijven. Zo investeerde het in 2016 in ACT, een Indiaas bedrijf dat snelle internetverbindingen en kabeltelevisie aanbiedt. Byju’s, dat actief is in Indiaas onderwijs werd toegevoegd. SC China Co-Investment moet gaan zorgen voor beleggingen in informatie en online amusement in China.

Een smetje op de staat van dienst: Hedgefunds

In de cijfers valt op dat het nettoresultaat van de vlottende activa tegenvalt. Dit wordt verklaard door een daling van de rentabiliteit van Hedgefunds. In de loop van 2016 heeft Sofina haar belang in Hedgefunds terug gebracht. Er resteert nu nog een positie van € 6,5 miljoen die ook verder zal worden afgebouwd.

\”De stijging van het dividend sluit aan bij het dividendbeleid toegepast sinds 1956 om voortdurend een hoger bruto dividned voor te stellen.\”

Een mooi korting op de nettovermogenswaarde

Bij investeringsclub zoals Sofina kijken we naar de nettovermogenswaarde per aandeel. Dit geeft aan of het aandeel tegen een korting of een premie handelt. Per eind 2016 rapporteert Sofina een nettovermogenswaarde van € 156,52 per aandeel. Het aandeel sloot 2016 af op een waarde van € 125,35. Een mooie korting voor beleggers dus!

Jaarvergadering op 4 mei

Op donderdag 4 mei vindt de jaarvergadering plaats van Sofina in Brussel. Voor ons een uitgelezen kans om onder het genot van een wafel nader kennis te maken met deze Belgische investeerders. We houden tenslotte alweer enige tijd een positie in Sofina in onze beheer portefeuilles. Naar tevredenheid maar dat we blijven kritisch en nieuwsgierig. Na de jaarvergadering berichten wij opnieuw over dit fonds.

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven