HAL, Een mooi 2016, maar wat nu?

[pl_button type=\”ol-link\” link=\”http://bit.ly/20170401HAL\” target=\”blank\”]Lees het als PDF[/pl_button]
In maart het interessantste bericht van het jaar!
2016 was een prima jaar…

In het afgelopen jaar steeg de winst per aandeel van € 8,14 naar € 11,25, een stijging van ruim 38%. Een belangrijk deel van deze winststijging komt voort uit de verkoop van AudioNova waar een boekwinst werd gemaakt van € 491 miljoen. De onderliggende portefeuille van bedrijven ontwikkelde zich goed. De nettovermogenswaarde eindigde in 2016 op € 162,46 per aandeel.

[stock_quote symbol=\”HAL\” show=\”symbol\”]

..maar koersdaling van GrandVision drukte de pret enigszins..

De nettovermogenswaarde daalde in 2016 met € 317 miljoen. Grote boosdoener hier is GrandVision dat in 2016 aan beurswaarde verloor. Het effect voor HAL was € 1,3 miljard. Exclusief GrandVision laat de nettovermogenswaarde dus een stijging van € 1 miljard zien. Keurig. Het verschil tussen de geschatte werkelijke waarde en boekwaarde van de niet-beursgenoteerde bedrijven is altijd interessant. HAL maakt die inschatting alleen over het hele jaar en dus keken we met grote belangstelling naar die ontwikkeling. Over 2015 werd hier een verschil van € 2,08 gerapporteerd, over 2016 € 2,91. Bijna 40% geplust..

..het dividend blijft super en veilig…

Het bedrijf voert een duidelijk en mooi dividendbeleid; 4% over de gemiddelde koers in de maand december brengt beleggers dit jaar een dividend van € 7,10 per aandeel. Dit jaar wordt 50% in contanten uitgekeerd en 50% in aandelen. Op 22 mei gaat het aandeel ex-dividend en op 20 juni wordt het dividend uitbetaald. Sinds enkele jaren maakt de directie het voorbehoud dat er voldoende liquide assets moeten zijn voor het dividendbeleid. Met een kaspositie van € 3,1 miljard (een stijging van 40%) lijkt het dividend meer dan veilig.

..hoe Cool is CoolBlue..

In 2016 nam HAL een 20% belang in CoolBlue. In onze eerdere artikelen over HAL noemden we dit belang de nieuwe groeibriljant van HAL. Aparte aandacht hadden we dus voor de cijfers van CoolBlue. Hier gaat het super! In 2016 realiseerde dit bedrijf een groei van 55% naar €857 miljoen. In 2017 verwacht het bedrijf € 1,2 miljard om te zetten. Een groeidoel van 40%. Omzet is leuk maar winst is waar het om gaat. Bij internet bedrijven als Coolblue is dat een lastige component omdat in de begin fase alles op groei is gericht. Amazone was bijvoorbeeld jarenlang verlieslatend. In 2016 maakt Coolblue een ebitda van € 19 miljoen, zo vertelt BeginBaas Pieter Zwart ons in zijn cijferfilmpje.

Jaarcijfers Coolblue

Blijft HAL aantrekkelijk?

Sinds het begin van het jaar is HAL met een mager 0,8% gestegen. Deels wordt dit verklaard door de ontwikkeling van de beursgenoteerde bedrijven die tot en met 24 maart met € 0,76 per aandeel stegen. De koers van HAL wordt in grote mate beïnvloed door GrandVision. We verwachten van deze optiekretailer geen grote koersbewegingen en we denken dat HAL, mede op basis hiervan, een rustig koersverloop  kan laten zien. De onderliggende ontwikkeling bij bijvoorbeeld CoolBlue is veel interessanter. Mogelijk neemt HAL later dit jaar een additioneel belang in de online-retailer als de oprichters een deel willen verzilveren. Het bedrijf steekt niet onder stoelen of banken dat een beursgang op termijn tot de mogelijkheden behoort en dat het mede voor HAL als partner heeft gekozen vanwege haar expertise om bedrijven beurs klaar te maken. In dat geval zou het kunstje dat HAL met GrandVision in 2015 heeft gedaan, herhaald kunnen worden.

We houden dus rekening met matiger jaar voor HAL in 2017 maar dit is voor ons absoluut geen reden om afscheid te nemen van deze prachtige belegging. Even geduld hebben voor de ontsluiting van CoolBlue en in de tussentijd genieten van een prachtige portefeuille van andere bedrijven, en een super dividend!

[pl_button type=\”ol-link\” size=\”large\” link=\”https://www.mercuriusvermogensbeheer.nl/nieuwsbrief/\”]JA! Graag ontvang ik de visie updates[/pl_button]

Scroll naar boven