Rendement april 2021

Met de versoepelingen die zijn doorgevoerd in het Nederlandse coronabeleid is het weer mogelijk te genieten op het terras. Nu de Nederlanders dit massaal vieren ontwikkelen de markten gestaag door. De AEX schommelt nog steeds rond het hoogtepunt, de crypto markten zijn ook bijzonder veel gegroeid en Joe Biden heeft in korte tijd het roer in de VS volledig omgegooid. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand april af?

\"\"

De maand begon bijzonder goed voor de crypto markt. Op 5 april bereikten de digitale valuta een markt kapitalisatie van $2 biljoen. Bitcoin staat voor meer dan 50% van de crypto markt en is daarom een drijvende kracht achter het succes. Daarnaast heeft Etherium, de op één na grootste crypto valuta, een groei van 180% meegemaakt sinds het begin van 2021. Ten slotte is Coinbase aan de Nasdaq genoteerd en heeft daarmee voet aan de grond op Wall Street gekregen .

Na grote bedrijven als Tesla en Square volgen nu ook grote banken die voorzichtig hun grote teen in het crypto water dopen. Morgan Stanley is de eerste grootbank die vermogensbeheer biedt in de cryptovaluta. Goldman Sachs maakt zich ook hiervoor klaar. De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco heeft iets minder dan 1% in Cryptovaluta in portefeuille opgenomen. Een grote onzekerheid voor crypto fanaten zijn de regels die China wil invoeren op het minen van Bitcoins omwille van het milieu. Het miningproces van Bitcoins is energierovend en gebeurt voornamelijk met energie uit kolencentrales. Zal de gedecentraliseerde valuta een bubbel blijken of de valuta van de toekomst?

\"\"

Op 9 april verscheen een rapport van de Bank of America met de bijzondere investeringscijfers van de afgelopen tijd. Er is de afgelopen 5 maanden meer geld in aandelen belegd dan in de 12 voorgaande jaren. Van november 2020 tot maart $ 569 miljard, in de 12 voorgaande jaren was dat $452 miljard. In deze periode begonnen veel mensen met beleggen vanwege het gebrek aan alternatieve bezigheden door de lockdown én vanwege de ultra lage rente. Deze interesse is aangewakkerd door wilde trends als GameStop. De getallen zorgden voor angst bij sommige beleggers die de link legden naar de dot-com crash van 2000.

\"\"

Het Verenigd Koninkrijk heropende de economie op 12 april. De coronamaatregelen werden versoepeld en de dorstige Britten creëerden om middernacht lange rijen voor de pubs. Ook sportscholen en niet-essentiële winkels werden geopend. Boris Johnson durfde de versoepelingen aan nu ongeveer de helft van alle inwoners het eerste vaccin toegediend had gekregen. De opening is een stap op de ‘Roadmap-to-Freedom’, waarin volgens planning op 21 juni alle maatregelen aflopen.

\"\"

Na de terugkeer van de VS tot het klimaatakkoord, begon Joe Biden een lobby om andere landen ook ambitieuzere klimaatdoelen te laten stellen. Na een bezoek van de Amerikaanse klimaatwoordvoerder John Kerry in Shanghai, heeft China aan de VS beloofd om samen te werken aan de klimaatcrisis. Dit is een grote ontwikkeling op het gebied van verduurzaming omdat deze twee grootmachten verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van alle broeikasgassen in de wereld.

Naast deze ontwikkeling kondigde Joe Biden deze maand ook een wereldwijde belasting aan. Dit houdt in dat de grootste bedrijven niet alleen belasting zullen betalen in de landen van herkomst, maar ook in alle landen waarin zij actief zijn. Dit zal grote gevolgen hebben voor het verdienmodel van de ‘Big-Tech’ industrie. Deze industrie maakt veel winst en betaalt momenteel alleen winstbelasting in het land van het hoofdkantoor. Landen als Ierland trekken met hun lage winstbelastingtarief veel activiteit naar zich toe.

\"\"

In maart kwam het hedgefonds Archegos in de problemen doordat het niet in staat was te voldoen aan margin-calls door een gebrek aan liquide middelen. De schokgolf creëerde grote schade en onzekerheid op Wall-Street. Als gevolg hiervan vreesde Credit Suisse voor een hoog verlies, het prijskaartje bedroeg $4.7 miljard. Als gevolg hiervan zijn de CEO en de Chief Risk Officer opgestapt. 

\"\"

Meer dan 220 miljard euro heeft Europa opzij gezet om Italië fundamenteel te hervormen. Europa wil dat 37% van dit geld naar vergroening gaat en 20% naar digitalisering. De Italiaanse premier doelt op een omslag naar de klimaat neutrale economie. Mooie toekomstvoorspellingen. De Italiaanse staatsschuld stijgt echter naar 160% van het BBP. Hierdoor doet Italië mee in de race met Griekenland om het land met de hoogste schuld. Mario Draghi voorspelt dat de investering zich zal uitbetalen door sterke economische groei. Experts stellen dat het succes van dit plan niet alleen cruciaal zal zijn voor de toekomst van Italië, maar voor de gehele EU.

\"\"
Risicoprofiel2021 t/m aprilJaarlijks gem.
rendement*
(2014-2020)
2020201920182017201620152014
Defensief+2,3%+3,5%+3,6%+11,3%-6,7%+2,0%+2,2%+4,2%+6,9%
Gematigd Defensief+4,0%+4,5%+4,2%+14,4%-5,9%+2,1%+2,3%+3,8%+8,1%
Neutraal+5,5%+9,4%+9,2%+18,6%-7,9%+5,4%+5,4%+11,8%+11,9%
Gematigd Offensief+6,4%+11,5%+9,3%+19,2%-8,4%+5,6%+8,2%+14,2%+16,0%
Offensief+7,9%+10,8%+10,0%+21,3%-8,0%+5,1%+11,9%+11,6%+9,1%

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (na aftrek van alle directe en indirecte kosten dus, en gebaseerd op een beheerfee van 1,2% ex btw t/m 2018, vanaf 1 januari 2019 hanteren we een beheerfee van 1% ex btw).

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden dus geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven