Vernieuwer Lael Brainard mag zich warmlopen als toekomstig Fed-baas

De vermoedelijke aanstelling van outsider en Democrate Lael Brainard als nieuwe Fed-runner-up naast Jerome Powell is een flinke opsteker voor de Amerikaanse centrale bank. Ze heeft zich in haar jaren als Fed-gouverneur vaak en duidelijk uitgesproken voor zaken als vergroening, inclusiviteit en een hoger minimumloon. Kortom: al die zaken die voormalig president Donald Trump en veel Republikeinen een gruwel zijn.

\"\"
Lael Brainard en Jerome Powell (Foto: Fed)

Biden hoopt met de 59-jarige Brainard iemand in huis te halen die de Amerikaanse economie door een stijgende inflatie en een aarzelend herstel kan helpen loodsen. Als vicevoorzitter heeft zij een bepalende rol bij de vaststelling van de rentetarieven. Ze wordt tevens gezien als een leidende figuur op het gebied van financiële innovatie bij de Fed, onder meer op het gebied van cryptocurrency. Als Fed-gouverneurs maakte ze regelmatig bezwaar tegen moties over financiële regelgeving. Iets wat collega\’s in de jaren daarvoor hoogstzelden deden.

Brainard maakt zich hard voor een vernieuwende manier van werken voor de geldmarkten. Tegelijkertijd wil ze de macht van banken zoveel mogelijk beperken. Nu er vooral behoefte is aan stabiliteit, lijkt Powell ook voor Biden nog even de juiste man op de juiste plaats. De financiële markten zijn nog niet vergeten welk effect de komst van Ben Bernanke had toen die in 2006 als Fed-voorzitter het roer overnam van Alan Greenspan. In een turbulente tijd werkt zo\’n machtsoverdracht niet per se rustgevend op de beurzen – to put it mildly.

Lael Brainard en Joe Biden

Wat dat betreft heeft Joe Biden ook goed gekeken naar de beginperiode van Powell als Fed-voorzitter. Die kwam destijds met een aantal wat verwarrende speeches. Gevolg was dat de aandelenmarkten in drie maanden tijd 10% verloren. Biden wil, met de Midterm-elections in het verschiet en inflatie op de loer, nu vooral stabiliteit in de top van de Fed. En dús blijft Powell vooralsnog zitten waar hij zit, met Brainard op het vinkentouw. Als runner-up kan zij zich vast gaan warmlopen voor het Fed-voorzitterschap, mocht Biden erin slagen om ook na 2024 president te blijven.

Lees ook: Powell Powerrr…

Eenmaal in zijn tweede termijn kan Biden zich wat meer risico\’s permitteren. Tot die tijd is het ook voor hem op eieren lopen: aan de ene kant moet hij zijn voornaamste agendapunten er zo snel mogelijk doorheen jagen, nu de Democraten nog een meerderheid hebben in Senaat en Huis van Afgevaardigden. Aan de andere kant moet je de rust op de financiële markten zoveel mogelijk koesteren. Maar Biden is, anders dan bijvoorbeeld Barack Obama in zijn eerste termijn, en geslepen politicus. Hij weet precies wanneer hij zich een gecalculeerd risico kan permitteren.

Wachtkamer

Financiële onrust door een al te rigoureuze wisseling van de wacht zou voor de financiële markten nu een brug te ver zijn. En zo heeft Biden er heel slim voor gezorgd dat de stabiliteit onder Powell voorlopig gewaarborgd is. En tegelijkertijd krijgen de dossiers die hij écht belangrijk vindt nu al extra aandacht door de vooruitgeschoven pion in de persoon van Lael Brainard. Nog éven een paar jaar in de wachtkamer en dan is zij klaar om het stokje van Powell over te nemen. Als Bidens gezondheid en populariteit het tegen die tijd nog toelaten.

Scroll naar boven