Happy birthday?

Iedereen heeft ze wel. Van die momenten waarvan je precies weet waar je was en met wie! Tijdens de aanslagen op de TwinTowers of toen je hoorde dat Princess Diana was verongelukt. Voor mij was 13 maart 2020 (en een groot deel van de rest van die maand) zo\’n moment. Heftige omstandigheden op de financiële markten, het leek op de Titanic, de koersen gingen naar de kelder, maar de economie draaide gewoon door; de band speelde vrolijk op het achterdek. Nu, op de eerste verjaardag deel ik graag mijn ervaringen (en die van mijn partners) en de lessen voor beleggers met u. Happy Birthday Lockdown!

Vrijdag de 13e…

Het was een vrijdag, een bijzondere vrijdag, een vrijdag de 13e. Voor mij een dag die vroeg begon met een uitzending van Voorbeurs. Dus de avond tevoren nog even met verhoogde aandacht kijken naar het slot van de beurs in Amerika. Donderdag 12 maart 2020 zou de geschiedenis in gaan als Black Thursday. De grootste procentuele daling op één dag sinds 1987. Het eerdere jaarrecord op gebied van dalingen, van maandag 9 maart, werd verpulverd door een daling van 10% door de Dow Jones. Op één dag… in de eerste 15 minuten na opening was de S&P 500 7% van haar waarde kwijt. Een heus bloedbad had zich de avond daarvoor voltrokken en het einde leek nog niet in zicht… Wat moest de vrijdag wel niet gaan brengen?

In een week 18% eraf..

Op het eerste gezicht is vrijdag 13 maart 2020 als een rustige dag de boeken ingegaan. Een stijging van 0,65 punt of 0,17%. En zo kwam er een einde aan een van de meest turbulente weken in de beursgeschiedenis. De AEX verloor in die week 18.5%. In het weekend dat volgde ging Nederland in lockdown, en het dagelijkse leven kwam tot stilstand, de band stopte met spelen.

En dat gaf rust!

Dat gaf rust? De daling gaf geen rust. Als vermogensbeheerder moet je als goed huisvader letten op het geld van anderen. Heftige dalingen die tot onrust kunnen leiden. Onrust bij de relaties die hun vermogen zien afnemen. In deze periode hebben we onze relaties gebeld, en geprobeerd de situatie te duiden; als u binnen enkele maanden geld nodig heeft, dan is het verstandig om dat nu vrij te maken. En als u geld liquide heeft dat u voorlopig niet nodig heeft dan kan het een goed instapmoment zijn. \”Om u vermogen maken wij ons geen zorgen, dat komt wel goed, maar pas goed op uzelf\” zo was veelal de afsluiting. De portefeuilles waren goed gespreid in kwaliteitsbedrijven maar wat zal de schade zijn? Een pandemie was voor iedereen nieuw, lockdowns ongekend, maar de lockdown voelde als een eerste stap naar herstel. En voor onze portefeuilles kwam het goed, eerder dan we dachten maar de economische schade is enorm.

De economische schade

Nu, op de eerste verjaardag van de pandemie, kunnen we een kleine balans opmaken. We laten de verloren levens door Covid buiten dit artikel. De werkeloosheid in de VS is geëxplodeerd. 8,5 miljoen Amerikaanse banen zijn verloren gegaan, 100.000 bedrijven verdwenen in de VS. Dit is een crisis die met name vrouwen hard raakt. Zij zijn oververtegenwoordigd in de zwaarst geraakte sectoren zoals de recreatie en luchtvaart. Dit in tegenstelling tot de crisis van 2008 die met name de bouw en bancaire sector trof waar mannen veelal werkzaam zijn. In Nederland verloren (slechts) 50.000 mensen een baan gemeten t.o.v. januari 2020. De gigantische steunpakketten die worden uitgerold in de VS en Europa bieden steun maar leiden ook tot zorg. Luchtvaartmaatschappijen, cruise bedrijven en hotelketens zijn overladen met schuld om de pandemie door te komen. Kunnen ze dat overleven?

\"Happy

Rente is cruciaal!

In het afgelopen jaar is de rente verder gedaald. Aan die daling kwam in februari een abrupt einde, ironische genoeg werden vooral technologie aandelen door deze stijging hard geraakt in koers. Toch zullen het op lange termijn vooral de aandelen met veel schulden zijn die hier de meeste last van zullen hebben. Terwijl beleggers nu angstig reageren op de stijgende rente zouden ze er juist blij mee moeten zijn. De stijgende rente geeft aan dat de economie begint te normaliseren. Inflatie lijkt iets op te lopen en dat is juist goed. Het geeft aan dat de heropening van de economie als blijvend wordt beschouwd. De vaccinaties doen hun werk en zorgen ervoor dat centrale bankiers eindelijk kunnen stoppen met het geven van verdovende middelen aan de economie, zoals lage rente. Als de rente maar niet te snel oploopt.

Het verjaardagskado

Nu we alweer een jaar in deze bizarre omstandigheden leven kunnen we vooruit kijken naar de rest van 2021. In de VS is een enorm steunpakket goedgekeurd. Het zorgt niet alleen voor directe steun (een gezin met 2 kinderen krijgt direct $ 5.700) maar ook voor een beter sociaal vangnet met bijvoorbeeld kinderbijslag. Dat laatste is vooral belangrijk voor kinderen van alleenstaande ouders. Als gevolg van Covid leeft 40% van de kinderen in de VS onder de armoedegrens. De maatregelen die daar nu voor worden genomen zullen een lange termijn positief effect hebben. Dit steunpakket zal, net als de steunmaatregelen bij ons, wel leiden tot hogere belastingen zodat de staatsschuld weer kan worden gereduceerd voordat de rente naar te hoge niveau\’s stijgt.

En zo kunnen we een jaar na het begin van deze pandemie ook het positieve effect van Covid zien, een positieve transformatie van de economie zoals we eerder al in de deze nieuwsbrief beschreven en een beter sociaal vangnet in de VS (met dank aan een nieuwe president). En de hogere rente? Dat is een positief cadeautje!

Scroll naar boven