Rendement september 2022

Het onzekere beurssentiment houdt aan in september. We bevinden ons in een aantal opmerkelijke situaties waarvan de meeste reeds bekend zijn. Inflatie, energiecrisis, geopolitieke spanning en snel oplopende rentes: we kennen het inmiddels wel…. Beleggers kijken voornamelijk naar de groeiprognose van het IMF, of het sentiment hier gunstiger van stemt is nog maar de vraag. Alcoholische drankgigant Pernod Ricard behaalde onlangs recordomzetten, ik gok dat dit het sentiment weergeeft. Hoe sluiten de portefeuilles van Mercurius de maand september af?

\"\"

De dollar is onstuitbaar en walst met een hoop geweld over de internationale verhoudingen heen. Het veroorzaakt overal ter wereld grote problemen, alleen de VS zelf ondervindt dit (nog) niet. Doordat de Amerikaanse Federal Reserve een agressief rentebeleid voert om de inflatie te beteugelen lijkt de dollar sterker dan ooit. De gevolgen van de koersschommeling, zeker van de reservemunt, heeft grote gevolgen. De prioriteiten van de Fed liggen echter binnenlands, waardoor ze het beleid niet zullen aanpassen.

In een \’normale\’ economische periode is een zwakkere munt niet zo\’n probleem. Het versterkt de exporterende concurrentiepositie en stimuleert de economie. Op dit moment is de inflatie een hardnekkig probleem, en de gevolgen van een zwakkere munt wakkert de vlam alleen verder aan. De internationale handel lijdt onder de onzekerheid en snakt naar prijsstabiliteit. Wereldwijd zullen centrale banken ingrijpen om de gevolgen te beperken. Het Britse pond en de Japanse yen zijn het hardst geraakt, met koersdalingen van rond de 20% ten opzichte van de dollar.


\"\"

De krapte op de arbeidsmarkt houdt aan in september, Zo kwamen er in de VS 263.000 nieuwe banen bij. Daarnaast daalde de werkloosheid van 3,7% naar 3,5%. Een oorzaak voor het tekort aan personeel is de krimp van de mensen in de arbeidsleeftijd. Zo is de babyboomgeneratie inmiddels (bijna) met pensioen en de trend van \’the Great Resignation\’ houdt aan. Er hebben in de afgelopen 18 maanden meer dan 19 miljoen arbeiders ontslag genomen in de VS.

Deze krapte op de arbeidsmarkt geeft de Fed voldoende reden om het agressieve rentebeleid voort te zetten. Met de derde renteverhoging van 75 basispunten op rij, wordt er haast gemaakt met het afkoelen van de oververhitte markten. Op de obligatiemarkt stegen koersen naar 3,88%, het hoogste niveau sinds 2007. Beleggers zullen het eerste teken van een inflatiepiek met open armen ontvangen, of deze is bereikt is voor alsnog onzeker.


.
\"\"

Prinsjesdag is geweest en de toekomstplannen zijn gepresenteerd. Wat zal er concreet veranderen? De plannen zijn voornamelijk gericht op het koopkrachtherstel en het herstel van de box 3-heffing. Hierbij streeft het kabinet naar een balans tussen de heffingen op vermogen en arbeid, daarnaast op verdere vergroening. De voornaamste lastenverzwaringen zullen gedragen worden door het bedrijfsleven. Ten slotte dragen zij het plan om het belastingstelsel te vereenvoudigen door enkele regelingen af te schaffen.

De specifieke kenmerken van een prijsplafond zijn nog niet geheel duidelijk. Het kabinet heeft de wil uitgesproken om zo\’n plafond in te stellen. Als beleidsmakers ervoor kiezen de pijnlijke gevolgen van de prijsstijging weg te nemen, blijft het contrast tussen de energievraag en aanbod immers bestaan. Hierdoor blijft de prijs hoog en ontstaan het inflatoire effect van ruime begrotingsregelingen.


\"\"

Ongeacht de duidelijke hobbels op de weg voor de economische vooruitzichten, geeft de reële economie ons een genuanceerde kijk op de zaak. De daling van de dieselprijs biedt steun aan zowel het consumentenvertrouwen als de koopkracht. Daarnaast lagen de olie- en benzine prijzen in september lager dan in voorgaande maanden.

De NS ging – onder druk van de overheid – akkoord met een loonstijging die tot boven de 10% kan uitstijgen. Dit kan een loon-prijsspiraal teweeg brengen, maar de gevolgen van inflatie komen hierdoor niet in zijn geheel op het bord van de werknemer. Pakketjesbezorgers Post NL en Fed-Ex nemen beide een krimp aan pakketten waar. Zo lijken consumenten voorlopig de hand op de knip te houden. Ongeacht de inflatievooruitzichten zullen de consumptiegoederen een kleiner deel van de economie uitmaken de komende maanden.

\"\"

Rendement:

\"\"

Gepubliceerde resultaten zijn netto-rendementen (dus na aftrek van alle directe en indirecte kosten). En gebaseerd op een beheerfee van 1% ex btw.

*De waarde van uw belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden tevens geen garantie voor de toekomst.

Scroll naar boven