Obligatiefonds in turbulente tijden

De huidige markten kennen voldoende risico\’s: het aankoopprogramma van de Fed neemt af, indices staan op recordhoogtes, China voert reguleringen in, de Deltavariant grijpt om zich heen en er zijn signalen van zwakte op de kredietmarkten. Aan de andere kant geeft het ruime monetaire beleid reden om te geloven dat er nog meer in het vat zit. In onzekere tijden zoekt menig belegger al gauw zekerheid in obligaties. Het Aberdeen Standard SICAV II-fonds zorgt in elk geval voor rendement.

Een interessante waarneming is dat de winsten harder stijgen dan de koersen. Tevens staan de risicopremies nog altijd stevig in de plus door de uitzonderlijk lage rentes. Het Aberdeen Standard SICAV II is een betrouwbaar renderend obligatiefonds, opgericht in 2016, dat een vast rendement genereert. Dit is zeker een voordeel voor de turbulente tijden die veel beleggers voorzien.

\"\"

Aberdeen Standard SICAV II fonds

Aberdeen Standard SICAV II is een relatief klein fonds van het fondshuis Aberdeen. Het obligatiefonds doelt op een stabiel rendement van 3% tot 6% en perkt hierbij de mogelijkheden op volatiliteit in. Het fonds heeft de grootste weging in bedrijfsobligaties maar houdt ook een forse kaspositie aan. Veel van de bedrijfsobligaties hebben een allocatie richting consumenten producten. Dit jaar zijn nieuwe posities ingenomen met de visie op de heropening van de economie. Hieronder vallen de cruiseschip bedrijven Carnival and Norwegian Cruise Line.

Mark Munro is de fondsmanager en heeft het Mercurius team zijn visie op de markt toegelicht. Hierbij doelt Munro op een relatief korte duration (5 jaar) met een uitstekende risico/opbrengst ratio. Gezien de MSCI All Country World-index op een hoogtepunt stond in het eerste kwartaal van 2021 heeft het fonds een grotere kaspositie opgenomen. Ook staat duurzaamheid hoog in het vaandel en hebben alle investeringen minimale eis van een \’lichtgroene\’ Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) score.

Monetaire beleid

Jerome Powell kondigde deze week de plannen van de Fed aan. Vooralsnog heeft de Fed-voorzitter geen aanleiding tot het afschalen van de noodsteun. De Amerikaanse economie draait momenteel op volle toeren en de inflatiecijfers overstijgen de verwachtingen. De aandelenmarkt lijkt inmiddels verslaafd aan de stimulatie van de Fed, wat een rol speelt bij de hoogtes van alle indices. De Fed koopt voor $120 miljard aan staats- en hypotheekobligaties per maand en wil dit blijven doen tot de economie geen zijwieltjes meer nodig heeft.

Veel beleggers voorzien door de \’kunstmatige economie\’ een turbulente toekomst voor de aandelenmarkt. Hierdoor zoeken velen een veilige haven in stabiel renderende obligaties die actief gemanaged worden. Wie daarnaar opzoek is doet er goed aan om het Aberdeen Standard SICAV II-fonds nader te bestuderen, dan wel op te nemen in de portefeuille.

* Dit. Stuk. Vormt ook geen aankoop aanbeveling.

Scroll naar boven